Quantcast

Стефан Рядков смени Станишев на откриването на кампанията на БСП

Столетницата отбеляза скромно началото на предизборната кампания в зала 6 на НДК

Нели Чолашка Последна промяна на 05 септември 2014 в 15:08 3427 9

Лидерът на БСП Михаил Миков откри със скромна церемония предизборната кампания на "БСП лява България".

Актьорът Стефан Рядков, маскиран като бившият лидер на БСП Сергей Станишев, се появи на откриването на предизборната кампания на коалиция "БСП лява България" (новото име на "Коалиция за България").

Самият Станишев не се появи на скромната церемония в зала 6 на НДК. Залата не беше украсена и разполагаше само с двайсетина стола, което притесни най-възрастните симпатизанти.

На мероприятието се появи и странна двойка - мъж и жена, в сценични костюми заедно с две момиченца, също в сценични роклички.

Мъжът се представи като Стефан Антонов, оперен певец. Дамата била негова съпруга, а децата - негови дъщери. Костюмите не били от операта, а дело на жената на Антонов.

Певецът обяви, че е дошъл, за да подкрепи председателя на Столетницата Михаил Миков и да търси подкрепа за културата в България.

Малко преди официалното откриване оперният певец запя, а лидерът БСП го гледаше подозрително.

Михаил Миков откри официалната част с кратка реч. В нея той предупреди другарите, че се очаква десницата да мобилизира всякакъв ресурс, за да спре социалните реформи, започнати от БСП.

"БСП-Лява България иска защита на труда, физическия и умствения труд, независимо дали на работник на полето, или на академичния преподавател. Лява България иска повече за малкия и среден бизнес, защото не е тайна за никого, че отчаянието в предприемчивите е в крайна фаза, когато става въпрос за обществени поръчки. Предприемчива България иска промяна", обяви Миков.

Той обеща, че коалицията ще поема само ангажименти, които са изпълними и ще е "социално чувствителна в едно безчувствено време".

Миков уточни, че именно заради социалната чувствителност откриването на кампанията на коалицията около БСП е скромно. Партията ще дари пари на две училища от наводнена Мизия, за да осигурят парното за зимната.

Зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов изчете предизборната платформа на коалицията. Той очерта "12 червени линии", от които формацията няма да отстъпи:

1. Преминаване към прогресивно облагане на доходите на физическите лица и към семейно подоходно облагане. Или т.нар. данък богатство, който левицата искаше да въведе, но срещна отпор от страна на партньора си в управлението ДПС.

2. Насочване на финансовите средства от държавата за издръжка на образованието в държавните и общинските училища;

3. Здравеопазване, което засилва обществения характер на системата чрез по-силно ангажиране на държавата, изравнява достъпа в различните региони, въвежда ясни стандарти за медицинските дейности и равностойни финансови условия за различните лечебни заведения;

4. Пенсионна реформа, която обвързва решенията за пенсионната възраст с продължителността на живота, въвежда гъвкави условия за пенсиониране и гарантира получаване на пенсия при навършване на определена възраст и реално достижим осигурителен стаж;

5. Провеждане на реиндустриализация на страната, като се създават условия за нови, предимно модерни производства и се възстановят части от структуроопределящи за икономиката на страната предприятия при икономическа обоснованост;

6. Продължаване на проекта "Южен поток";

7. Развитие на ядрената енергетика чрез:

- предприемане на активни действия за строителството на АЕЦ "Белене";

- удължаване на срока на експлоатация на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй";

- продължаване на процеса по изграждане на нови мощности в АЕЦ "Козлодуй" при отстояване на националните интереси.

Заедно с това БСП даде и заявка:

8. Няма да приемем трудът да бъде поставян в неравностойно положение по отношение на капитала при данъчното облагане и приноса към осигурителната система;

9. Няма да се съгласим с прилагане на технологии за проучване и добив на шистов газ, както и с такива за въглищна газификация. Обявяваме се срещу премахване на ограниченията при пускане на генномодифицирани продукти на пазара и в околната среда;

10. Няма да подкрепим отстъпление от постигнатите в Европейския съюз социални и екологични стандарти при обсъждане на трансатлантическото споразумение за търговия и инвестиции. Предлагаме на парламентарните партии да се изготви обща национална позиция по проекта за споразумение;

11. Противопоставяме се на приемане на закони, с които исторически събития се използват за конюнктурни политически цели и засягат националните интереси и достойнството на БСП (въпросната поправка в НК, б.р.);

12. Против сме разширяване на санкциите срещу Русия.

Речи държаха Елена Йончева (не журналистката и бивша изгора на Станишев, а адвокат и социалдемократ), бившата просветна министърка Анелия Клисарова и младата социалистка Надя Младенова. И трите са на челни места в листите на левицата за предстоящия вот.

На мероприятието присъстваха и други министри от кабинета "Орешарски" - здравната Таня Андреева, на регионалното развитие Десислава Терзиева.

Симпатизантите на БСП се радваха най-много на актьора Стефан Данаилов.

Острието на партията Мая Манолова се появи на откриването на кампанията, въпреки, че организира тази вечер протест в Кюстнедил срещу служебното правителство.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.09 2014 в 20:29

Когато БСП е на власт, все гарантира, че ще работи за хората, по социални програми. Ами ако всичко в тези програми се изпълняваше, би трябвало да цъфтим Ама не е така.Ако вярвахме на комунистите, в 1980 г. трябваше да влезем в комунистическо общество.Спомням си пловдивският лекар, според който, при комунизма трябва да носим обувки с грайфери, тъй като всичко ще бъде по мед и масло и много ще се хлъзга...

05.09 2014 в 20:15

Недоумявам, в предизборните заявки БСП отстоява не-въвеждане на санкции срещу Русия???

Каква ли е връзката с вътрешнополитическата ситуация в страната?

05.09 2014 в 19:47

псп=бсп

05.09 2014 в 19:46

кгб вече няма нужда от псп. дпс е много по-сполучлив проект

05.09 2014 в 19:34

Малко преди официалното откриване оперният певец запя, а лидерът БСП го гледаше подозрително. :D :D :D

05.09 2014 в 19:31

Все същите ужасни планове. Добре, че няма да управляват.

05.09 2014 в 18:44

Точки 6-12 могат да се обобщят в една: "все по-пълно и всестранно задоволяване на интересите на Русия".

05.09 2014 в 16:22

БСП? Закривай!

05.09 2014 в 15:58

БСП вече в музей на восъчните фигури ли се е превърнала, та искат СатаниШЕФ непременно все да е там?