Руски факс и ДПС провалили сделката с "Булгартабак" през 2005 г.

OFFNews Последна промяна на 01 февруари 2017 в 18:46 9464 9

Снимка бТВ Ладислав Цветков

Факс в 12 без пет от мистериозна руска фирма и ДПС са провалили приватизацията на „Булгартабак” през 2005 г. Провалът на сделката доведе до оставката на тогавашния вицепремиер Лидия Шулева, заедно с нея тогава си тръгна от парламента и настоящият премиер Огнян Герджиков 

Това стана ясно от думите на Лидия Шулева днес по бТВ. Тя припомни, че при преговорите с „Бритиш америкън тобако” при първоначална цена от 180 милиона евро е постигната цена от 250 милиона. Бившият вицепремиер посочи, че всъщност „Булгартабак” е приватизиран за 100 млн. евро, тоест 2,5 пъти по-малко. 

„През целия период на преговорите ДПС бяха в течение и подкрепяха всички наши идеи относно реализацията на нашите намерения по отношение на приватизацията. Това беше така почти до края на 2004 г. , малко преди Коледа, когато финализирахме преговорите и Надзорният съвет, в който влизаха петима министри, включително Мехмед Дикме, подписахме протокол, с който одобрихме окончателно параметрите по сделката”, отбеляза Шулева.

„В този момент пристигна факс от Москва, в който се казваше, че неизвестна руска фирма проявява интерес за закупуване на „Бургатабак” и че ние трябва да започнем преговори с тях, като те ще дадат по-добри условия от тези, които сме постигнали”, изтъкна тя. По думите й факсът е дошъл от неизвестен номер, имало е и адрес. „Изпратих човек от търговското ни представителство в Москва, бяха складове в покрайнините на Москва. В търговските регистри не открихме въпросната мистериозна фирма”, допълни Лидия Шулева.

По думите й след факса по сделката е настъпил обрат. „Мехмед Дикме почти веднага беше принуден да оттегли подписа си от протокола на Надзорния съвет, а на 25 януари ДПС дадоха пресконференция, на която заявиха, че няма да подкрепят приватизацията на „Булгартабак”, припомни тя. 

„След като чух това изявление, на другия ден, 26 януари, си подадох оставката пред министър-председателя Симеон Сакскобуррготски. Решението ми беше категорично. Той ме помоли да не обявявам подаването на оставката, тъй като искаше време за водене на преговори с ДПС, за да върне подкрепата им, разкри Шулева.

„По същото време опозицията искаше парламентарен контрол за параметрите по сделката и не беше подходящо да има такъв преди тези преговори”, подчерта тя. „В деня, в който трябваше да се проведе парламентарният контрол, нямаше кворум, Герджиков не разпусна НС, но в крайна сметка започнаха да искат оставката му заради проваления парламентарен контрол”, каза още Лидия Шулева. Тя изтъкна, че не е истина, че не е искала да отиде в парламента. „Просто беше необходимо време, за да се говори”, аргументира се Шулева. В крайна сметка такива преговори не са се състояли, а ДПС категорично са казвали, че сделката трябва да бъде отменена.

По думите й освен това ДПС са имали сериозни разногласия с Дикме и са търсели начин да бъде отстранен от земеделското министерство, но не е било удобно да му се поиска оставката просто така. „Булгартабак” беше удобна причина ДПС да се раздели с Дикме, който не беше изгоден за тях от определен момент нататък, посочи Шулева.

ДПС измислиха, че не е била спазена стратегията, това са измислени и скалъпени причини, допълни тя.

Ръцете на Сакскобургготски бяха извивани, защото залогът беше подписването на Договора за присъединяване към ЕС, каза още Шулева. За мен беше ясно, че сделката с „Булгартабак” е бламирана, категорична беше Шулева. Според нея тогава Огнян Герджиков е станал жертва на всички тези кулоарни интриги и конфликти.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21762

8

spirit оригиналът

02.02 2017 в 07:34

Аз само да попитам ,вие ако имате нещо толкова добре печелещо,ще го продадете ли?

13409

6

мнение от IP

01.02 2017 в 23:09

Аз тук жертви не виждам. Виждам задкулисие и нито един, който да каже истината тогава.

8139

4

iliyapopov

01.02 2017 в 20:38

А къде беше госпожата досега? Защо не почака още десетина години, че тогава да каже!