Майки давят деца, хора заравят близки. Оцелели разказват за лагерите на Северна Корея

Последна промяна на 29 август 2013 в 16:08 26176 37

Ким-Чен-Ун Снимка:БГНЕС
Ким-Чен-Ун Снимка:БГНЕС

Тиранин, който принуждава майките да давят децата си: Оцелели от бруталния режим в Северна Корея разказват за най-ужасяващите концлагери в света. Изтезанията при режима на Ким Чен-Ун са тема на подробен репортаж във вестник Daily Mail.

Разказите са събрани от бивши затворници на режима, които са споделили своите истории пред комисия на ООН, пратена в Южна Корея, за да ги изслуша.

OFFNews препечатва част от текста на Daily Mail.

Млад затворник стоеше неподвижно в офиса на трудовия лагер. До него стоят шефа на лагера и бригадирът, който е докладвал за извършеното от младежа престъпление.

"Какво си мислеше? Искаш ли да умреш?", изсъсква шефът на затвора.

Разбира се, че затворникът не иска да умре - той е едва на 22 години, но след много години, прекарани в ада, наречен „Лагер 14“, му е ясно, че тук човешкият живот не струва почти нищо.

Неговото престъпление е „особено тежко“ - случайно е изтървал една шевна машина надолу по стълбите и това е непоправимо.

"Дори и да умреш, това няма да поправи шевната машина. Ръката ти е проблемът!“, продължава да крещи главният надзирател.

Тогава се намесва бригадирът. Той издърпва дясната ръка на затворника и с голям кухненски нож отсича половината от средния пръст на момчето.

Реакцията на затворника е изумителна – той е благодарен, че се е измъкнал леко.

„Мислех, че цялата ми ръка ще бъде отрязана“, спомня си Шин Донг – Хюк, чиято история е само един от многото ужасяващи разкази, които оцелели затворници споделиха пред ООН в Южна Корея.

Пратениците на ООН са разговаряли с 30 дезертьори, имали късмет да се измъкнат от хватката на един от най-жестоките режими, които светът е виждал.

Г-н Шин, който свидетелства на 19 август, е един от най-известните дезертьори. Наскоро той публикува спомените си в книга, наречена „Бягството от Лагер 14“.

Понякога историите, които г-н Шин и неговите съратници разказват, са прекалено ужасни за слушане, но делегацията на ООН е твърдо решена да ги отрази.

"Надяваме се поне част от разказите да стигнат до Северна Корея и да отворят очите на невежия ни народ за безчинствата, което е направило деспотичното семейство Ким, за да задържи контрола от 1948 г. насам", споделят дезертьорите.

30-те свидетели са само шепа от стотиците хиляди политически затворници, които режимът на Северна Корея е държал в наказателните си трудови лагери.

В тези затвори често се срещат по три поколения от едно семейство, защото е достатъчно само един член на фамилията да се е провинил.

Престъплението, заради което г-н Шин е в „Лагер 14“, е, че двамата му чичовци са се опитали да избягат от страната в средата на 60-те години.

Родителите на г-н Шин също са затворници. Те са сключили брак в затвора. Ако бебето им се бе родило, без родителите да имат сключен „брак“, властите са щели да убият новороденото и да екзекутират родителите, защото са извършили полов акт без предварително разрешение.

Друга бегълка, Джи Хион, разказва пред комисията за майка, принудена собственоръчно да удави бебето си. Жената молела надзирателя си да я пощади, но той не спирал да я бие. Затова майката с треперещи ръце потопила главата на детето си в леген с вода и го задържала там, докато плачът му спрял.

Г-н Шин разказва, че първият му спомен като дете е бил от публична екзекуция, каквито в „Лагер 14“ се случвали поне 2-3 пъти годишно. Убитите били предимно хората, заловени при опит за бягство.

Друг бивш затворник – Канг Чон Хуан, също споделя преживяното в „Лагер 15“. Той описва екзекуцията на човек, за когото властите са твърдели, че е изменник на родината. Надзирателите натъпкали устата му с камъни, за да „спре да говори лъжите срещу режима“, после го завързали с въжета. Стреляли срещу него три пъти. Първият изстрел бил в главата и човекът умрял на място, вторият бил в корема, което накарало тялото да изхлузи от въжетата, а третият бил в краката, след което трупът паднал в предварително изкопаната яма.

„Опростен вариант на погребение“, спомня си с ирония Канг Чон Хуан.

По-ужасното е, че надзирателите често карат близките на екзекутирания да го погребват, споделя още бившият затворник.

„В известен смисъл смъртта наистина е по-добрият вариант и много затворници избират самоубийството като краен вариант за бягство“, казва още Канг Чон Хуан.

Случващото се в Северна Корея напомня много на обстановката в концлагерите на нацистите, пише Daily Mail. Макар че историите на тези хора са ужасяващи, за Пхенян те са ежедневие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.09 2013 в 09:13

Северна Корея е марионетка на Китай. Щом се шуми така около нея сигурно САЩ искат да си поговорят на четири очи с партийното ръководство за нещо си, например ситуацията в Сирия.

Иначе двете Кореи са като Княжество България и Източна Румелия – един народ, две държави, роднини от двете страни на границата. За съжаление имат късмета да живеят на стратегическия полуостров, от който се интересуват няколко суперсили.

02.09 2013 в 16:19

Ето я бе, това е било само докато мине брифинга при Путев иначе ла пасионария е с гола хм.. гръд на барикадата.

30.08 2013 в 20:20

eeee,
basi romana basi chudoto. tova triabva niakoi pisatel da go e pisal,
toest tvorec, zaslujil maistor na peroto :)

<em>Моля, пишете на кирилица!!!</em>

30.08 2013 в 17:13

Товарищ Сталин избива в лагерите на ГУЛАГ малко под шестдесет и седем милиона свои сънародници!Така,че Ким ряпа да яде,има още доста да се потруди,ако иска поне малко да се доближи до "рекорда" на мустакатия!!!!

30.08 2013 в 13:26

Кървавият режим в Сев.Корея е възможно най-отвратителния и античовешки в съвременния свят.
Интерсното обаче е защо той не "застрашава американските интереси"? Защо от СЕЩ, които са тръгнали да "помагат" и "освобождават" народите по целия свят, така свенливо заобикалят "темата Сев.Корея"?
Може би нациста Ханку знае? Или тези, които му вдигат палчета?

30.08 2013 в 13:16

Ми като симпатизираш, качи се на влака и прав ти път.
Ама стиска ли ти я?
То ако не изметем оная червена паплач, може и тук да го посрещаш след време!
Да не дава Господ!

30.08 2013 в 13:10

Хамериканците ще ги "демократизират".

30.08 2013 в 12:57

Я, идиотите се били размножавали по геометрична прогресия...

30.08 2013 в 12:56

Не е лесно да си идиот, но не очаквай да проявим съчувствие само защото така си се родил.

30.08 2013 в 12:52

В грешка си. Там ни ООН ще се намеси, ни целокупният "запад", за САЩ да не говорим. Просто в Северна Корея няма нищо друго за спасяване, освен хората в нея. А само заради това, нали се сещаш, че няма кой да се замогне да си създава главоболя. Там и живи да започнат да се ядат, само ще се пишат статии като пример за това колко е лош комунизЪмът (вид плашило демек) и нищо няма да се предприеме. Какво от това, че е повече от видимо, че от цял свят населението там най-много се нуждае от спасяване, а режимът от сваляне. Но не би...
...Виж, ако намерят достатъчно я неф, я газ, та дори и шистов да е, вече ще е друго нещо.