"Промените в Конституцията са измислени, слагаме се на Брюксел"

OFFNews 19 септември 2015 в 12:13 4650 8

Имаше един виц, да не стане като миналата година, г-н Кънев напуска управляващото мнозинство вече доста пъти, доста пъти се заканва да го направи и нищо не се случва. И този път няма да се случи нищо - просто защото тези проблеми са измислени. Извинявайте, това е нещо, което е измислено, за да се докараме, да се харесаме на Брюксел, и това се случва за пети път. Кажете ми какъв ефект от предишните 4 промени в Конституцията, голямата част от които засяга точно съдебната власт, докарахме дотам отново да започваме всичко отначало?

Това заяви пред bTV лидерът на Алтернатива за българско възраждане Георги Първанов.

АБВ не подкрепя частта от предложенията за конституционни промени, в която се предлага разделение на квотите на прокурорската колегия към ВСС на шест към шест, каза Първанов.

Според него третата точка от предложенията за промяна на основния закон на страната е опит за вмешателство в работата на независимата прокуратура:

„Когато става дума за прокурорската колегия, ние смятаме, че политическото въздействие, възможността за блокиране на нейната работа е неприемливо и това не е само наше мнение. Това е и изразеното становище, за съжаление още не документирано, и на представителите на Веницианската комисия. Това е моята информация, че тяхната теза се доближава до нашата. Ако все пак искаме да има движение и то консенсусно със 180 гласа и повече дори, то тогава нека да се договорим и да приемем едно своеобразно становище, то не е задължително, но становище преди гласуването на самите конституционни промени в парламента, че по третия пункт ние ще търсим друго решение. Тoва е решение което смятам, че отпушва бързината на съдебния процес и създава условия за по- голяма справедливост."

Първанов коментира и предложението за формиране на нов орган за борба с корупцията по високите етажи на властта.

Той каза, че още по време на президентския си мандат е настоявал за създаването на такава институция, която обаче да бъде напълно независима като структура.

„Комисията трябва да бъде равно отдалечена от другите институции, тя не може да бъде комисията на министър-председателя. Кой ще се наеме да гарантира почтеността на работата на един такъв орган, когато той се назначава от премиера. Нека да се избира от парламента, но със гласовете на две трети от депутатите, за да не се налагат партийни кандидати и да не се създават поръчкови органи“, категоричен бе лидерът на АБВ.

Говорихме с Кадиев още преди да го изключат от БСП

Ние без съмнение сме водили разговор с Георги Кадиев преди да се случи всичко това (да обяви, че ще се кандидатира за кмет на София - б.р.). Нещо повече, ние сме обсъждали, но буквално дни преди това, не много далеч, идеята той да се яви като кандидат на една коалиция, една ясно профилирана коалиция, каквато е в случая коалиция „Сердика“ - АБВ и Български социалдемократи, тяхната партия. Общо взето, нагласата беше взаимна. Ние имахме и други имена в списъка, но преценихме в крайна сметка, че Кадиев е много добре подготвен и никой не може да отрече, че той има качествата да води дебата и да управлява Столична община, ако хората гласуват за него, заяви Първанов.

Аз съм кадър на БСП. Знаете, че просто съм израснал, наложил съм се, ръководил съм, допринесъл съм, те са ми помагали, но в един момент дойде време разделно. Те ме напъдиха така, както впрочем се случи с Георги Кадиев. Георги Кадиев не е напускал БСП. Той беше изключен, след като заяви своето намерение. Той дори не е направил формален акт да се присъедини към АБВ. Той си остава независим кандидат, каза лидерът на АБВ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!