МВР разпредели 97 млн. лв. на полицаите без да ги има и им обеща нов закон

Юлиан Христов 20 януари 2018 в 15:09 13343 3

МВР разпредели 97 млн. на полицаите без да ги има и обеща нов закон

Ръководството на МВР публикува проект на наредба, с която разпределя 97 млн. лв. за увеличение на заплатите на полицаите. Парите бяха обещани на среща със синдикатите в МВР, но до момента не са отпуснати. Вероятно за отпускането на парите ще трябва да има актуализация на бюджета, тъй като според Закона за публичните финанси отпускането на целеви средства се предоставят само през промени в Закона за държавния бюджет, което е тромава процедура.

Има вариант парите да бъдат отпуснати с постановление на правителството чрез преразпределение на разходите по министерствата, както и чрез вътрешнокомпенсирани разходи. 

Въпреки че не е ясно дали обещаните първоначално от премиера 100 млн. лв. ще бъдат отпуснати, веднага след срещата при него се е състояла среща на ръководството на МВР със синдикатите, на която е решено парите да бъдат разпределени по равно средно с около 80 лв. Това е второто увеличение на заплатите на униформените, след като за тази година в бюджета за МВР бяха предвидени допълнителни 55 млн. лв. за възнаграждения.   

На въпросната среща на 11 януари са присъствали зам.-министрите на вътрешните работи Красимир Ципов и Стефан Балабанов. По информация на OFFNews двамата са направили уговорката, че все още няма подготвен проект на постановление за отпускането на парите. Балабанов пък на няколко пъти пояснил, че не става въпрос за 100 млн. лв., като премиерът Борисов "завоалирано" предупредил да не се говори за сума, тъй като това щяло да нагнети напрежение по дирекциите на МВР по места.

Според проекта на наредбата най-ниската заплата за полицейска длъжност ще стане 798 лв. Тези пари ще получават полицаите и пожарникарите със средно образование, както и катаджиите на най-ниски нива. 

Кварталните и част от патрулните полицаи ще взимат малко над 1000 лв. Началниците в районните управления ще взимат 1259 лв.

Повишават се и заплатите на ръководните длъжности - директорите на областните дирекции ще имат основна заплата между 1545 лв. и 1623 лв., като само директорът на столичната полиция ще взима малко повече от тях - 1695 лв. Началниците на граничните управления ще получават минимум 1454 лв.

На срещата ръководството на МВР е поело ангажимент за решаването и на второто от серията искания на полицаите  - изготвянето на нов Закон за МВР. Намеренията на синдикатите са законът да влезе в сила от 1 януари 2019 г. Стефан Балабанов е предложил на синдикатите да изготвят концепция за новия закон, която да бъде обсъдена на Съвета за социално партньорство. Красимир Ципов пък е заявил, че не вижда пречка за изготвянето на новия закон. 

Освен това синдикатите са успели да убедят ръководството на МВР и за промени в сега действащия закон, като една от най-спешните промени е тази, която касае броя на пожарникарите в малките населени места. Сегашните текстове позволяват в някои селища да има двама пожарникари, които да се редуват денонощно. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови