Румен Радев: Няма да позволим да ни извиват ръцете за членството на Северна Македония в ЕС

OFFNews Последна промяна на 24 юни 2021 в 14:55 5919 1

Само от диалога с България зависи по-бързото движение на Република Северна Македония (РСМ) към ЕС. Това обяви президентът Румен Радев в Брюксел, където участва в заседание на Европейския съвет, цитиран от БТА.

"Време е да се разбере от всички, че единствено от ангажирането и резултатите от диалога с България зависи ускоряването на европейската перспектива за нашата най-близка страна. Нека да е ясно - хората в РСМ са наши братя и ние сме длъжни да им помогнем, както винаги сме го правили. България остава отворена за бързи резултатни двустранни преговори в интерес на гражданите на двете страни", посочи държавният глава.

И допълни, че страната ни е успяла в настояването си въпросът с даването на начало на преговорите със Скопие и Тирана да отпадне от днешния дневен ред на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС.

Преди два дни стана ясно, че България няма да даде зелена светлина за начало на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС. Остава непроменена позицията, че страната ни се придържа към Декларацията на Народното събрание от 10 октомври 2019 г. и Рамковата позиция относно европейската перспектива на Северна Македония, приета от Министерския съвет на 9 октомври 2019 г. А тя гласи, че преговорната рамка за присъединяване на РСМ към ЕС следва да съдържа необходимите гаранции по отношение на изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г, каквито към момента не са налице.

Румен Радев посочи, че за последните месец и половина България бе подложена на неимоверен натиск от европейските партньори на днешния Европейски съвет да се даде ход на преговорите за членство на РСМ.

Президентът добави, че на заседанието на върха на ЕС през май е заварил България в изолация, сочена с пръст и обвинявана за блокирането на преговорите с РСМ и Албания.

"Служебното правителство положи огромни усилия да навакса годините, в които нашите партньори така и не успяха да чуят смислена, аргументирана българска позиция на високо ниво. Затова проведох множество лични срещи и разговори с лидерите на европейските институции - Европейския парламент, Европейската комисия, Европейския съвет, с президенти и премиери, с еврокомисари, с министри на външните работи, с държавния секретар на САЩ", отбеляза държавният глава.

"Вярвам, че те разбраха, че упреците към България са неоснователни, че имаме ясна позиция за намиране на изход от този проблем и че държим на надеждни гаранции, на устойчиви и необратими резултати в двустранните отношения. Време е да излезем от фамилиарната дипломация пред камерите и да се фокусираме върху прагматичните решения. За този месец и половина България доказа, въпреки натиска над нас, че е отговорен член на ЕС и няма да допусне внасянето на нови проблеми в съюза", каза още той.

Радев отбеляза, че освен устояването на натиска нашата страна е успяла да избегне обвързването на въпроса с календарен график. Според него натискът ще продължи, но "Няма да позволим да ни бъдат извивани ръцете с лобиране, с медиен и политически натиск".

"Показахме, че държим на Копенхагенските критерии за членство и не можем да подминем дискриминацията на граждани на нашата съседка, само заради тяхното самоопределение като българи, което е в разрез с европейските ценности и принципи. Няма как да кажем "да", преди да сме видели устойчиви механизми за изкореняване на изопачения разказ и преднамереното отношение към България от учебниците, музеите, паметниците, до медиите и държавната политика. Не можем да кажем "да", преди да сме убедени, че нашата съседка няма да гради своята идентичност върху кражбата на българската история", бе категоричен Румен Радев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови