Цветанов: Взех правилното решение с напускането на ГЕРБ

OFFNews Последна промяна на 04 декември 2019 в 14:29 7898 7

Цветан Цветанов

Днес, ако трябва да говорим от дистанцията на времето, само половин година, откакто бяха тези събития (оттеглянето от ГЕРБ и парламента - б.р.), мога да кажа, че съм взел правилното решение. Защото за мен е по-важно не да смяташ, че нещо, което имаш към дадения момент, е даденост и то ти се полага, а просто трябва действително да отстояваш принципи и да можеш действително да генерираш идеи.

Така бившият втори човек в ГЕРБ Цветан Цветанов отговаря в интервю за "Дойче веле" на въпроса дали има огорчение от раздялата с партията.

Има разочарование от това, че всъщност предателството, или по-специално неразбирането за това, което трябва да се прави в една партия, доведе до този извод, който трябваше аз да направя и същевременно да взема своето лично решение за излизането ми от позицията като председател на парламентарната група, напускайки българския парламент - и, разбира се, и позицията, която заемах в ръководството на ПП ГЕРБ, казва Цветанов.

"Аз смятам, че в днешната си позиция мога много по-свободно да изразявам позицията си - както с колегите от Евроатлантическия център. И тук мога да кажа определено за позицията, която имахме за Северна Македония - това беше позиция, която действително беше възприета много добре от демократичната общност в страната, а същевременно получи и пълна подкрепа от нашите евроатлантически партньори, в това число и Северна Македония. Също така нека да кажем и за позицията, която имахме за „Турски поток" и за това, което трябва да отстояваме и да търсим обединение на всички тези НПО, на всички тези политици и на всички тези, които действително искат да обединим усилията на обществените и професионалните общности в страната", добавя той.

Цветанов говори по време на форум, организиран от създадения от него Евроатлантически център за сигурност. Той казва, че центърът работи по теми като киберсигурността, трафика на хора, миграционните процеси, комунистическото минало, хибридните заплахи и "всичко, което е свързано с фалшивите новини, енергетиката. Основната ни идея е евроатлантическият мироглед, който да не бъде променян, независимо кой ще управлява страната."

По повод темата на форума - „Къде бяхме преди 30 години?", той споделя: "Преди 30 години бях доста по-млад. С моята сегашна съпруга тогава бяхме една прекрасна млада двойка, която, разбира се, имаше своите мечти. И когато бяхме на кино, а след това отидохме в едно кафене, тогава започна да се говори за това, че Тодор Живков е паднал. Ще цитирам едно изследване от самото начало на този процес. През 1990 година НЦИОМ установява, че много са надеждите, но не са по-малко и страховете, като доминантно е едно: неизвестността. Тогава около 32-36% смятат, че след 30 години ще живеем по-добре. Според едно ново изследване на „Екзакта" от средата на ноември, 39% от българските граждани смятат, че сега е по-добре от преди, но има и 43%, които смятат, че днес е по-лошо от тогава."

А къде е сега Цветанов политически? "Днес повече от всякога трябва да противодействаме на хибридните атаки и да се борим за енергийната независимост, а не това, което наблюдаваме днес: нарастване на възможността за увеличаване на руското влияние с „Турски поток". Искаме да противодействаме и на националпопулизма, който в последните няколко години все повече и повече търси да намери по-голямото си приложение в политически план. И същевременно да се борим и срещу антисемитизма, за което виждаме, че също има много сериозни предпоставки", отговаря бившият зам.-председател ГЕРБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23323

7

Стефан

06.12 2019 в 01:40

Мъжки, а ТИ кой си? НАТО - Вашингтон, или НАТО - Анкара?
А то пичОвете започват да се интересуват. С кого ще се бием, кога, за кво ...
Или си НАТО - Путин, и мътиш главите на всички с безсмисленото си бръщолевене в асансьора?

4109

6

Дедовия

05.12 2019 в 18:27

Абе, калъф, кво решение си взел ти, бе! Наритаха ти крадливия задник, щото почна да се осираш.

10372

5

elbarbudo

04.12 2019 в 22:51

Боко те изхвърли като куче, не си напускал нищо!

25765

4

Victimized

04.12 2019 в 19:48

Не ми го побира ума кой с всичкия си налива пари в Цветанов и неговия "мозъчен тръст" и как са решили, че той има почва да спечели каквито и да е избори без манипулации за което очевидно е нужна власт.
Освен ако не го гласят за патерица на ГЕРБ, само че по евро-атлантическа, но и това не звучи логично....

17413

3

мнение от IP

04.12 2019 в 15:37

Да...ако не беше "Апартаментгейт" изобщо нямаше и да си помисли да се маха. Лошото е, че отърване от такива титани на мисълта няма... Все отнякъде изскачат и дрънкат глупости, от които чак ме досрамява. Как ли звучат тези безумия на немски?

6774

2

ЛАФЪРДИЕВ

04.12 2019 в 15:12

И що ли тоз титан на мисълта, че и политиката не дава отговор на такива прости въпроси:
Защо при запазване на транзита през Украйна руския газ не е заплаха за Европа? А при СП 2 и ТП - изведнъж става опасен..
Турски поток не намалява ли руското влияние, след като ние няма да транспортираме газ за Турция и Гърция, а респективно в касата на Булгартрансгаз няма да влизат някакви си 150 милиона долара от транзитни такси. Които сме получавали досега. Та той реално ни освобождава от влиянието на тези долари..

6774

1

ЛАФЪРДИЕВ

04.12 2019 в 14:56

Д-р Филипов - "В очакване на пълните идиоти!
" От вчера, 30 май 2019 г., това, което имахме като Цветан Цветанов, вече го няма. И ми се струва, че няма да е пресилено, ако възкликнем: „Какъв оратор си отива!“...
Не, не се шегувам, напротив, сериозен съм като гробарска лопата. ... И в знак на преклонение пред това майсторство навремето го кръстихме Цецерон, като намек, че може да мери ръст с най-великия оратор на древен Рим Цицерон...... Такъв изключителен колорит в областта на ораторското изкуство като Цецерон не можеш го измисли. Такъв може само да се роди."
И нивга няма да си иде...
Нерде Турския поток, нерде НПО-та, нерде - а, бе кво иска да ни каже с това:
" Също така нека да кажем и за позицията, която имахме за „Турски поток" и за това, което трябва да отстояваме и да търсим обединение на всички тези НПО, на всички тези политици и на всички тези, които действително искат да обединим усилията на обществените и професионалните общности в страната"