Томислав Дончев: Хубаво е да има здравословно напрежение между институциите

OFFNews Последна промяна на 13 декември 2019 в 12:52 1416 0

Хубаво е да има здраволсловно напрежение между институциите. Самата Конституция го е предвидила, за да могат те да се контролират взаимно. Това заяви визепремиерът Томислав Дончев през Нова ТВ, попитан какво мисли за възникналото напрежение между премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев.

Според него обаче, когато критиката се превърне в повсеместна, трудно може да се извлече някакво рационално зърно.  

Вицепремиерът попита водещите защо правото на премиера да бъде емоционален бива отнемано. Дончев допълни, че е извлякъл два прочита на политическите анонси - "тоталната политическа ненавист по отношение на правителството, което е вид позиция, дори да не я приемам, и второто е скрито желание президентът да бъде конструктор на нещо като нова Тройна коалиция”.

За правото на президента да се възползва от искане на промяна в Конституцията, за да се отговори на изискванията на Венецианската комисия, вицепремиерът бе категоричен, че такава промяна ще отнеме една или поне половин година дебат, в който ще трябва да вземат участие експерти и специалисти, а след тях вече и политическите сили. Дончев заяви, че не е хубаво на юруш да се променя един закон. 

Надзор на главния прокурор

Нашето предложение е обсъдено с Венецианската комисия и с Европейската. Ако то получи подкрепата на народното представители, ще видим как ще работи. Не забравяйте, че при всяка нова подобна промяна минават години, за да се разбере как тя работи. Много въпроси има, на които самият текст на предложението не може да даде отговор. Законът е рамков текст, който не може да опише всеки случаи от действителността, коментира Дончев.  

Вицепремиерът коментира катастрофата с ранено дете, блъснато от автомобил на НСО.

"Първо и най-важно е детето да се оправи. Аз не съм влизал в ролята на Ваш репортер, за да питам за детайли. Съответната служба, когато се разясни какво се е случило, съм убеден, че ще даде повече информация. Не знам детайли. Във всяка държава има такава служба. Сега въпросът е колко широк трябва да е кръгът на лица, които се услужват. Аз ги използвам, когато съм на работа, когато не съм на работа карам всякакви превозни средства сам и никой не упражнява някаква особена грижа към мен. Но това до голяма степен е личен избор", заяви той.

Закупуване на нов правителствен самолет

Според Дончев закупуването на новия правителствен самолет не е лукс, тъй като "говорим за малък самолет". Той заяви, че все още не е заложен като разход и затова не може да каже колко ще струва. На Авиоотряд 28 е възложено да направи проучване и да проведе преговори, припомни той. 

Коледни тържества

Във връзка с забраната от страна на Борисов за провеждането на коледни тържества вицепремиерът заяви, че не е добра практика и може да предизвикат в гражданите двусмислици. Когато човек е на висша позиция, гражданските права са ограничени. 

8 лева субсидия

Коалиционното управление винаги е трудно. Ако трябва да бъда крайно откровен, и на малките партии не им е лесно, но най-удобно е да се оправдаят с нас. Те имат искания - някой приемливи, други не. Понякога се налага да се правят компромиси. Въпросът е да не се минава границата, коментира Томислав Дончев. 

Свобода на медиите

Вицепремиерът коментира и публичния дебат за свободата на медиите. Според него свободата на медиите и върховенството на закона са колкото обществени, толкова и държавни въпроси. "Нямаме консенсус и удовлетворение. Напълно е нормално да използваме и помощ. Този разговор за медиите трябва да се сведе до технология, до законодателни промени. Напълно е нормално да се опитваме да използваме опита на по-зрели демокрации от нашата. На мен ми се иска да има по-хубав дебат - какво трябва да променим, за да се чувстват българските медии свободни? Латентното подозрение, че има някакъв проблем със свободата на словото означава, че демокрацията ни не функционира. Без свободни медии няма как да има демокрация. Проблем има.", посочи Дончев.