АП: Сърбия е получила ракети от Китай в полусекретна доставка

OFFNews 10 април 2022 в 21:07 7848 1

Снимка БТА/АП - Kin Cheung

Транспортен самолет Y-20 на Военновъздушните сили на Китайската народноосвободителна армия (НОАК)

Руският съюзник Сърбия е получил доставката на сложна китайска противовъздушна система в рамките на прикрита операция този уикенд на фона на опасенията на Запада, че натрупването на оръжия на Балканите по време на войната в Украйна може да застраши крехкия мир в региона, съобщава АП.

Медиите и военните експерти заявиха в неделя, че шест транспортни самолета Y-20 на китайските военновъздушни сили са кацнали на гражданското летище в Белград рано в събота. Съобщава се, че те са доставили ракетни системи земя-въздух HQ-22 за сръбската армия.

Китайските товарни самолети с военна маркировка бяха заснети на летище "Никола Тесла" в Белград. Сръбското министерство на отбраната не е отговорило на молбата на АП за коментар.

Доставката на оръжия над територията на поне две държави - членки на НАТО: Турция и България, се разглежда от експертите като демонстрация на нарастващия световен обхват на Китай.

"Появата на Y-20 предизвика учудване, защото те летяха в група, а не като серия единични самолети", пише онлайн списанието The Warzone. "Присъствието на Y-20 в Европа в какъвто и да е брой също е все още доста ново явление".

Сръбският военен анализатор Александър Радич заяви, че "китайците са извършили демонстрация на сила", пише БТА. А президентът на страната Александър Вучич почти потвърди договорената през 2019 г. доставка на системата със среден обсег на действие. В събота той заяви, че ще представи "най-новата гордост" на сръбската армия във вторник или сряда.

По-рано той се оплака, че страните от НАТО, каквито са повечето съседки на Сърбия, отказват да разрешат полети на системата за доставка над техните територии на фона на руската агресия в Украйна.

Сърбия гласува "за" резолюциите на ООН, които осъждат руските нападения в Украйна, но не се присъедини към международните санкции срещу Москва, нито критикува открито извършените зверства, посочва АП.

През 2020 г. официални представители на САЩ предупредиха Белград да не купува зенитни системи HQ-22, чиято експортна версия е известна като FK-3. Те заявиха, че ако Сърбия наистина иска да се присъедини към Европейския съюз и други западни съюзи, трябва да приведе военното си оборудване в съответствие със западните стандарти.

Китайската ракетна система е сравнявана с американската Пейтриът и руските зенитно-ракетни системи С-300, въпреки че има по-малък обсег от по-усъвършенстваните С-300. Сърбия ще бъде първият оператор на китайските ракети в Европа.

През 2020 г. тя получи безпилотни самолети Chengdu Pterodactyl-1, известни в Китай като Wing Loong. Бойните безпилотни летателни апарати могат да нанасят удари по цели с бомби и ракети и могат да се използват за разузнавателни задачи.

На Запад има опасения, че въоръжаването на Сърбия от Русия и Китай може да подтикне балканската страна към нова война.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

4

редовно четящ

11.04 2022 в 13:11

Вековният ни "доброжелател" се въоръжава яко, а нашенски политици още реват срещу осъвременяване на армията ни. Това си е държавна измяна в чист вид.