Цветанов спрял Пеевски да фалира държавата по времето на ГЕРБ

OFFNews 27 юни 2014 в 08:57 6783 18

Цветан Цветанов

Снимка bTV

Ако не бях този, който да спира това нещо, което искаше да прави Делян Пеевски, тези неща, които се случват сега, щяха да се случат в последните две години от мандата на ГЕРБ.

Това коментира в студиото на bTV бившият вътрешен министър Цветан Цветанов.

„Мафията си има държава. Не съм позволил като вицепремиер и министър на вътрешните работи това влияние да бъде толкова силно, че да фалира държавата. Положил съм максимални усилия, за да информирам за всяка една стъпка и това е проблемът на тези, които управляват сега. Не съм позволил МВР да бъде в зависимост“, обясни Цветанов и допълни, че Делян Пеевски назначил вътрешния министър Цветлин Йовчев и шефа на ДАНС Владимир Писанчев.

„Службите трябваше да работят това, което Делян Пеевски си пожелае. Аз това съм го ограничил до колкото съм могъл“, каза Цветанов и обясни, че преписките срещу Огнян Донев и Любомир Павлов в мандата на ГЕРБ са движени от прокуратурата през ДАНС, защото той не позволил с това да се занимава МВР.

Цветанов каза още, че в момента в МВР има преназначавания на хора, които да „им вършат партийна и политическа услуга“, за да се купуват гласове на изборите.

Той обясни, че е осъден по политически причини именно, защото е не е позволил влиянието на Пеевски да се разпространи върху МВР.

„Пеевски и Василев бяха създадени в управлението на тройната коалиция, когато БСП реши 2005 година да превърнат медиите в монопол. Направил съм всичко възможно да предотвратя тази зависимост“, обясни Цветанов и допълни, че Брюксел и Германия смятат, че правовият ред в България е нарушен. Именно за това той бил приет в Германия, защото присъдата срещу него се определяла като политическа.

„Няма окончателен съдебен акт. Всеки е невинен до доказване на вината му на последна инстанция съдебна инстанция“, така Цветанов коментира предложението, което лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, в качеството му на премиер направи – всеки осъден на първа инстанция да влиза в затвора. Предложението тогава беше направено по повод бягството на братя Галеви, чийто адвокат в момента защитава и Цветанов.

„Прокуратурата никога не е била в ръцете на ГЕРБ. Това, което наблюдаваме в последната една година, е в ръцете на Делян Пеевски“, обясни Цветанов.

На въпрос колко срещи е имал с Делян Пеевски, докато е бил вътрешен министър, Цветанов каза, че те са не повече от седем, а справката, която била огласена от МВР за повече от 40 посещения била „стъкмистика“. Той отказа да обясни за какво са си говорили с Пеевски, като поясни, че е имал срещи и с други депутати и граждани.

Цветанов каза още, че от прокуратурата е спряно интервю на журналистката Ана Заркова за в. „Труд“. Интервюто било взето с реномиран правист „д-р Палда“, но било спряно, заради частта, в която той говори за адвоката на Цветанов Ханс Петер Ул. Цветанов поясни, че интервюто е проведено със съдействието на зам. главния прокурор Борислав Сарафов. „Кореспонденцията е била водена от имейл на ръководството на прокуратурата“, каза Цветанов без да поясни как се е сдобил с тази информация, но допълни, че разполага с интервюто, в което има „професионални отговори“.

Цветанов каза, че ГЕРБ е готова на всякакво предложение за датата на изборите, но нагласите в партията били вотът да се проведе на 14 септември. „42 Народното събрание не е в състояние да работи, защото управляващото мнозинство не може да събере кворум. Мнозинството, което подкрепя сега правителство, е длъжно да си осигури кворума, когато няма такъв, означава да вървим на предсрочни избори“, каза Цветанов. 

Той определи като спекулации твърденията, че ГЕРБ договарят правителство в рамките на това Народно събрание. „Няма такива договорки, няма такива спекулации. Няма и как да се водят такива преговори, защото ние трябва да се съобразим с вота на българските избиратели“, поясни той.

Цветанов е убеден, че ГЕРБ ще постигне достатъчно висок резултат, за да има самостоятелно управление, но ако се наложи, от партията ще търсят разговори с Реформаторския блок. „На този етап с БСП и ДПС не може да се говори. „ДПС трябва да са в опозиция и да почиват дълго време. Трябва да кажем стоп и край на купената демокрация“, каза още Цветанов.

Той смята, че която и да е следващата власт, тя ще бъде натоварена с много задължения и отговорности.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews