Президентът и правителството: Актуализация на бюджета или няма да има пари за лекари и пенсионери

OFFNews Последна промяна на 06 август 2021 в 14:28 4858 0

Без актуализация на бюджета битката с новата вълна на COVID-19 няма как да се състои, въпреки че страната има национален план за това. Възможностите за заплащане на медиците на първа линия са изчерпани, няма пари и за добавките от 50 лв. на пенсионерите. 

Това стана ясно на срещата на президента Румен Радев с премиера Стефан Янев и служебните министри. Според здравния д-р Стойчо Кацаров е необходима спешна актуализация и на бюджета на НЗОК, както и за лекарства. Предвидили сме и заплащане на лекарите от доболничната помощ. Имам предвид лечебен пакет, който включва прегледи и лекарства, обясни Кацаров. По думите му системата разполага с достатъчно облекла, дезинфекционни материали и маски. Смятам, че е правилно НС да обсъди и приеме националния план за справяне с епидемията. Как ще се справим с кризата зависи от всеки от нас, винаги съм бил привърженик на това, че личната отговорност има по-добър резултат от административните мерки, каза още Кацаров. Според него 70% от лекарите в страната са ваксинирани. 

"Хората трябва да знаят как правителството управлява кризата. Случаите растат всеки ден и водещи специалисти споделят, че сме на прага на нова вълна, затова е важно да имаме ясно разписани мерки", каза Радев и допълни, че България е на трето място по смъртност, но при значително по-висока заболяемост. Според Кацаров около 10 000 заболели от COVID-19 са починали, защото предишното управление не е ваксинирало първо възрастните хора. 

"При нова вълна всеки български гражданин трябва да може да намери в аптеките лекарствата си и да стигне до здравно заведение бързо чрез Спешна помощ и да бъде настанен в него при необходимост", каза още Радев. 

Държавата няма за цел да затваря бизнеси и държавата, категоричен бе той. Българските граждани трябва да знаят какво ще последва, ако не бъде актуализиран бюджетът. На вратата чука политическа криза, очаква се и мигрантски натиск, напомни държавният глава на премиера Стефан Янев.

Страната ни се намира на прага на трета голяма вълна. До 10 дни ще навлезем във второто ниво на опасност - над 4% положителни проби от изследваните, или над 100 заразени на 100 000 души, уточни министър Кацаров.

Мерките в помощ на бизнеса и заетостта са готови, изпълнява се още мярката 60/40. Тя ще продължи да края на годината. Осигурени са средства до края на юли. Затова апелът ми е НС да започне да разглежда актуализацията на бюджета, ако тя не се случи до края на август, няма да има средства. Това се отнася и за 50 лв. добавка към пенсиите, ако няма актуализация, ще трябва да пренасочваме 104 млн. лева от други пера, обясни социалният министър Гълъб Донев. 

Актуализация на бюджета поиска и министърът на туризма Стела Банкова. 

Икономиката се възстановява бързо и бизнесът работи, каза финансовият министър Асен Василев. Ако един бизнес редовно си тества работниците и те са ваксинирани, той няма да спре да работи, допълни той. Здравните мерки бяха донякъде финансирани до септември. Предишното управление бе осигурило всички мерки до края на май. Чрез преструктуриране те са подсигурени до края на август, обясни финансовият министър. 

Нямаме притеснения за приходната част на бюджета, дори и при тежка COVID вълна, но министерството не може да харчи без санкции от парламента, допълни той.

Народното събрание е в правото си да прецени дали предложеният план и неговото финансово подсигуряване трябва да се случат по този начин. Но ако това трябва да се прави отново в следващите два месеца, това ще затрудни много новия финансов министър, обясни Василев. До края на месеца трябва да бъде приета някаква форма на актуализация на бюджета, за да продължи работата на икономиката, здравеопазването и социалната помощ, каза още Асен Василев. 

Всички новини
Най-четени Най-нови