Кънев: Рано или късно ще има избори, в които може и да сме опозиция

OFFNews Последна промяна на 18 септември 2015 в 20:06 2831 15

"Проведохме тежки проговори между управляващи и опозицията, рано или късно ще има парламентарни избори, в които ние може и да сме опозиция", заяви лидерът на Реформаторския блок Радан Кънев пред БНТ.

"Между ГЕРБ и Реформаторския блок няма различия за конституционните промени. Не случайно шест партии се обединихме за тези промени", каза още лидерът на РБ.

"АБВ не подкрепиха този компромис, но с цялото ни уважение към тях, те имат различна партийна позиция, ние ще продължаваме разговорите, за да ги убедим, че ние сме прави", допълни Кънев.

Той гарантира, че ако ДПС са на власт те ще са опозиция.

"ДПС се опитват да покажат националната политика чрез местните избори. Аз не веднъж припомням, че местните избори са за решаване на местни проблеми, гласувайки доверие на местните съвети и кметове", категоричен бе Кънев.

"Важно е да не предаваме значение на местните избори на големите проблеми на международната политика. Българските политици сме податливи на партизанщина", заяви Радан Кънев

Относно бежанците той каза:

"Бежанската криза ще покаже дали ще я бъде обединена Европа или ще се върнат оградите и границите. Тази криза беше дълбоко подценена. Две Европи сбъркаха рецептата за справянето с бежанската криза. Вредно е да се говори в националсоциалистически стил - нашата държава ще се съхрани, идеята, че отделна държава може да реши общоевропейския модел е илюзия. Това, че трябва да приемем всеки, е крайно либерален популизъм, това направи Мерклел, която покани всички и после хлопна вратата. Трябва да се създадат буферни зони извън рамките на ЕС и да се връщат обратно хората, които не са бежанци".

Радан Кънев коментира и съдебната реформа, подчертавайки, че когато Реформаторите не са били в парламента, е нямало нито един глас в подкрепа на съдебната реформа, докато сега са близо 180.

Вчера той заяви в отговор на председателя на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ, че ако квотите на съдийската и прокурорската колегия във ВСС бъдат променени, ще напусне управляващото мнозинство.

"Ако квотите бъдат променени, моето лично решение ще бъде, че не мога да бъда част от мнозинството. Не мога в момента да говоря за политическите сили. Но това е един от редките случаи, в които мога да взема категорична лична позиция, която би могла да бъде и различна от тази на ДСБ, и от тази на Блока. Съвсем ясно и еднозначно", каза Кънев.

Той добави, че искрено се надява, че няма да се стигне до изменение на квотите след всички преговори, които проведоха преди ваканцията политическите сили в парламента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.09 2015 в 12:30

Трудно ми е да преценя Рапан ли е по-голям идиот или тези, които му симпатизират.

20.09 2015 в 10:40

Поредната изцепка и извиване на ръце на Джуджето Дългоноско.
Поредното НЕСЪГЛАСУВАНЕ и игнориране мнението по "КОСТОВСКИ НЕДЕМОКРАТИЧНО" на останалите 4 четирима лидери на партии в Блока!

19.09 2015 в 11:50

Не думи а действия трябват.

"Имаме 40 антикорупционни звена и нула осъдени политици и министри" http://frognews.bg/news_97853/

19.09 2015 в 09:00

много им бърка сметките тоя радан на комунистите (от втория ешалон) герб

18.09 2015 в 21:36

Радан през половината време се държи все едно е в опозиция. До колкото знам не е.
През другата половина от времето се държи, като недоебан и сърдит на целия свят тийнеджър. До колкото знам и това не е.

18.09 2015 в 21:16

.

Абе тоя стана досаден с това "иди ми-дойди ми".
От 6 месеца напуска коалицията.
Ами айде бе Гъз.
Бъди мъж, поне веднъж...

18.09 2015 в 20:56

врач освен че няма граници в момента е и премиер-министър

18.09 2015 в 20:48

С толкова компромиси към желанията на царете на купения вот - дпс и герб даже може и да не сте в парлЯмента. Нещо чудно Тиквата да нареди на Лукарсчо и Куневица и да се разформировате като сбирщина. Жалко имах надежда, че няма да се примирите с нищо, а ме заляхте с компромиси за всичко.

18.09 2015 в 20:37

глупостта няма граници - айнщайн го е казал! и как бе минко №3 ще са в министерския съвет без да са в парламента???