Санират панелките и без съгласието на всички собственици

OFFNews 04 април 2015 в 18:06 15811 20

Лиляна Павлова.

317 са вече сградите, които имат сключени договори с Българската банка за развитие по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Заявленията са над 500. В ход са и тръжни процедури за избор на изпълнители. През лятото очакваме да има обекти с направено техническо и енергийно обследване, а през есента да има реални дейности по сградите.

Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова във Варна.

Тя твърди, че два са най-често срещаните проблеми пред общините и собствениците: липсата на 100% съгласие за участие в програмата - заради отказ на един или два апартамента да се включат в нея; при големите сгради – тези, които са с дилатационна фуга, имат много входове и някои от тях вече са обновени, заради което останалите не могат да кандидатстват за саниране на цялата сграда.

Възможно решение е, ако общото събрание и общината са съгласни, дадена сграда да не отпада - заради липса на съгласие за участие в програмата от страна на само един или двама собственици на обекти в дадена сграда. Целта ни е да създадем малко по-голяма гъвкавост, но при преценка на юридическите и всички други рискове, твърди министърът.

По отношение на блок секциите не можем да си позволим санирането да е през вход. Възможен вариант тук е да бъдат санирани отделни секции от сградите, които са с по десет входа, например, а след това да бъдат санирани останалите, заяви тя.

Критична е ситуацията със свлачищата

Ситуацията със свлачищата, които са над 1850 на територията на страната, е много критична и сериозна. През последните седмици и месеци се проявиха нови и се активизираха съществуващи, отчете министърът.

Тя каза, че най-засегнати от тези процеси са Дунавското и Черноморското крайбрежие, като критичните места във Варненския регион са местността Фиш-фиш, пътят за Албена и Балчик и местността Кабакум.

Предвиждаме да забраним изграждането на водопроводни и канализационни системи там, където има свлачище и не би трябвало да има сгради. Освен кардинални мерки, предвиждаме и реформиране на процеса по наблюдение на свлачищата, каза още тя.

Министърът припомни, че финансовите инструменти, на които страната ни разчита за справяне с проблема със свлачищата, са три. Единият е през бюджета по линия на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, годишният бюджет на която е 70 млн. лв. С тези средства ще разчитаме да направим аварийно укрепване, каза Лиляна Павлова.

Вторият е европейското финансиране. 40 млн. лв. са предвидени в Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.”, по която ще кандидатстваме и приоритизираме проектите. Бенефициенти са както министерството, така и Агенция „Пътна инфраструктура” и общините, каза Павлова.

Регионалният министър информира, че на 6 април изтича срокът, в който трябва да бъдат подадени реалните проекти по първата одобрена апликационна форма от Фонд „Солидарност” – третият финансов източник за преодоляване последиците от свлачищните процеси. Очакваме Варна да подаде проекта за охранителния канал в кв. Аспарухово, за да може да бъде разгледан и през май месец да се проведат процедурите, след което да започнат дейностите по изграждането му, допълни тя.

Лиляна Павлова съобщи, че вече е в ход строителството на яз. „Пловдивци” в района на Смолян и процедурите за избор на изпълнители на изграждането на яз. „Луда Яна” край Панагюрище и за ремонта на пернишкия яз. „Студена”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!