Цветанов: С Цацаров и Пеевски си говорихме за общи неща

Юлиан Христов 11 февруари 2014 в 09:27 2889 26

Нещата, които сме говорили, са били общи, защото двамата влязоха в моя кабинет. Заедно влязоха, но иначе формата и разговорите, които сме водили вътре, бяха много неформални.

Това обяснение даде в ефира на Нова телевизия бившият вътрешен министър Цветан Цветанов. Той отговори на интервюто на депутата от ДПС Делян Пеевски, в което той разказва за негова среща с Цветанов, на която присъствал и главният прокурор Сотир Цацаров. 

Пред агенция pik.bg депутатът от ДПС посочва, че на тази среща Цветанов е настоявал да се осигури медиен комфорт на престъпни босове като Киро Японеца и Йоско от Сливен. В същото време Цветанов поискал от Цацаров да назначи прокурорката по делото "Килърите" Ася Петрова за свой заместник. 

Нямам отношение към идването на Делян Пеевски към този момент. Аз не го бях канил тогава, категоричен беше Цветанов като допълни, че Пеевски е дошъл в кабинета му заедно със Сотир Цацаров. Той не уточни обаче каква е бил поводът за срещата и на какви теми са си говорили. "Колкото и да даваме отговори, те ще бъдат три различни отговора. Нещата, които сме говорили, са били общи, защото двамата влязоха в моя кабинет. Заедно влязоха, но иначе формата и разговорите, които сме водили вътре, бяха много неформални", обясни Цветанов и допълни, че самият той бил изненадан от срещата.

На въпрос за какво са си говорили тримата, той отговори, че не помни. Цацаров също не обяснил защо идва с Пеевски в кабинета му, а и Цветанов не се поинтересувал.  

"Смятате ли, че ще го помоля за услуги и то за хора, за които се твърди че са босове, при положение, че нито ги познавам, нито съм се срещал с тях. Това е абсолютно невярно твърдение", продължи да се защитава Цветанов. 

Вместо да отговори на въпроса защо Цацаров е поискал среща при него, Цветанов обясни, че в МВР има чистка на професионалисти, които са си "дали живота за държавата". Ексвътрешният министър обясни, че по-важните въпроси в държавата днес са сигурността и битовата престъпност. 

След като водещите го върнаха отново на темата, той обясни, че не е участвал в задкулисни договорки. На въпрос какво тримата са договаряли в кабинета му, Цветанов отговори: "Аз не знам какво са договаряли. Аз знам, че не съм договарял никакви назначения, камо ли пък в присъствието на Делян Пеевски." 

Цветанов обясни, че от интервюто на Пеевски излизат няколко истини. Едната била за това, че той има собствени медии, което обаче до този момент не било упоменато в декларациите на депутата. На въпрос защо тогава не е направена ревизия на Пеевски Цветанов отговори: "Не е моя работа". 

Той обясни, че интервюто на Пеевски е излязло в медиите, които са "почти негова собственост". На въпрос дали и в. "Преса" е собственост на Пеевски, Цветанов отговори: "Като цяло, би трябвало."

"В момента държавата се управлява от олиграхия, организирана престъпност и задкулисие. Самият факт, че на 11 май това, което се случи в България, беше потвърдено и от институции, беше разпространено и чрез медии, за всички е ясно...", каза още Цветанов.

Той обясни, че вътрешният министър Цветлин Йовчев е назначен от задкулисието с протекциите на Пеевски. Той обаче не обясни дали към момента на срещите си с Пеевски е знаел за тази негова роля като задкулисен играч и олигарх. На въпрос кога е разбрал, че Пеевски дирижира държавата, Цветанов отговори: „В момента, в който отправи тези публични закани по мен в парламента. Никога не съм смятал, че по този начин могат да се контролират институции“, продължи той.

"Единственото, което съм правил, е да работя за държавата и да защитавам служителите в системата. При мен са идвали много депутати, от всяка една парламентарна група по един или друг повод", обясни Цветанов и уточни, че Пеевски е идвал при него "5-6 пъти", но не може да възпроизведе точният брой на срещите, нито темите на разговори. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!