Правителството подготвя радикално преформатиране на МВР

Юлиан Христов 07 февруари 2018 в 11:33 18107 3

Правителството подготвя радикално преформатиране на МВР

Министерството на вътрешните работи ще бъде подложено на радикална реформа до края на годината. Намеренията на правителството са до края на март да бъде изготвен функционален анализ на структурите в МВР като бъдат предложени решения за преформатиране на ведомството.

По информация на OFFNews такъв анализ вече е поръчан на български експерти от академичната общност, като докладът трябва да е готов до пролетта. По неофициална информация допълнителен анализ ще бъде направен и от експерти от Световната банка, които през месец май трябва да предложат нов функционален модел на МВР.

Намеренията на правителството са били изложени от министъра на вътрешните работи Валентин Радев на среща със синдикални лидери на 18 януари. Той обяснил, че премиерът Бойко Борисов е дал съгласието си за анализ на МВР и правителството "този път ударило твърдо по масата".

Представеният от експертите анализ вероятно ще е основа за изработването на изцяло нов Закон за МВР. Както вече OFFNews писа, освен за повишаване на заплатите, властта е склонила и на останалите две искания на синдикатите - промени в Закона за МВР и изготвянето на проект за изцяло нов закон. Намеренията на синдикатите са той да влезе в сила от 1 януари 2019 г.

На среща със синдикалисти министър Радев е намекнал, че администрацията в МВР е раздута и поръчаният анализ ще търси варианти за оптимизирането ѝ. Статистиката досега показвала, че близо 13.5 процента от заетите в МВР са на постове в администрацията, което поставя ведомството на първо място по брой чиновници сред останалите министерства. 

"Чувам, че се прави анализ. Но такъв анализ и за преструктуриране се говори при всички правителства в последните години", коментира за OFFNews бившият секретар в МВР проф. Николай Радулов.

Според него структурни промени в МВР са необходими и те трябва да са насочени към "безкрайно раздутата администрация", но не и по отношение на оперативния състав.

"Има наистина голямата необходимост от структурни промени, защото въпреки всички опити и всички приказки в последните десетина години за преструктуриране за намаляване на администрацията, се получава точно обратното. Ако обаче става дума за структурни промени, които да доведат на определени места до нови началници, тоест елегантното махане без уволнение и без съкращение на тези, които не се харесват на сегашното управление и ако не се пипне огромната администрация, то ще има точно обратния ефект", коментира Радулов.

Той обаче е скептичен, че експерти от Световната банка могат да направят подобен анализ, тъй като те не са в течение на "местните проблеми" и невинаги могат да "схванат материята".

Това е поредният опит за реформа в МВР, след като опитите на предходния министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова да модернизира ведомството пропаднаха. Така наречената реформа "Бъчварова" претърпя пълен крах при гласуване на промените в Закона за МВР в Народното събрание. Част от тях предвиждаха създаването на ново държавно предприятие, което да се грижи за издаването на документи за самоличност. Идеята беше "порязана" както от депутатите от комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, ръководена от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, така и от финансовия министър Владислав Горанов

Депутатите отхвърлиха и други важни предложения като промяна на статута на дирекцията на пожарната в нова мегаагенция, както и идеята за създаване на друга нова агенция за социални дейности. Единствената структурна промяна, която парламентът одобри, е преминаването на специалната куриерска служба в МВР към Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ). 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови