Военен преврат в Мианмар, задържаха водачката на управляващата партия

Ирина Евгениева 01 февруари 2021 в 08:41 6526 0

Снимка БТА/AP

Военните на Мианмар поеха контрола над страната, след като по-рано днес бе задържана водачката на управляващата партия "Национална лига за демокрация" и фактически премиер Аун Сан Су Чи, както и други висши фигури от партията, предаде Би Би Си. 

След задържането на ключови правителствени фигури армията на страната обяви извънредно положение.

Като причина за поемане на контрола върху страната военните посочват, че правителството не е реагирало на твърденията им за масови изборни измами на вота през ноември и че не е отложило изборите заради кризата с коронавируса.

Говорителят на партията Мьо Нюнт каза, че Су Чи, президентът Вин Мин и други ръководители са били "отведени" днес. "Чухме да се говори, че тя е задържана в (столицата) Найпидо, предполагаме, че армията организира държавен преврат", посочи говорителят. 

В големите градове интернетът и телефонните услуги са прекъснати. 

Телевизията на Би Би Си, както и други международни канали, също не работят. 

Опашки се вият пред банкоматите. От Асоциацията на банкерите съобщиха, че банките временно преустановяват финансовите си услуги.  

Страната бе управлявана от военните до 2011 г., след като започната демократични реформи. Изборите през ноември 2020 г. бяха спечелени от партията "Национална лига за демокрация". 

Мианмар е държава в Югоизточна Азия с обширна територия. На север граничи с Китай, на изток с Лаос, на югоизток с Тайланд, на запад с Бангладеш и на северозапад с Индия. През 1989 г. официално сменя наименованието си от английското Бирма на бирманското Мианмар. Населението на страната е около 53,6 милиона жители. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!