ПП и ДБ могат да спечелят, ако се явят заедно на избори, но няма да имат парламентарно мнозинство

Подкрепата и за двете партии и сумарно, и поотделно все още е далеч от границата 50/100 от избирателите

Йоана Георгиева 06 август 2022 в 09:45 11150 8

Бюлетина, избори, гласуване, урна

Снимка БТА

Бюлетина, избори, гласуване, урна

“Продължаваме промяната” и “Демократична България” биха могли да спечелят, ако се явят заедно на избори, но това няма да им осигури достатъчно парламентарно мнозинство, коментира социологът Геновева Петрова от “Алфа рисърч” пред БНР-София.

“През последните месеци за първи наблюдаваме много динамично променящи се електорални нагласи за толкова кратък период от време. Това се случва не защото хората са решили, а под влияние на политическите събития. По отношение на подкрепата на “Има такъв народ” бих казала, че има трайна ерозия на доверието към тях. Това го наблюдаваме повече от година след като те спечелиха юлските избори и не можаха да съставят правителство”, коментира Петрова.

Тя смята, че в не малка степен привържениците на ИТН ще преориентират подкрепата си към по-радикални и по-популистки формации. Част от тях ще се преориентират към “Възраждане” и към “Български възход”, а друга част е възможно да се преориентират към някои от по-системните партии.

“Няма една партия, която консолидирано да привлича привържениците на ИТН. По-скоро очакваме, че те ще се разпръснат между различни формации. Не трябва да изключваме възможността, тъй като това е група избиратели, които реагират емоционално - и точно така бяха привлечени към Слави Трифонов и неговата партия миналата година, по силата на някакво стечение на обстоятелствата - през следващите два месеца отново да намерят начин да се мобилизират за тях. Но при всички положения мобилизацията няма да бъде толкова силна, колкото беше миналата година”, допълни социологът.

По отношение на това какво би спечелила “Продължаваме промяната”, ако се яви на изборите съвместно с “Демократична България”, Петрова каза, че от една страна има силно припокриване и сходен профил между избирателите на двете партии и това прави коалицията помежду им естествена.

"Ако двете формации се явят заедно и ако по време на кампанията не избият конфликти между партньорите по отношение на листи и места, което е риск, тогава тази обща коалиция би могла да спечели изборите, но ще бъде все още далеч от достатъчното парламентарно мнозинство, за което лидерите и на ПП, и на ДБ апелират. Подкрепата и за двете партии и сумарно, и поотделно все още е далеч от границата 50/100 от избирателите", допълни тя.

Относно това дали би могло да има коалиция след изборите между ПП и ГЕРБ Петрова смята, че е проблем прекалената персонализация на политическия разговор.

“Този да се оттегли в позицията си в тази партия, онзи да не бъде името на кандидат-премиер и т.н. Това е нещо, което вреди в опитите на устойчив консенсус, който в крайна сметка е най-важният за страната. Мисля, че партиите в един момент биха преодолели тази склонност да залагат прекалено много на персоналния елемент в политическото взаимодействие. Особено след като рисковете за цялостната ориентация на страната започват да се появяват един по един и с нарастваща интензивност”, коментира социологът.

Според Петрова има общи неща, които биха могли да съберат тези две политически формации. Това са позициите по външнополитически въпроси, като този с войната в Украйна, с газовите доставки, въпроси от равнището на ЕС - те могат да бъдат допирни точки в управлението. Дали формациите ще намерят в себе си сили да преодолеят точно тези персонални нетърпимости, е въпрос, чийто отговор предстои да видим.

“Аз не бих изключила на 100% такова развитие, към момента нямаме емпирични основания, които да ни дадат убеденост, че се върви в тази посока”, заяви тя.

Петрова коментира, че избирателната активност би могла да се мобилизира при едно остро засилване на кризите. Според нея проблемът е, че това би могло да бъде в полза на по-радикалните формации.

Тя обаче допуска, че ако избирателите, които търсят по-разумни решения, видят, че партиите, които подкрепят - независимо дали харесват или не техните потенциални коалиционни партньори - наистина се опитват да търсят един общ път на основата на идеологическа близост, това също би могло да ги мотивира все пак да отидат до урните.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

6

pisnamiotmutri

06.08 2022 в 14:37

5. некъдърно спрямо кой? Теб, калинките на ГЕРБ, ДПС, ИТН и Възраждане, руските тролове, псевдо-авторитетите обикалящи медиите им и ПИК?
От 20 години България не е имала по-качествена алтернатива на руската мафия. Сам си прави извода.

-7325

5

Не знам колко трябва да ти е IQто за да гласуваш отново за най- некадърното управление на ПП от може би 90 години насам, при което е постигнат единствения успешен вот на недоверие. Които направиха външен дълг колкото Бойко за 12 години не успя.

5827

4

pisnamiotmutri

06.08 2022 в 13:22

E щом руските социолози го казват ще се доверим. Те и на изборите свалиха 6-7% въпреки твърденията, че данните са представителни, ама още си имат лиценз и обикалят всички медии.

-4778

2

137

06.08 2022 в 11:37

Представи си, живял си 30+ години в България и си гласувал за всички обещавали промяна и благоденствие и си видял (липсата на) резултата. Бате, колко излишен живот трябва да водиш за да вярваш на поредните клоуни?

2051

1

Propaganda

06.08 2022 в 09:57

Представи си, гласувал си за славуца, после бил си недоволен и поправяш като гласуваш за израждане, бате колко излишен живот трябва да водиш?