Чест е да скубеш тревата с пинсета в Северна Корея

Лилия Христова 29 юли 2013 в 16:37 4224 12

Снимка: sxc.hu
Снимка: sxc.hu

На пръв поглед тази работа изглежда като задача, достойна за Херкулес - поддържане на тревни площи с размерите на футболно игрище, само с пинсетa.

А това не са какви да е тревни площи. Те съставляват градините на едно от най-свещените места в Северна Корея - Дворецa на Слънцето в Пхенян.

Дворецът помещава балсамирани тела на основателя на нацията Ким Ир Сен и на неговия син и Ким Чен Ир.

За страна с толкова сурова зима зелените площи са в впечатляващо състояние - покрити с гъста, здрава, ярко зелена трева, която подобрява и омекотява визуалното въздействие на монументалния мавзолей.

През деня може да се види малка бригада от мъже и жени, които са клекнали в различните части на тревното пространство и бясно скубят тревата с малки инструменти.

Жена, облечена в светлосиня униформа и фуражка, предпазваща я от слънцето, работи единствено с пинсета и малък стъклен контейнер за събиране на сухата трева. Нейната задача е да изправя здравите и изскубва изсъхнали тревички.

"Когато има проливни дъждове, някои части от трвевните площи се сплескват", каза тя пред АФП по време на обиколка на двореца - специално за чуждестранните медии по повод 60-годишнината от примирието, сложило край на Корейската война (1950-1953 г.).

"Когато дъждът е много силен, ние използваме четки, за да спрем събирането на прекалено много вода на едно място. След това, когато всичко изсъхне, трябва да се оправи всяко стръкче", каза тя.

В близост до нея седи друга жена в синя униформа и се суети, че тревата в нейната част е с 15 см дължина.

"Това е нов вид трева. Тя се изисква много работа", казва работничката.

За разлика от своя колега, който бил на поста само за няколко месеца, жената се грижела градините на двореца в продължение на шест години. Тя полага грижи за дърветата и другите растения, но нейна основна грижа са тревните площи.

"Дали е скучно? Не, съвсем не. Голяма чест е да се работи на толкова специално място. Много съм горда от това, което правя", каза тя и допълни, че еднообразието на работата не е проблем за нея.

Значителни усилия биват полагани при поддръжката на зелените площи и малките екипи от мъже и жени, работещи на тревни ивици, са често срещана гледка в града.

Ким Ксо-Юнг, друг член на екипа, поддържащ тревата в Двореца на Слънцето, борави с пинсети и малък инструмент за копаене.

"Има няколко голи петна, така че ние искаме да вземем някои стръкчета трева от по-добър район и да я преместим да вирее в по-лош", обясни Ким. "Никога не се чувствам уморен или отегчен. Това е изцяло въпрос на дух. Когато вършиш това, което харесваш, тези чувства липсват", добави той.

Дворцовите тревни площи биват поддържани през цялата година, включително и зимата, когато температурата може да достигне -17 градуса.

"Когато вали сняг, ние  бършем тревата. Това е трудна работа", казва Ким.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!