Новият президент полага клетва днес

OFFNews 19 януари 2012 в 08:20 2574 0

Новоизбраната президентска двойка Росен Плевнелиев-Маргарита Попова и премиерът Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС
Новоизбраната президентска двойка Росен Плевнелиев-Маргарита Попова и премиерът Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС

Росен Плевнелиев и Маргарита Попова ще положат клетва днес пред Народното събрание като новоизбрани президент и вицепрезидент.

Церемонията започва в 10 часа, ще бъде предавана пряко по БНР и БНТ. Ще присъстват настоящия държавен глава Георги Първанов, премиерът Бойко Борисов, министри от кабинета, дипломати, патриарх Максим. От парламентарната трибуна ще прозвучи и първото обръщение на Плевнелиев, в което се очаква той да обяви приоритетите си.

След клетвата в парламента Росен Плевнелиев и Маргарита Попова ще присъстват на литургия, отслужена от патриарх Максим в храм-паметника „Свети Александър Невски”.

Заради организацията на церемонията се въвеждат ограничения за движението на автомобили в центъра на София от 9 часа тази сутрин. Забраняват се престоят и паркирането около площад „Народно събрание”. Закрива се синята зона и служебният абонамент в района. Възможно е да бъдат затворени част от бул. “Цар Освободител” и улиците “Цар Шишман” и “15 ноември”.

Плевнелиев и Попова встъпват в длъжност на 22 януари. Официалната церемония ще е на площад "Свети Александър Невски".

Бившият министър на регионалното развитие и благоустройството в кабинета Борисов беше избран за президент на изборите през октомври 2011 година. Вицепрезидент на Плевнелиев става също бивш министър в кабинета на ГЕРБ - на правосъдието Маргарита Попова. Те получиха 52.56% от гласовете. Новият президент започва мандата си с 55% доверие от избирателите според проучване на НЦИОМ. Не го одобряват 21%, 24% все още нямат мнение.

Речта на президента Георги Първанов след полагането на клетва като президент на 19 януари 2002 година прочетете тук.

Речта на президента Петър Стоянов след полагането на клетва като президент на 19 януари 1997 година прочетете тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови