Светла Бъчварова за искания ѝ имунитет: Мислех, че казусът е приключен

OFFNews Последна промяна на 21 март 2016 в 14:27 2469 0

Светла Бъчварова за искания ѝ имунитет: Мислех, че казусът е приключен

Снимка БГНЕС, архив

Депутатът от БСП Лява България Светла Бъчварова, чийто имунитет днес поиска главният прокурор Сотир Цацаров, заяви че е смятала случая с проверката за приключен.  

„Въпросът е бил проверяван и разследван няколко пъти след 2011 г. – период, през който все още не съм била народен представител и не съм имала имунитет. По време на последните проверки през 2012 г. въпросът беше разглеждан от Следствието и ДАНС. Мислех, че казусът е приключен. Защо се появява отново и сега, не мога да коментирам. Но предполагам, че може да е свързано с интереси към земята или предстоящото преструктуриране на Академията”, посочи Бъчварова, цитирана от пресцентъра на партията.

По-рано днес от прокуратурата съобщиха, че по досъдебно производство на Софийска градска прокуратура са събрани доказателства за това, че като председател на Управителния съвет на Селскостопанската академия, Светла Бъчварова-Пиралкова е сключила неизгодна сделка с фирмата „Литекс Комерс“ АД, относно земеделски земи, предоставени на научния институт за ползване от министъра на земеделието и храните.

„Договорът е за съвместна научно-изследователска и опитно-производителна дейност върху тази земеделска земя – нито за рента, нито за наем. Такъв тип договори са обичайна практика в Селскостопанската академия и имат за цел максимално оползотворяване на земята. Договорът е между Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево и съответната фирма, тъй като земята се намира на землището на института. Съвместната дейност е за експериментиране на сортове на Академията и семепроизводство, като въпреки това той е възмезден – фирмата заплаща за тази дейност”, обясни Бъчварова. Тя поясни, че най-важното е, че този контракт е за съвместна дейност, т.е. и от едната, и от другата страна се правят инвестиции – институтът предоставя сортовете, фирмата ги произвежда, институтът взима семената. Бъчварова посочи, че конкретната фирма е отчела дейността си още през първата година – какво е изпълнено, какви сортове са отглеждани, какво количество семена е получено. „За всяко нещо имаше нужната документация, поне докато бях председател”, казва депутатът от БСП. 

Тя изрично поясни, че през периода, в който е ръководила Академията като председател на УС – от 2008 г. до юни 2011 г., посоченият договор е действал само в срок от една година, уточняват от пресцентъра. „След 2011 г. се смениха четирима председатели в Селскостопанската академия, а договорът не е прекратен и продължава да действа. Ако новите ръководители са преценили, че контрактът не е изгоден за института – той може да бъде прекъснат по всяко време, да не бъде анексиран във всеки един момент. Но те не са го направили! Защо не е бил прекратен от следващите председатели след мен, ако е имало някакъв проблем? Даже напротив, след моето оттегляне от поста – същият договор е бил преподписан цели два пъти, а при втория случай това се е случило с изричното съгласие на Министерството на земеделието и храните. Отделно от това – държавата има право да вземе обратно съответната земя със заповед, ако счита, че може да я ползва с друга цел”, обяснява Бъчварова. 

Относно посочените цифри в разпространената информация, Светла Бъчварова коментира, че остава неразбираемо на каква база са изготвени тези изчисления и добави, че ако за калкулации е използван период от 10 години, при положение, че договорът е можело да бъде прекъснат още на втората година, то методът и числата не са коректни.

В заключение депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ посочи: „Нямам проблем да си дам имунитета, защото така или иначе когато е поставян въпросът, пак съм била без имунитет. Нека случаят да бъде разследван и окончателно да се излезе с решение по него”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови