Вигенин не ще да седне до Бакърджиев на 4 февруари

Има по-малки партии, които се опитват като лилипутчета да се изкатерят по снагата на президента, заяви социалистът

OFFNews 04 февруари 2021 в 10:28 4158 0

Не, благодаря. Така отговори Кристиян Вигенин, водач на червената предизборна листа за предстоящия парламентарен вот, на поканата да седне в студиото на бТВ до Евгений Бакърджиев и да разговарят заедно за датата 4 февруари.   

На нея преди 24 години БСП върна мандата за създаване на правителство, а след изборите през 1997 г. Бакърджиев стана вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройството в първото правителство на Иван Костов. 

Нашите очаквания и желанието ни през 1997 г. беше България да бъде доста поразлична – най-вече в икономически, битов план. България има нужда не от поредни боричкания – тя има нужда от модернизация. България не е модерна страна в много от секторите си, заяви Бакърджиев. Той припомни безпрецедентна и до днес национална стачка, както и фактът, че синьото правителство е първото, изкарало  целия си мандат.  По думите му 1/3 от българите, които днес са на възраст около и под 30 години не си спомнят за тези събития и не си дават сметка, че без тях настоящето не би било същото – пътуванията, ученето и работата в чужбина, европейските проекти и субсидии нямаше да ги има. 

„България, ако не беше поела по този съвсем различен път с управлението на СДС и ОДС, щеше да има съдбата на Армения, Молдова или в най-добрия случай – на Украйна. Аз не мисля, че това щеше да е добро развитие на нашата страна, каза Бакърджиев. 

Думите му разгневиха Вигенин. Това правителство, което дойде след сделката от 4 февруари, постави основите на един гигантски грабеж в България. Както и да се опитват да го опаковат, няма да промени фактът, че този грабеж е причината за днешното положение в страната, каза социалистът. Никакъв европейски път не е започвал с това правителство, отсече той. Той призна, че е БСП е участвала в тази сделка, но е нямала друг изход, защото хората са били по улиците и площадите. 

Социалистите приветстват решението на Румен Радев да обяви кандидатурата си за втори мандат на "Дондуков" 2. „Сега искаме да се фокусираме върху парламентарната кампания. Нашето партньорство с него ще продължи и, когато дойде моментът, ще вземем нашето
решение. Опитът да се вкарва клин между БСП и президента е безсмислен, заяви Вигенин. 

Честните и свободни избори са първа характеристика на всяка демокрация. Ако можем да ги проведем такива и резултатът реално отразява волята на българските граждани, можем да кажем, че сме направили стъпка напред, подчерта той. 

„България е развиваща се демокрация, но понякога не можем и да кажем, че е демокрация“, отбеляза Вигенин и възмутено коментира класация на "Икономист интелиджънс юнит“ от 2020 година, в която се казва, че от глобалния индекс на демокрацията България е след 50-то място. „Те я наричат опорочена демокрация на границата с авторитаризма“, обясни той. 

Като водач на листата от кандидатите за депутати на БСП в Ямбол, Вигенин заяви: „Това до някаква степен е оценка за моята работа, за което благодаря.“ По думите му има много от активните хора в парламента, които отново са водачи на листи, а има и нови лица, които са доста интересни. 

Пловдив е от районите, в които зам.-председателят на БСП очаква по-сериозна мобилизация. „Като втория по големина град е нормално лидерът на партията Корнелия Нинова да поеме отговорността да води листата там“, коментира Вигенин. 

Има по-малки партии, които се опитват като лилипутчета да се изкатерят по снагата на президента и да използват неговата популярност в тази кампания. Нека да не експлоатираме президента, призова Вигенин.

За скандала с ОЛАФ и парите, които трябва да връща държавата, Вигенин коментира, че не може да влезе в ролята на съда и да каже кой е виновен. „Има си механизми, специализираната прокуратура започва проверки и най-глупавото, което се опитва да направи в момента ГЕРБ, е да замаже нещата и да хвърли отговорността на президента. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови