Методи Андреев: И майката на кандидат-кмета Васил Терзиев е била офицер от ПГУ на ДС

OFFNews 07 август 2023 в 20:46 15750 19

Снимка БГНЕС

Майката на кандидат-кмета на ПП-ДБ за кмет на София Васил Терзийски Иглика Цекова Вельова е била кадрови офицер от Първо главно управление на Държавна сигурност, обяви пред БГНЕС първият шеф на комисията по досиетата и бивш народен представител Методи Андреев. Андреев се позовава на бивши служители на ДС, които са били колеги на майката на Терзиев. 

Иглика Цекова Вельова е била дългогодишен кадър - офицер в отдел 06 на ПГУ на ДС, твърди Методиев. Отдел 06 е бил информационният и аналитичен центр, в който постпва цялата секретна информация.

Майката на Васил Терзийски години наред е разполагала с достьп до сврьхсекретна и важна информация до която не са допускани случайни лица. Оказва се обаче, че и дядото на Васил по майчина линия Цеко Вельов Цеков е кадрови служител на МВР - Видин. Досега се знаеше, че свързани с ДС са дядо му по бащина линия, братът на дядо му, както и баща му и чичо му.

"Васил можеше да обяви сам тази информация и да бъде открит и честен със софиянци, а не обществото да събира за него и семейството му факти от различни странични източници- трохичка по трохичка. Така се създава възможност и за подвеждане и за допускане на неточности, включително и за раждане на фалшиви новини", смята Андреев.

Той е изненадан и от отговорите, които Васил Терзиев дава в почти всичките си интервюта досега - претендира за пьлно отваряне на досиетата, за да нямало повече тайни и злоупотреби.

Според Методи Андреев по този начин кандидатът на ПП-ДБ за кмет на София Васил Терзиев е син и внук на ДС и МВР не само на квадрат, а и на куб - в буквалния смисъл на думата. Още след номинацията му стана ясно, че дядото Васил, брат му Тодор и синовете им Александр и Павел са висши кадри на комунистическата Държавна сигурност. Избраниьт на ПП-ДБ не отрече тази информация, обяви само, че няма от какво да се притеснява, а партиите, които са застанали зад него знаят това. Но явно проблем има, защото преди месец Васил не каза на софиянци, че и по линя на майка си е от червен род, сврзан с тоталитарните репресивни служби на комунистическия режим", казва пред БГНЕС бившият шеф на комисията по досиетата.

Д-р Иглика Цекова Вельова (Иглика Цекова Терзиева) е родена през 1945 г. в с. Тошевци. През 1963 г. завършва Френската езикова гимназия във Варна. Работила е в Министерството на външните работи. На 28 ноември 1979 година защитава кандидатска дисертация като аспирант на самостоятелна подготовка на тема "Ултралевичарството в Латинска Америка и борбата на латиноамериканските комунистически партии срещу нея".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11975

20

blackbox

09.08 2023 в 17:27

"дете на враг на народа" – това беше класически прийом на комунистите за да съсипят живота на някого, когото имаха за "неблагонадежден".
атаките срещу васил терзиев са тъкмо това – лепване на петно върху репутацията му и внушения за неблагонадеждност като кандидат-кмет, а уж децата не били виновни за действията на родителите си... затова, точно по комунистически маниер извършват тази публична вивисекция на терзиев. към това се добавят и фейк-новините, че бизнесът му бил заченат с "червени пари". не са намерили още "аргумент" срещу мениджърските му способности и факта, че е създал и отгледал бизнес за милиони.

-1395

19

AlexT

09.08 2023 в 15:03

2, да подкрепяте МИР- съветскии мир с тав. Путин, да бъдете мачкани от нас и да си траете , както преди, да ни бъдете слуги безропотни, като преди ..
Това искаме от вас , а и да ни вервате в новия строеж на комунизъма, в новата София и държава по стар КГБ-ДС-БКП модел , да сте доволни , ако някой кокал ви хвърлим и да ни ..избирате ,вечно , РОБИ български, нас - потомствените шумкари, „аристократи” ...в България ...
И да си слушате и вервате на кирчо, христо, атанасов, борисчо и техните коалиции с герб , дпс , с мафията, и да им ...ВЕРВАТЕ безропотно ..
Това се иска от вас ..Запомнете го !! Крепостни селяни сте – на руските агенти, на ДС муцуните, на мафията и на каквото ви кажем , ние ...

-1395

18

AlexT

09.08 2023 в 15:02

Запомнихте ли , СВОБОДНИ ГРАЖДАНИ какво ни пробутват , вече над 32 години ?
„”Вие сте негодни, , децата ви – също, нямате пари , не сте от нашата „аристократична” шумкарска каста, не сте били гаулайтери - слуги на сталин, брежнев и великият тошо от правец, нямате и хотели с крадени пари от ...
Изобщо, вие сте едно стадо, което САМО НИЕ , ДС-БКП- изтърсаците сме способните , умните, „помазаните от КГБ-ДС „, да ви бъдем ВЕЧНО началници, шефове, министри, президенти – во веки веков „ ..Не го ли разбрахте ‘роби на труда ‘ !? Няма значени какво сте учили, какво можете , колко сте умни , и с какво ни превъзхождате..Има си привилегии, за нас- по-тъпите...Така че , не вдигайте глава, очи...
Остава ви единствената надежда – да бъдем НИЕ добри с вас- стадото крепостно, да ви стрижеме не много, да ви крадем парите от ЕС- и да има НЕЩО и за вас , да подкрепяте МИР- съветскии мир с тав. Путин, да бъдете мачкани от нас и да си траете , както преди, да ни бъдете слуги безропотни, като пред

75

16

230 млрд баксов

08.08 2023 в 13:04

Създава най-голямата IT фирма в България и е един от най-големите спонсори на ДБ. И както стана ясно не се е самопредложил а от ДБ му предлагат да стане кмет.

Имам въпрос към Методи.
С парите и връзките които има можеше ли Терзиев да си купи кметското място от ГРОБ и да върти далавери с Боко мутрата?
Можеше, но вместо това избира да подкрепи алтернативата на мафията. Само това е достатъчно да си направите сметката какъв е човека и какви са му ценностите.

Комунистите не са давали на баща ми да учи защото дядо ми е бил кулак. Трябва ли да се откажем от един доказано качествен човек, който е алтернатива на мафията в София заради чинка му, стринка му и учинайка му?
Методи, трябва ли да бъдем като комунистите?


723

15

user4eto

08.08 2023 в 12:37

И вуйчо му и леля му и дядо му и баба му, стринка му, чичо му, свако му.... всичко до девето коляно ще изкарат ДС.
ПичуЕ и пички, има хора в парламента от години и са били ДС, имало е министри от ДС, една тиква пък беше ибрикчия на Живков а след това в мафиотските структури, пък го направихте 12 години премиер.
Стига сте скачали срещу един човек, който поради независещи от него обстоятелства се е оказал в тази ситуация.
Личи си, че някои много ги е страх от тази кандидатура, ама много.

12078

14

edin slep

08.08 2023 в 11:36

Има хора, които явно не разбират как се случват лошите неща в политиката. Там има зависимости - нещо скрито, което друг знае и с което могат да те изнудват (ако не могат да те подкупят).

Има добра репутация като бизнесмен, не е забъркан с обществени поръчки, значи могат да го натиснат единствено за семейството му, за това правилния ход бе да изкара всичко за тях (свързани с комунистическия режим) и да се разграничи. Той не ги осветли и не се разграничи достатъчно, това е проблема.

Майка му не е била секретарка, а офицер и то не какъв да е.

Ок, щом си склонен да мълчиш (криеш) такива неща, какво си склонен да скриеш като кмет?

5827

13

pisnamiotmutri

08.08 2023 в 09:40

Майката на Васил Терзийски години наред е разполагала с достьп до сврьхсекретна и важна информация до която не са допускани случайни лица.

Това изречение казва достатъчно. С подобни майка, баща и дядо какво очаквате да бъде възпитанието и моралът? ЗАЩО да му се дава шанс точно на него, тично от единствената дясна доскорошна алтернатива на мафията и БКП? Колко ще преглъщате за да не ви сочат прости хора с пръст, че и вие сте като комунистите? Останаха ли ненаправени компромиси?

17439

12

мнение от IP

08.08 2023 в 09:33

Терзиев е казал всичко това, когато се е обсъждала кандидатурата му. Той не се е самопредложил за кмет - предложен е от коалиции и партии и сдружения. И кой знае какви са възгледите на родителите му в момента? А пък и защо трябва да излезе и да ни обяснява какво мислят неговите родители, вместо какво мисли и прави той и какво мисли да прави като кмет? "Произхождам от бедно работническо семейство". Това пишеше едно време в автобиграфиите. Така ли да го караме и занапред?

5827

11

pisnamiotmutri

08.08 2023 в 09:32

Откъде го изкопаха този диамант цял живот възпитаван от заклети комунисти и доносници и играещ с деца на такива? Дясното умря за мен.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика