Служебното правителство вади истината за състоянието на държавата (видео)

Юлиан Христов Последна промяна на 05 август 2014 в 12:02 11338 6

Президентът Росен Плевнелиев и назначеният от него служебен премиер проф. Георги Близнашки

Една от първите задачи на новото служебно правителство ще бъде ревизия и изваждане на истината за състоянието на държава.

Днес президентът Росен Плевнелиев обяви състава на новия кабинет. Вероятно заради опасенията от недоброто състояние на бюджета, в правителството от четирима вицепремиери, двама ще отговарят за икономиката, регионалното развитие и еврофондовете.

Държавният глава каза, че служебното правителство ще направи пълен анализ на изпълнението на държавния бюджет към 31 юли и ще бъдат изнесени данни за дълга, за финансово необезпечените обществени поръчки и договори на строителите.

В словото си при представяне на правителството президентът каза още, че програмата за развитие на регионите, ще бъде изпълнена, но там, където има буфери и възможности, ще бъдат спестени средства за бедстващите след наводненията в страната от последните месеци. Този ангажимент пое и новият служебен министър. Професорът по конституционно право каза, че въпреки ограничените ресурси, с които разполага, служебното правителство ще направи всичко възможно за преодоляване на последиците от наводенията. "Няма да останем слепи и глухи към пострадалите. Нека проявим солидарност към тези хора", каза Близнашки.  

Според президента Плевнелиев бюджет 2014 е изначално сгрешен, а 42 Народно събрание е "останало глухо в последните си дни" за необходимостта от актуализация и нуждата да бъдат подкрепени общините и строителите. "Отговорността за това няма да се носи от служебното правителство, защото съзнателният отказ от актуализацията на бюджета беше направен от парламента", категоричен е държавният глава.

Плевнелиев подчерта, че служебното правителство няма да търси реваншизъм, но ще представи всичко, което наследява от предишния кабинет. "За празен чек бе обявена възможността на служебното правителство да подписва международни договори. Ревизията на бюджета недалновидно бе отказана но ревизия ще има като служебното правителство ще я подготви и ще я внесе за изпълнение от следващото правителство", каза още държавният глава.

Плевнелиев каза още, че новото правителство ще работи по подготовката за включването на страната към единния надзорен механизъм, към общият европейски банков съюз и ERM 2. По отношение на енергетиката - ще бъде създаден енергиен борд. "Ние сме за всяка тръба да мине през българска територия, но по европейските правила. Проектът "Южен поток" ще остане замразен, докато Европейската комисия не даде зелена светлина", категоричен беше президентът.

Още на първото си заседания новият кабинет ще излъчи Кристалина Георгиева като кандидат за български еврокомисар, обяви президентът. Новото правителство ще работи по проект на закон за електронно управление. Към кабинета ще заработи и обществен граждански борд за изборите, както това беше при предходното служебно правителство.

"Служебното правителство не би могло да реши всички проблеми в рамките на своя мандат. То може да създаде условия и възможност за надграждане, която следващото да реализира", подчерта Плевнелиев.

Новият служебен премиер каза, че ще работи да за добре работеща администрация и провеждането на честни избори. Той призна, че е имал намерение като едно от първите неща, които да възложи на минстрите си, е да бъде премахването на загражденията около парламента.

„От снощи бяха премахнати заграждения около националните политически институции. Това беше едно от нашите намерения в първите стъпки на новото правителство. Слага се ново начало в развитието на националния политически процес на българската демокрация”, каза проф. Близнашки.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.08 2014 в 13:40

То няма лошо, ама защо този смешник не поиска да "извади истината" при назначаване на предното служебно правителство, след управлението на неговата партия ПП "ГРОБ".
Та кажат най-малко, къде отиде резерва, изтеглените заеми и парите на здравната каса.

05.08 2014 в 17:01

Еми все едно се върнахме 25 години назад.

Бивш комунист, номенклатура на градския комитет на БКП, назначава за служебен премиер бивш партиен секретар, съветник на Тодор Живков.

За да докарат двамата на власт един банкянски милиционер, бивш член на БКП и гавазин на Първия секретар на комунистическата партия. Тая работа е направо отврат. Западняците дето го допуснаха, напълно се оляха.

05.08 2014 в 13:40

Ще се случи ли това,да научим истината

05.08 2014 в 13:20

Честито на Заслужилите!!!:)

Това са така наречените "Бели якички на Прехода", които останаха скрити за Широката публика!!!:) Отличителна черта на тези мериносани играчи е пряката им кръвна връзка с най-яките комунисти от Нафталина(ЦК на БКП), които действаха от по-заден план и нямаха естествен цвят!!!:) Основният им принцип беше Измекярския, но това ги е съхранило за да се изправят днес, в сегашното си величие пред Вас - въпрос на оцеляване и безпрекословно спазване на директивите на Партията!!!:) :) :)
Тези хора не правят компромис със себе си, те вече са го направили - те си имат свой български отбор и са вкоренени в него, те не могат да избират, за тях величието е най-важно на света, а техният величествен свят е в България - ИЗПОЛЗВАЙТЕ ГИ!!!
Те се имат за патриоти, но тяхната добавена стойност, досега, беше партийно-конюнктурна, а днес Вие ги поставяте в светлините на Прожекторите - ВЪЗПОЛЗВАЙТЕ СЕ, НЕ ИМ ПРОЩАВАЙТЕ НИЩО, ТЕ НАЙ-МНОГО СА СЕ ВЪЗПОЛЗВАЛИ ОТ БЪЛГАРИЯ, ТЕ НАЙ-МНОГО Й ДЪЛЖАТ - УПОТРЕБЕТЕ ГИ ЗА ПО-ВИСШИ ЦЕЛИ!!!
Ако всичко е "Берое", накарайте ги да го направят най-ценностният и първокласен отбор на Народа - накарайте ги да заслужат величието си, за което толкова милеят!!!:) :) :) - РЕАЛНО И ЧЕСТНО ПОКРИТИЕ, АЗ, ТАКА ГИ РАЗБИРАМ НЕЩАТА, БИДЕЙКИ ЧАСТ ОТ НАРОДА!!!:) :) :)

ПОИСКАЙ СЛАВА И ВЕЛИЧИЕ, ДРАГИ МИ, БЪЛГАРИНО, не се свени - скромността е за тези, които нямат какво друго да предложат!!! - ... а ти си давАЛ, даВАЛ, дАВАЛ, ДАВАЛ, ДАВАЛ ТОЛКОВА МНОГО, ЧЕ МЕ Е СРАМ ОТ ТЕБ, ЧЕ НЕ МОЖЕШ ДА СИ ПОИСКАШ НИЩО, ОТ НАЙ-ПРЕКИТЕ СИ ДУШМАНИ!!!

P.S. За Недоразбралите:

ПОЛИТИЧЕСКА КРИЗА, ОЗНАЧАВА: ВСИЧКИТЕ СА МАСКАРИ(без никакви изключения)!!!:) :) :)

На България й трябва много малко, но поради естеството на манталитета й, само душманите й могат да я оправят - иначе ще трябва да пусне много кръв за да се излекува, ако се излекува!!!

Историята е един кръговрат, в който рано или късно, всички потъват в праха й!!!

05.08 2014 в 12:58

Ами, Plamen1967,защо се учудваш? Току-що приключилото едногодишно управление на новата тройна коалиция не ти ли приличаше на диктатура? Според мен имаше всички признаци!

05.08 2014 в 12:43

Kakво означава... "извади истината за финансовото състояние на държавата" ние от период на диктатура ли излизаме... Ако това ще се прави трябва да се посочат виновниците за това че се е прикривало фин.състоянието на държавата и да се даде на прокуратората. В една държава където няма прозрачно управление ни ми я пиши за държава.