Радев: Гардовете, блъскали Христо Иванов край Росенец, са служители на НСО

Пеевски и Доган не трябва да се охраняват от НСО, но това зависи от Бойко Борисов, заяви президентът

OFFNews Последна промяна на 08 юли 2020 в 17:12 21542 3

Гардовете, блъскали вчера Христо Иванов край Росенец, са служители на НСО. Това стана ясно от изявление на президента Румен Радев тази вечер.

След разговор с началника на Националната служба за охрана Красимир Станчев призидентът е разбрал, че охранителите на Росенец са служители на НСО. В момента тече служебна проверка на действията им.

Г-н Пеевски и г-н Доган не трябва да се охраняват от НСО. Това обаче зависи от изпълнителната власт в лицето на г-н Борисов. Миналия декември по мое настояване отново се разгледа необходимостта от охрана на господата Пеевски и Доган. Представителите на изпълнителната власт препотвърдиха необходимостта от тяхната охрана, заяви Радев.

Редно е правителството, прокуратурата и местната власт да извършат проверка на обектите в парк Росенец и при отклонение от законите да се вземат мерки, призова държавният глава.

Когато публично се нарушават основни конституционни права, това ерозира и без това разклатеното доверие в държавността, категоричен е Радев.

Вчера бившият правосъден министър, а сега съпредседател на "Демократична България" Христо Иванов пристигна с лодка край лятната резиденция на Ахмед Доган и беше избутан от охранители, които не се представиха. 

Публикуваме пълния текст на изявлението на президента:

"Неведнъж съм заявявал, че България ще се превърне в просперираща европейска държава, когато се преборим с беззаконието, укрепим върховенството на правото и отстоим правата на българските граждани. За съжаление, законите и правата на гражданите продължават да се погазват. Примерите са много, но когато публично се нарушават основни конституционни права, това ерозира и без това разклатеното доверие в държавността. В такива ситуации е критично важно институциите да поднесат истината като гарант за установяване на общественото доверие.

Днес имах разговор с началника на Националната служба за охрана ген. Красимир Станчев. Участвалите във вчерашното събитие охранители са служители на НСО. Относно правомерността на техните действия е в ход служебна проверка.

Отдавна заявих, че г-н Пеевски и г-н Доган не трябва да се охраняват от НСО. Това обаче зависи от изпълнителната власт в лицето на г-н Борисов. Кого допълнително ще охранява НСО зависи не от президента, а по закон от тричленна комисия в състав: председателят на ДАНС, главният секретар на МВР и началникът на НСО. Именно подопечните на премиера ДАНС и МВР определят дали към някое лице има заплаха, а НСО осъществява охраната. Миналия декември по мое настояване началникът на НСО събра тази комисия и отново се разгледа необходимостта от охрана на господата Пеевски и Доган. Представителите на изпълнителната власт препотвърдиха необходимостта от тяхната охрана.

Днес настоях ген. Станчев още утре да свика тази тричленна комисия и отново да разгледат необходимостта от охрана от НСО на въпросните лица. Очаквам комисията в Народното събрание, определената по закон, да изпълнява функциите си по контрол на Националната служба за охрана.

Редно е правителството, прокуратурата и местната власт да извършат проверка на обектите в парк „Росенец“ и при отклонение от законите да се вземат мерки.

Относно призивите да вляза в изпълнение на правомощията си относно НСО ще поясня още веднъж, че приетият през 2015 година закон за НСО на практика отне правомощията на президента по реално ръководство и контрол върху службата. Допълнително охраняваните лица се определят от изпълнителната власт, а контролът от Народното събрание.

Ако някои не могат или не искат да въдворят ред в службите, но ми вменяват морална отговорност, нека ми се възстановят правомощията по закон."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5984

2

Бабатунде

08.07 2020 в 18:54

Абе нещо ... голямо мълчание от страна на тулуп и каскет по темата.