Трифонов проговори пред френския 'Льо монд': Столът на Гешев е твърде голям за него

Лидерът на ИТН се заяви като проевропеец. ЕС, казва той, трябва да е твърд към Ердоган и Орбан

OFFNews 08 юли 2021 в 00:36 12423 3

Снимка БТА

Шоуменът и лидер на "Има такъв народ" Слави Трифонов даде единственото си предизборно интервю... за френска медия. Новият политик проговори пред специален пратеник на Le monde в София и обясни, че би говорил и с българските медии, ако били свободни.

Материалът е публикуван днес под заглавие "Слави - певецът, който обръща българската политика с главата надолу". Към интервюто няма снимка, тъй като, както отбелязва авторът Жан-Батист Шастан, Трифонов не е пожелал да бъде сниман.

Публикуваме основната част от текста в превод:

Човекът, чиито редки изяви следи цяла България, приема Le Monde на 21 юни в централата на своята телевизионна компания в сърцето на София. В кабинетите на 7/8, наречени на балканския музикален ритъм, който го превръща в национална звезда, освен в телевизионен водещ, стълбището е осеяно със снимки, показващи го в най-диви тоалети. Но на 54 години Станислав Трифонов, когото българите наричат просто "Слави", се изправя трудно на дивана в огромния си кабинет.

До него - патерица. "Имам фрактура, от която е трудно да се възстановя", уверява той. Здравословното му състояние е обект на упорити слухове в българската столица и от седмици той почти е изчезнал от публичното пространство. Трудно е да се повярва, че този мъж в анцуг, с бръсната глава и пожълтяла кожа, който отказва да бъде сниман, се е превърнал в основния претендент на предсрочните парламентарни избори, насрочени за 11 юли в тази страна със 7 милиона жители, известна като най-бедната и най-корумпираната в Европейския съюз.

Но щом заговаряме за корупция, Слави се изправя и изстрелва черноглед поглед в очите на събеседника си. "Имаме блестящи закони, но те не се прилагат. Трябва да възстановим съдебната система", казва човекът, когото социологическите проучвания поставят начело или малко зад отиващия си консервативен премиер Бойко Борисов. Борисов, който е начело на България почти без прекъсване от 2010 г. насам, не успя да сформира коалиция след парламентарните избори на 4 април. Това доведе до насрочване на нови избори, на които се очаква партията, основана и ръководена от Слави, "Има такъв народ", чийто щаб се намира на етажа точно под кабинетите 7/8, да постигне нови успехи, след като през април изненадващо получи 17,4% от гласовете.

Ако спечели, Станислав Трифонов обещава, наред с други неща, да уволни спорния главен прокурор, обвинен, че си е затварял очите за корупция. "Столът му е твърде голям за него", критикува той. По време на демонстрациите миналото лято протестираха стотици хиляди българи и млади хора, завърнали се от чужбина, тяхното мнение трябва да бъде взето предвид." Основната му програма обаче се основава на три стълба: преминаване към мажоритарна избирателна система, въвеждане на електронно гласуване и намаляване на финансирането на политическите партии от 8 на 1 лев на получен глас (4 на 0,50 евро). "Мажоритарната система е по-добра, защото позволява да се гласува за личност, а не за партия", аргументира се той.

По-нататък в интервюто Трифонов, цитиран от "Дневник", допълва, че правораздавателната система у нас трябва да бъде изградена наново.

Авторът на интервюто го нарича проевропеец и иконоборец.

Самият Слави посочва, че идолите му в политиката за Маргарет Тачър, Еманюел Макрон и Роналд Рейгън.

"Слави казва за себе си, че като телевизионен водещ, влязъл в политиката, "можем да го сравняваме с Бебе Грило, основателят на италианското движение "Пет звезди", с украинския президент Зеленски или с Доналд Тръмп. Резултатът не винаги е убедителен, но се вписва в духа на времето - особено силно подхранван от ендемичната корупция в България - благодарение на което любими стават най-невероятните кандидати", разказва "Монд".

Изданието цитира бивш служител на Европейската комисия, според когото "Слави е напълно проевропейски настроен", но популизъм може да се победи единствено с популизъм. В интервюто Трифонов казва, че е за приемането на еврото, както и че "пътят на България е да е безусловно член на НАТО и ЕС". След което уточнява, че "не можем да избягаме от историята си, благодарни сме на Русия, но времената се промениха".

Лидерът на ИТН дори се обявява за "трансформиране на ЕС в държава, отколкото да остане съюз на различни държави", както и призовава "твърдо" да се отговори на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и на Виктор Орбан.

Законът в Унгария, забраняващ да се говори на малолетните за хомосексуалността, по-скоро "ни дава доказателство", че "ЕС трябва да бъде държава", за да "се попречи и в другите държави свободата да стане като в Унгария". След което Трифонов се въздържа да защити ратифицирането на Истанбулската конвенция в България, понеже "това не е приоритетна тема", допълва "Дневник".

Трифонов не е сигурен, че ще събере достатъчно гласове от партиите на протеста за мнозинство в парламента, което да е срещу статуквото на социалистите и партията на Бойко Борисов, но е сигурен, че не иска да е министър-председател, пише "Льо монд":

Бъдещият премиер трябва да е с профил, различен от моя. Трябва да е някой, който е учил, говори чужди езици и достойно представя България, описва Трифонов, като допълва, че "разбира се, че има предвид едно име".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2602

2

Г-н Колев

08.07 2021 в 12:39

Предпочитам проевропейски популист пред проруските хибридни проекти на Решетнико като Радев и служебното правителство. Точър и Рейгън не мога да ги сложа в един кюп с Макрон или рижия смешник.

1806

1

Nick Ivanov

08.07 2021 в 07:52

Ако този цитат е верен ( идолите му в политиката са Маргарет Тачър, Еманюел Макрон и Роналд Рейгън), брат Слави не заслужава нито един глас на човек, считащ се за българин! От тримцата е жив само Макрон, подмушено на французите мюре от илюмината Ротшилд., след скъпа и мощна компроматна кампания против Льо Пен, Фийон, Жидо. Отделно от това гусин Трифонов физически е развалина, а да управляват страната шутовете му сценаристи е не само нелепо, а и опасно. Това са хора наемници, правили и правещи всичко за хонорар, и тази лакейска психология не се променя. Ген.Радев да ни представи нова концепция, тази може да прекатури страната.