Плевнелиев пред "Курир": Вече не знаем къде е червената линия за Русия

OFFNews Последна промяна на 24 март 2014 в 17:31 1094 20

президентът Росен Плевнелиев

Президентът Росен Плевнелиев заяви в интервю пред австрийския вестник „Курир“, че според него „вече не знаем къде е червената линия за Русия“.

Той изрази увереност, че България ще подкрепи потенциалните икономически санкции на ЕС срещу Русия.

Запитан има ли от какво да се притеснява България при бъдещи икономически санкции, президентът подчертава, че българската икономика вече се диверсифицира.

Публикуваме цялото интервю на президента пред австрийското издание:

"Курир": България се противопоставя срещу възможни икономически санкции на Европейския съюз срещу Русия. Защо?

Росен Плевнелиев: Правителството подкрепя тази позиция. Но, надявам се разбирате и Вие, че, като европейско семейство, се намираме в ситуация, която не може да бъде решена с екселски таблици, а с нашите ценности. Това, което направи Русия, поставя под въпрос правовата държава. Правителството трябва да си помисли добре, затова и свиках Консултативния съвет за национална сигурност в понеделник, за да дебатираме още веднъж за ценности, а не за счетоводни сметки.

А Вашата позиция за санкциите срещу Русия?

Русия окупира и анексира Крим. Това е напълно неприемливо. Светът се намира в положение, в което не се е намирал от 1945 година. Досега Европа и Русия знаеха какво няма да направи другият, къде са „червените линии“. В Крим тази червена линия бе прекрачена. Русия знае днес какво ние няма да направим. Но ние вече не знаем, къде е червената линия за Русия.

Българската икономика силно зависима ли е от Русия и има ли от какво да се притеснява (България) при евентуални икономически санкции (срещу Русия)?

Нашата икономика вече силно се диверсифицира. Преди 25 години бяхме зависими от Русия на 90%. Но днес 65% от нашата външна търговия е със страните от Европейския съюз, най-големите инвеститори в България са Австрия, Нидерландия и Гърция. Сигурен съм, че България ще подкрепи потенциални икономически санкции на ЕС срещу Русия.

Вие самият като млад сте напуснал България и сте поели към Германия. Как днес можете да спрете младите да емигрират?

Това е голям проблем за нас - един от всеки четирима млади, добре образовани българи напуска страната. А точно от тези млади и добре образовани имаме нужда. Но младите хора са свободни, могат да пътуват, да опитват, да побеждават, да губят, да видят различните системи. Аз няма да бъда президентът, който казва: спри, остани тук! Но аз съм сигурен, че много от тях ще се върнат. Ще ви дам един пример - 400 млади българи, обучени в Германия, правят днес пълния преглед на Airbus А319 в София, а не в Хамбург. Или Hewlett Packard - 6500 млади и добре образовани българи работят тук. Може би разходите за труд са по-ниски в България, но такива са и разходите за живот. Вече мога да видя тенденцията, че хората се връщат. Аз самият се върнах с първата вълна от завръщащи се след осем години в Германия през 1998 година.

Имат ли Франция или Германия правото да връщат българските роми, които се заселват на тяхна територия?

Видя се, че българските роми са само една десета от ромите във Франция, а другите 90% идват от Румъния, Чехия, Словакия. В България има около 300 000 роми, в Румъния два милиона, в Словакия над 600 000. Европа би се провалила не заради ромите, а заради тези, които се страхуват от ромите. Решението на ромския проблем трябва да е европейско. Разбира се, ние трябва да инвестираме повече в образованието им, но нека кажа още веднъж: когато става дума за нашите ценности, не работят таблици, пълни с цифри - това важи за ромите, както и за Русия.

Един от най-големите проблеми на България е корупцията. Какво може да се предприеме срещу това?
Ние имаме проблем с корупцията, това е вярно. Решението е съвсем просто: електронно управление. Когато няма какво да се крие при обществени поръчки, чрез електронното управление се създава един много ефикасен инструмент срещу корупцията. Или когато се изкарат на светло собствениците на медии. Бих желал и системата ни на правораздаване да функционира по-добре и се опитвам да допринеса колкото се може повече за това.

Вие често сте в „клинч“ с правителството?

Аз не мисля за рейтинга или за преизбирането си. Искам да решавам проблеми, а не да ги създавам. Аз съм първият президент, който успя да качи всички партии на една лодка за нашата програма (за развитие) „България 2020“. Това постави правителството под натиск. Но това е рецепта за благосъстояние: съзидание, дългосрочност. Колко време отне на немската автомобилна индустрия да стане толкова силна? Над 100 години. Такова нещо не става от днес за утре.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.03 2014 в 09:55

Хайде, честито да ни е. Часове след тайната среща на всенародния ни любимец Роско с изпълнителният директор на австрийския холдинг EVN Щефан Шишковиц идва заплаха. Австрийската фирма ЕВН е наела международен адвокат и ако българското правителство тръгне към национализация, ще предяви иск към България за 1 млрд. евро.

Истината е, че въпросния международен адвокат очевидно е българския държавен глава. Има ли още някой да се съмнява какъв боклук настанихме преди три години на Дондуков – 2…

25.03 2014 в 09:48

http://monitor.bg/article?id=422949

25.03 2014 в 07:24

ТИ НЕ ЗНАЕШ НА КОЙ "СВЯ" СЕ НАМИРАШ,ДЕБИЛ НЕЩАСТЕН.СРАМ СИ ЗА БЪЛГАРИЯ МЕКОТЕЛО ГНУСНО.

24.03 2014 в 22:47

Айде тогава тия, дето ни натикаха зорлем в Еврогейския съюз и НАТО, без да се опитат до народа, сега да проведат един референдум какво предпочитат хората – България да продължи да членува в агресивни военно-политически блокове, или да обяви пълен неутралитет както Швейцария. Обаче няма да го направят, защото ги е страх от резултата и са платени марионетки на Запада.

24.03 2014 в 21:17

Ще ти се, нали? Всички да бъдем безгръбначни като теб?
Нема`а`стане :)

24.03 2014 в 21:13

Единствената правилна позиция за нашата страна е пълен военно-политически неутралитет и отказ от участие в каквито и да било военно-политически съюзи, по примера на Швейцария.

24.03 2014 в 21:04

Баклавански, не искам да ми се сърдиш, но "русофили" в България нама. Има шепа кретени, които се възползват от топлите чувска на друга шепа икономически маргинализирани хора, към някакви отминали времена.

С други думи: Никой, който вАжи за каквото и да е, не му пука за Русия, освен до степен: "Фак офф и не ми се появявайте повече".

24.03 2014 в 20:55

По отношение на русофобията вече е доказано, че за България подобно поведение няма никакъв шанс и противоречи на здравия разум. Особено с такава васална антируска агресивна риторика, за да се хареса на западняците.

Единствената правилна позиция за нашата страна е пълен военно-политически неутралитет и отказ от участие в каквито и да било военно-политически съюзи, по примера на Швейцария.

24.03 2014 в 19:58

"Готова съм да взема автомат и да стрелям без да спирам! Не Крим, а кур щяха да видят от мен! Майната им, трябва да бъдат разстреляни с атомно оръжие!"

Юлка, нова стара звезда на Украинския Пайнер-майдан!

-
http://youtu.be/oEFCmJ-VGhA

24.03 2014 в 19:51

Къде е червената линия?

Вероятно някъде около Сан Стефано предполагам. :)

Или по линия Мидия - Енос.