Плевнелиев: Достоевски и Толстой не изпратиха войски в Крим

OFFNews 21 март 2014 в 21:20 7572 15

Росен Плевнелиев

Трябва да правим разлика между Русия и Кремъл. Защото Достоевски, Толстой и Чайковски не изпратиха войски в Крим.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев в интервю пред БНТ.

Крим беше анексиран – това е истината. Става дума за нарушаване на международното право. Референдумът също беше незаконен, подчерта Плевнелиев.

Анексиране означава насилствено присъединяване от една държава на части от територията на друга независима държава чрез нарушаване на международното право. И това се случи пред очите на целия свят. Ние всички видяхме как Русия изпрати войски. Под зоркия поглед на руските войници бе организиран незаконен локален референдум, на база на който Русия анексира части от територията на независима Украйна, заяви президентът.

България има своето семейство и това е Европейският съюз. Притеснен съм, че някои български депутати, които обявиха, че България никога няма да се кара с ЕС и никога няма да се кара в Русия, като че ли още не са разбрали, че ние си имаме семейство и от седем години сме член на Европейския съюз, каза още президентът.

Той коментира и поредната вътрешнополитическа тема, която скара партиите в парламента. "Много е важно да си даваме сметка, че ЦИК не може да бъде третирана и разделяна само заради въображението на един или друг законотворец. ЦИК не е двукамарна, тя е една. В нея има не 15, а 19 членове. Те работят заедно”, поясни Плевнелиев.

„Спазих духа на закона. Няма да допусна гласът на българските избиратели да бъде подменен, още повече, използвайки с джобни калкулатори и креативно местене на запетаи. Позицията ми е в подкрепа на изборните традиции в България, на институциите и на законите. Аз си свърших работата. Очаквам и Народното събрание да го направи. Категорично няма да преработя указа си. Назначих 15 члена в ЦИК. Остава парламентът да свърши работата си. Спазих конституцията”, допълни президентът, който подчерта не заема страна в партийния конфликт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!