Плевнелиев: България трябва да стане средно богата европейска държава

Юлиан Христов 19 януари 2012 в 10:18 2538 0

Плевнелиев, Снимка БГНЕС
Плевнелиев, Снимка БГНЕС

Новоизбраните президент и вицепрезидент Росен Плевнелиев и Маргарита Попова положиха клетва в Народното събрание. Церемонията премина в отсъствието на вицепрезидента Ангел Марин.

Сред присъстващите  не бяха и лидерът на ДПС Ахмед Доган, както и новата първа дама - съпругата на Плевнелиев - Юлияна.

"Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се", каза Плевнелиев, след което подписа клетвения лист. След него същото стори и избраната за вицепрезидент Маргарита Попова.

Присъстващите изслушаха на крака националния химн, След това прозвуча и химнът на Европа. Негово светейшество патриарх Максим лично благослови новите президент  и вицепрезидент.

След полагането на клетва депутати от "Атака" вдигнаха бели листа, на които беше изписано: "Плевнелиев "избран" с измама".

"С тези надписи изразихме мнението на милиони българи, които са убедени, че тези избори бяха фалшифицирани и Росен Плевнелиев бе избран с измама - разясни в кулоарите на Народното събрание Волен Сидеров. - Ако бюлетините и протоколите бяха преброени, така както поиска "Атака", Плевнелиев нямаше да стане президент. Явно в България обаче няма демокрация. Цялата тази захаросана картина, която видяхме днес, щеше да убие изцяло доверието на хората в демокрацията, ако не бяха действията на групата на "Атака", която единствена пак посочи какво става в държавата. Този човек е избран с измама. Някой трябваше да го каже. Един човек, който започва президентската си кариера по този начин, не може да направи всичко добро. Това бе и опит да запазим достойнството на България пред чуждите гости".

Справедливо правораздаване, енергийна независимост и либерализация, добра репутация на България в Европа, отвореност на институциите. Това са част от приоритетите, които Плевнелиев посочи в бъдещата си работа. Той заяви приемственост и обеща да бъде надпартиен президент. "Стратегическата цел на нацията е икономическият растеж. Без това държавата няма да има ресурс", каза той пред депутатите.

Плевнелиев описа България през 2020 година: "Моята кауза е България да се превърне в средно богата европейска държава с развити региони, с конкурентоспособна икономика, в която народът живее достойно, а младите хора остават и виждат перспектива за развитие". До тогава доходите ни трябва да достигнат 60% от европейските, България да е в топ 50 по конкурентоспособност, а половината българи да живеят в обновени квартали.

„Ще превърна президентството в център за дебат по важните обществени въпроси. Един президент не се оценява по неговата популярност, а по това какво обществото е постигнало по време на неговия мандат. Президентството ще наблюдава институциите да не подменят важните теми на обществото. Няма пряк път към богатството, то се изработва. Политиците не създават пари, създава ги икономиката. Това, че имаме ниски дълг и данъци не означава, че имаме силна икономика”, каза Плевнелиев.

"Проблемът с административната реформа и електронното правителство е на дневен ред и трябва да бъде решен. Електронното правителство означава държавата да предоставя качествени услуги по електронен път. Работеща администрация и електронно правителство – убеден съм, че ще ги имаме. Балансирано регионално развитие, изграждане на специфични регионални източници на конкурентоспособност – всичко това ще бъде водещо", каза още Плевнелиев.

"Народното събрание има волята да поддържа активен диалог с президентството - каза председателят на парламента Цецка Цачева. - България е парламентарна република, г-н Плевнелиев, но президентският пост е ключов. Това е въпрос и на кауза. Президентът може и се очаква от него да посочва пътища за развитие.

Вие, господин Плевнелиев, трябва, и вярвам, че ще бъдете над политическите сблъсъци, защото президентът олицетворява единството на нацията, така повелява българската Конституция. Аз ви пожелавам да бъдете обединител на нацията. Пожелавам ви да работите така, че всички ние да бъдем по-отговорни към нашата страна и един към друг. По-единни, но и по-щастливи".

Премиерът Бойко Борисов пожела на президента Росен Плевнелиев да бъде обединител на нацията.

"Ще му пожелая да бъде жив и здрав, справедлив, да работи за благото на всички българи. Да бъде обединител на нацията", заяви в кулоарите на Народното събрание Борисов преди началото на церемонията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!