Творението на Бареков се отрече от създателя си

Любен Дилов-син е новият говорител на Български демократичен център

OFFNews 21 декември 2014 в 19:29 19221 15

Фланелки с лика на Бареков бяха акцентът на кампанията, с който в парламента влязоха депутатите от БДЦ, които днес "уволниха" създателя си.

След като Николай Бареков се отрече от собствената си парламентарна група, която вкара в Народното събрание, днес творението му се отказа от създателя си.

Бареков не говори от името на парламентарната група "Български демократичен център", се казва в разпратена до медиите декларация, приета днес на общо заседание на коалиционния съвет и ръководството на парламентарната група на БДЦ.

На заседанието е избран нов говорител на групата - Любен Дилов - син.

"От господин Бареков очакваме да се съобразява с правилата, които сам е подписал и да продължи да бъде достоен представител в Европейския парламент, съобразно резултатите от изборите, за успеха на които всички заедно положихме големи усилия", пише в декларацията.

Ето и целия й текст:

1. Съобразявайки се с факта, че през последните два месеца председателят на партия „България без цензура” господин Бареков зачести с изявления от името и вместо парламентарната група на БДЦ, ние избираме за говорител на групата от партии в коалицията господин Любен Дилов-син.
2. Припомняме, че коалицията се ръководи от Коалиционен съвет и взима колективно и равнопоставено общи решения, които за напред ще огласява през говорителя си и през ръководството на парламентарната си група, когато тези решения засягат законодателната дейност. Ние не оспорваме правото на г-н Бареков на лично мнение, просто той не говори от наше име.
3. Решихме през февруари 2015-а година да свикаме общ делегатски форум на партиите, съставляващи Коалицията БДЦ, на който да препотвърдим приоритетите си от предизборната кампания и да очертаем правилата и критериите за разширяване на Коалицията Български демократичен център за предстоящите местни избори.
4. Парламентарната група на Български Демократичен Център е единна и се ръководи в дейността си от собствения си правилник, изразявайки ясно решенията на Коалиционния съвет.
Не смятаме за нужно да повтаряме непрестанно, че сме опозиция на управляващата в момента коалиция, при положение, че заявихме това още по време на консултациите с ГЕРБ за съставяне на парламентарно мнозинство и го доказахме нееднократно при последвалите гласувания на кабинет и бюджет. Потвърждаваме отново, че сме готови да подкрепяме необходимите реформи, въпреки, че в бюджет`2015 те са несравнимо по-малки спрямо дадените предизборни обещания. Намираме реформите, които управляващите заявиха в съдебната система, МВР и пенсионната политика за някаква, макар и плаха стъпка в правилната посока. Следим внимателно дебата в тези сфери и ще преосмислим подкрепата си за отделните стъпки, ако те се разколебаят.

5. В бъдеще не смятаме да влизаме в какъвто и да е режим на обяснения с членове на коалицията Български Демократичен Център, извън органите на коалицията – Коалиционен съвет и парламентарна група. От господин Бареков очакваме да се съобразява с правилата, които сам е подписал и да продължи да бъде достоен представител в Европейския парламент, съобразно резултатите от изборите, за успеха на които всички заедно положихме големи усилия.

Желаем на всички светли Рождественски празници, доброта, прояснение на ума и вразумление. Пожелаваме на всички и най-вече на себе си, през следващата година да мислим и произнасяме по-често „ние”, вместо „аз”.

Бареков бързо реагира на декларацията, която нарече "пасквил от самозван имейл адрес".

„ББЦ не стои зад тази информация. Ако депутатите, избрани с гласовете на „България без цензура” подкрепят закона за МВР, те трябва да излязат и да го заявят публично. Всеки, който даде гласа си за закона на Цветанов става част от управляващото мнозинство без някой да го е поканил официално. Така ще се нареди да получава трохите от трапезата на четворната коалиция, по подобие на пета колона, на която да се разчита за приемане на най-антинародните, непопулярни и непрестижни закони в това Народно събрание”, заявява Бареков.

Коалицията „България без цензура” беше предизборна и вече не съществува след формирането на парламентарната група, твърди Бареков.

Той ще оттегли своето присъствие като председател на председателския съвет, в който ББЦ има право на вето за всяко едно решение, което влиза в противоречие с идеологията на партията. Към момента „Български демократичен център” е само наименованието на парламентарната група, която се състои от представители на 3 партии и един независим народен представител. Тя не разполага с друга легитимност освен тази, че промени името си, казва бившият ТВ водещ.

Областното ръководство на Пловдив осъжда остро действията на депутатите от ЛИДЕР и ЗНС, като посочва, че по този начин е подменен вота на избирателите от региона, пък се твърди в съобщение, разпространено от "България без цензура".

От ББЦ Благоевград също заявили безусловната си подкрепа към Николай Бареков. Ръководството и членовете на ББЦ в Бургас пък декларирали, че са гласували за своите депутати, за да бъдат опозиция на ГЕРБ и ДПС и изразили готовност да подкрепят Николай Бареков в действията му срещу бъдещи действия на депутатите, които предават волята на избирателите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!