Радан Кънев: Не знам как ще работя с Пеевски, не съм го виждал да работи

OFFNews 27 май 2019 в 16:49 10412 3

Снимка Александра Маркарян/OFFNews

Няма разместване в листата на Демократична България и техният представител в Европейския парламент ще е нейният водач - Радан Кънев. При обработени 95,20% протоколи резултатът на коалицията от 6,24% им отрежда един мандат в Европарламента.

"Към момента имаме немалка извадка от данните и оценката ни е, че листата не е с променена подредба", съобщи на пресконференция на коалицията Кънев.

На нея лидерите на трите партии в коалицията благодариха на всички активисти за усилията им и за доброто представяне на евровота. По техни думи успехът им демонстрира, че могат да работят съвместно. 

"Нашето обединение показва, че може да работи заедно, и че може да печели, да променим България и ЕС доколкото можем - само началото", коментира съпредседателят на "Зелено движение" Владислав Панев. 

Лидерът на "Да, България" Христо Иванов се присъедини към благодарностите и коментира, че резултатът е преди всичко задължаващ. 

"Много ясно разбираме, че тази подкрепа и това доверие е нещо, което тепърва имаме да заслужим и уплътним", коментира той, след което поздрави Кънев за победата.

"Едно от нещата, които постигнахме е, че когато днес поздравявам Радан, мога да го направя на чисто сърце, защото няма никакво напрежение вътре в коалицията", допълни той. 

На въпрос дали е готов да работи за българския интерес редно с депутати от ГЕРБ, БСП, ДПС, и в това число Пеевски, Кънев коментира, че в Европейския парламент по-скоро се работи за политики.

"Не съм имал честта да работя с г-н Пеевски, не съм го виждал да работи. Мисля, че шансовете за това са малки, но причината не е в мен. По отношение на всичко друго, Европейският парламент не е място, където се събират национални фракции да се борят помежду си, а то е място, където се защитават политики, и ние много ясно сме казали за какво отиваме ние в Европейския парламент и сме получили политическо доверие за една много категорична политика за силна и единна Европа", допълни той. 

Според Кънев една от тези политики е отмяната на Дъблинския регламент, за което българските евродепутати са единодушни. Според него обаче трябва да се търси общоевропейско решение, за постигането на което националистите трябва да бъдат "вразумени".

На въпрос дали формацията ще остане в сегашния си вид за местните избори, Кънев коментира, че решенията се взимат по демократически начин от коалицията. 

"Ще работим за това да разширим подкрепата за политическото обединение Демократична България. Трябва много внимателно да разгледаме резултатите на другите участници в дясно-център и дали трябва да водим коалиционни разговори", коментира темата лидерът на ДСБ ген. Атанасов.

Според него обаче е рано да се отхвърля идеята за предсрочни избори в България.

"Активността на европейско ниво е 2 пъти по-висока от България. На практика г-н Борисов разполага с около 10% или по-малко подкрепа на българите и това говори за делегитимация на управлението и въпросът с предсрочните парламентарни избори стои", коментира той.

"Но нали в парламента има опозиция? БСП много искат предсрочни избори, но не могат да ги постигнат. А от друга страна ДПС могат да ги постигнат, ама не ги искат. Така че нека преценим тук кой в каква роля играе", завърши той. 

Вторият в листата и представител на "Да, България" Стефан Тафров коментира, че проверопейските сили в Европа надделяват и Демократична България е част от това явление. Той още пожела успех на Кънев в Европарламента.

Снимка: Александра Маркарян

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12270

3

HristoSliven

28.05 2019 в 22:13

А, не би трябвало да има проблем - Пеевски е бил "следовател" колкото и Христо Иванов като е бил "адвокат"! Ето Радане, имате общо! Ха сега...давайте да поработите в стил "Дай България"!

12435

2

Jinx

28.05 2019 в 19:12

Радане, то и ти не си от най-работните…