Куче и НСО охраняват Първанов

Юлиан Христов 19 януари 2012 в 16:53 3653 0

Блокът на Георги Първанов. Снимка: Сергей Антонов
Блокът на Георги Първанов. Снимка: Сергей Антонов

Служители на Националната служба за охрана (НСО) днес направиха оглед на жилищната кооперация, в която се намира апартаментът на президента Георги Първанов.

Очаква се още в неделя той да напусне резиденцията в Бояна и да се настани в апартамента на жена си в столичния квартал „Красна поляна“. НСО ще се грижи за охраната на президента и след като той напусне „Дондуков“ 2.

Блок №9 на столичния бул. „Възкресение“ има собствена охрана, а пред входа му, в специално изградена къщичка, живее куче. Любимецът на жителите в блока не е особено дружелюбен към непознати, установи проверка на OFFNews.

Един от най-възрастните жители в блока обясни, че познава президента от 1979 година. Тогава е била сватбата на бъдещото семейство Първанови. Апартаментът е на бащата на първата дама, а в него в момента живее нейната майка, обясниха съседите. От фаталния 13 етаж Първанов тръгва към президентското кресло на жълтите павета. Тогава съседите организирали изпращане, като са му лиснали вода, за да му върви, спомнят си днес някои от тях.

Като съседи, семейство Първанови са безупречени, възпитани и скромни хора. Съседите очакват завръщането на президента и са готови да го посрещнат. Съседите дори са готови да разменят визити със семейството, но са сигурни, че Първанови са заети хора и едва ли ще имат време за гости.

Пред OFFNews хора в квартала споделиха, че се надяват с идването на Първанов районът да стане по-сигурен. В квартала често имало набези от автоапаши, а разбиването на апартаменти било почти ежедневие. Въпреки че президентският блок разполага със собствен подземен паркинг, голяма част от обитателите му все още паркират автомобилите си отвън. "Красна поляна" не беше подмината от вълната палежи на автомобили. Сега живеещите в района се надяват палежите там да не се повтарят.

От Бояна президентското семейство няма да донесе нищо. Вълчицата Зорница, която доскоро беше отглеждана в двора на резиденцията, вероятно ще бъде оставена за отглеждане в ловно стопанство.

На 7 декември миналата година правителството прие решение, с което предоставя на Първанов офис с площ от 150 кв. м в Студентския град. Двете ателиета, които се намират на ул. „Проф. Александър Фол“ №2, ще бъдат ремонтирани с държавни пари, които ще бъдат взети от бюджета на президентската администрация за 2012 г.

Двата имота са частна държавна собственост, а Първанов ще може да ги ползва безсрочно и безвъзмездно. Президентът ще получава заплата в размер на 60% от възнаграждението, което е получавал досега - 4329 лв. Освен офис президентът има право и на един сътрудник, който ще е на държавна издръжка. По закон президентът има право и на охрана от НСО поне една година след като напусне поста.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови