Китай за ракетите за Сърбия: Редовни военни доставки

OFFNews 11 април 2022 в 15:01 5970 3

Китай потвърди днес, че е доставил оръжие на Сърбия, наричайки това "редовни военни доставки". Това е първият коментар на китайската страна на новината, че Сърбия е получила ракети в полусекретна доставка, съобщава АП.

По-рано информационната агенция предаде, че шест транспортни самолета Y-20 на китайските военновъздушни сили са кацнали в Белград рано в събота.

Говорителят на външното министерство на Китай Джао Лицзян заяви пред репортери, че операцията е част от годишния план за сътрудничество на двете страни, не е насочена към трети страни и "няма нищо общо с настоящата ситуация". Джао не даде повече подробности.

Пристигането на самолетите предизвика сериозни спекулации, че те носят ракети земя-въздух HQ-22 съгласно условията на предишно споразумение, подписано между страните. 

Сръбският президент Александър Вучич почти потвърди договорената през 2019 г. доставка на системите със среден обсег на действие, като заяви в събота, че ще представи "най-новата гордост" на сръбската армия във вторник или сряда, допълва АП.

Завоалираната операция този уикенд се проведе на фона на опасенията на Запада, че натрупването на оръжия на Балканите по същото време, когато в Украйна бушува война, може да застраши региона.

Сърбия и Китай отдавна поддържат силни връзки, отчасти поради общото отношение към Вашингтон. Сърбите изпитват неприязън заради въздушната операция на НАТО през 1999 г. по време на конфликта в Косово, при която беше поразено китайското посолство в Белград. НАТО нарече инцидента, който предизвика бурни демонстрации в Пекин, грешка - обяснение, което Китай и много други страни отдавна отхвърлят, припомня агенцията.

Въпреки че твърди, че е неутрален, Китай до голяма степен застана на страната на Русия в конфликта в Украйна, а много сърби симпатизират на Москва. Въпреки че Сърбия гласува в подкрепа на резолюциите на ООН, които осъждат руските нападения в Украйна, тя отказва да се присъедини към международните санкции срещу съюзниците на Москва или открито да критикува действията на руските войски там.

Очевидната доставка на оръжия за Сърбия през териториите на поне две държави - членки на НАТО, Турция и България, беше оценена от експертите като демонстрация на нарастващия глобален обхват на Китай, коментира още АП.

Полетите през уикенда "биха могли да бъдат най-голямата задгранична операция на разработения в Китай голям транспортен самолет досега, демонстрирайки стратегическите транспортни възможности на страната", заяви в понеделник вестникът на Комунистическата партия "Глобал таймс", позовавайки се на китайски анализатори в областта на отбраната.

Y-20, който за първи път беше доставен на ВВС на Народноосвободителната армия през 2015 г., е използван в мисии в чужбина и преди, включително при изпращането на 105 членове на почетния караул на Народната освободителна армия на руския парад по случай Деня на победата през 2020 г. в Москва, както и при полети в близост до въздушното пространство на Тайван, целящи да изпитат отбраната на острова и да сплашат демократичното му правителство.

На Запад има опасения, че въоръжаването на Сърбия от Русия и Китай може да насърчи балканската страна да се насочи към нова война, особено срещу бившата ѝ провинция Косово, която обяви независимост през 2008 г.

Сърбия, Русия и Китай не признават държавността на Косово, докато Съединените щати и повечето западни държави я признават.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1220

3

хr4

11.04 2022 в 19:24

Като гледам как руснаците спукАха гума, сърбите няма да смеят да шавнат поне петнайсе години...

-60

2

офф бее

11.04 2022 в 19:15

Те и руските не са стока - електрониката половината китайска, другата половина - френска. Който е карал френска кола знае...:-)))

-2175

1

IvanGrozn

11.04 2022 в 15:48

Хубаво де какво като се въоражават? Няма кого да нападнат без да настане световна война а и купуват китайски ракети не руски, което също не е прекалено лошо. Сърбите са си пасмина като руснаците, но минаха доста години от Сребреница. Надявам, че са си научили урока.
 
X

Да помогнем на украинските деца!