Васил Терзиев: Не всяка структура на ДС е била мракобесна (видео)

OFFNews 10 септември 2023 в 18:51 8604 2

Васил Терзиев

Снимка БГНЕС

Васил Терзиев

Много има да говорим по тази тема какви са били тези служби, че не всички са били еднакви. Не всяка една структура е била мракобесна и не всеки се е занимавал с доносничество, мръсни поръчки, износ на каптагон и всякакви други неща, които слагаме под един знаменател. Много от тези хора, които са работили в тези структури, са се грижили за интересите на държавата по различен начин.

Така отговори на въпрос, свързан с миналото на негови близки, работили в структурите на Държавна сигурност, кандидатът за столичен кмет на ПП-ДБ Васил Терзиев. Въпросите бяха задавани в пряка връзка в Туитър и Ютюб от живеещия във Виена Емил Ценов.

Темата предизвика сериозен обществен интерес след като първият шеф на комисията по досиетата и бивш народен представител Методи Андреев оповести, че с Държавна сигурност са свръзани дядото на Терзиев по бащина линия, братът на дядо му, баща му и чичо му, а майка му години наред е разполагала с достьп до свръхсекретна информация.

"Всяка нормална държава от Бангладеж и Бурунди до най-развитите има такива структури и те се грижат за интересите на държавата по различен начин", обясни кандидат-кметът.

Той призна, че "ДС миналото" на близките му е било тема на разговор още при обсъждане на кандидатурата му, затова не е бил изненадан от атаките и е очаквал това да бъде основна "точка за атака".

По-късно той доразви темата с уточнението, че не се е запознавал с досиетата на роднините си, тъй като законът не му позволява достъп до тях. По тази причина и не може да направи информацията в тях общодостъпна.

Законът не ми позволява да дам достъп, докато има други живи наследници, тъй като това трябва да се случи с тяхно съгласие. Единствените, които имат достъп до тези документи, освен г-н Методи Андреев, който свобдно разполага с тяхното съдържание и знае неща, които аз не знам, са моите родители. Те не са ги гледали, не са се запознали, аз няма какво да направя лично, за да получа достъп. Ако те не искат да ги видят, аз няма как да ги видя.

Терзиев каза още, че темата за него не е чувствителна и е нормално да има обществен интерес.

Няма нищо чувствително. Нормално е, предвид на това колко много фалшиви истории има за службите - кой какво е правил, каква е разликата между техническо разузнаване, между външнополитическо и какво правят наистина мракобесните структури като 6-то управление; кой е организирал палежа на Партийния дом, кой е изнесъл досиетата. Това са едни други хора, които много често организират точно тези активни мероприятия в днешно време, допълни кандидат-кметът на ПП-ДБ.

Според него трябва да има Музей на престъпленията на комунистическия режим, на култа към личността и всякакви други музеи, свързани с този период от историята ни, които "да показват времето, каквото е било".

Един от проблемите на прехода е, че не сме запознати с истинските факти. Аз например много неща научих покрай филма на проф. Келбечева "Второто Освобождение". За да построим едно по-добро общество, трябва да разберем историята каквато е била, коментира той.

На въпрос за МОЧА и улиците с руски имена Терзиев отговори, че за паметника вече има решение, а улиците, които носят имената на "доста спорни личности", трябва да се преименуват. "Надявам се да се научим да възхваляваме нашите герои", допълни той, но призна, че това не е първата тема, с която би се захванал.

Кандидатът за кмет беше запитан и за позицията му по войната в Украйна.

Моето лично отношение съм го изразявал неведнъж. Аз съм подслонявал украински бежанци в мой дом, плащал съм наемите на други, дарявал съм пари за всевъзможни кампании и на място, и в Украйна. Смятам, че това най-ясно изразява моята позиция за това какво е моето мнение, кой е агресорът, кой няма място на чужда територия. Всички протести и шествия, на които съм ходил в София, са с жълто-синьото знаме. Разбира се, за това не се знае, тъй като все още нямам рефлексите всяко нещо, което правя, да го документирам. Това, което съм правил през годините, съм правил по убеждение и не ми е трябвало въобще да го маркетирам, за да знае по-голямата част от обществото за него, но сега се налага да се доказва позиция, каза той и подчерта, че не бива да забравяме и проблемите на хората по нашето Черноморие и кой с каквото може да помогне.

Запитан каква е личната му мотивация да се включи в кампанията за кмет на София Васил Терзиев каза, че успелите хора трябва "да се ангажират с публична дейност, да връщат на обществото". Призна, че е имал и други предложения (но не от БСП) през годините, но този път ситуацията "беше по-различна и мога да дам нещо".

Първите три неща, които би направил като кмет

Най-важно е да продължим това, което сме обещали, свързано с прозрачността на Общината. Изключително важно е да не се гледа на Общината като външно тяло. Хората трябва да имат информация какво се случва. Имаме дългосрочни планове за подобряване на комуникацията и прозрачността, как да се ангажират гражданите по големите проекти. Втората стъпка е да разберем каква е реалната ситуация с одити на големите поръчки и договори, за да знаем къде и как ще запушваме дупките. Трето нещо е да променим процеса на проекто-планирането. Това е голям проблем, върши се работа, но без кой знае какъв резултат. Ще търсим малки бързи победи във всеки район, обясни Терзиев за целите си през първите 100 дни.

Според него в тази кампания темата за икономическото развитие награда не е централна, а би трябвало да бъде 
"Нужно е градът да се развива в посока Север – индустриални зони, технологични паркове. Да се интегрират областите около София, да се създадат по-добри транспортни връзки", каза той. Според него столицата не се брандира като достатъчно добър туристически продукт и именно в тази посока вижда потенциал.

Терзиев отговори и на въпроси за Топлофикация, мръсния въздух в столицата, сметосъбирането, паркирането и строителството. Сподели, че градът-пример за него е Сингапур като съвкупност от "модерност и зеленина". Декларира готовност да работи за достъпна среда за хората с увреждания и майките с детски колички. За лична кауза обяви изграждането на достатъчно детски градини в столицата.

На въпрос как би работил с Общински съвет, в който ПП-ДБ нямат мнозинство, той заяви:

Нашата амбиция е да имаме мнозинство, но всички ние сме дължни да защитаваме интереса на гражданите. При правилни комуникация и очаквания, независимо от конфигурацията, могат да се вземат правилни решения. Докато в бизнеса можеш да избираш с кого да работиш и да вземаш доста от решенията, в публичната администрация трябва да защитаваш интереса на всички и да има прозрачност, защото управляваш чужд ресурс, заключи Васил Терзиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11024

2

Комита

10.09 2023 в 22:52

Изключително цинично изказване, издаващо манталитета у наследниците на червената номенклатура. Ако тотолитаризмът се беше запазил, при първа възможност този щеше да стане потомствено ченге, ерго завършен комунистически боклук!

1236

1

БотоксПутю

10.09 2023 в 19:48

"Те не са ги гледали, не са се запознали, аз няма какво да направя лично, за да получа достъп. Ако те не искат да ги видят, аз няма как да ги видя."

Ами да вземат да си ги видят тези досиета и да го информират, та и той нас. Защо му правят сечено на сина си? Има нещо гнило в Дания (по Шекспир).

 
X

Да помогнем на украинските деца!