Петър Кънев: След последните събития БСП най-вероятно ще върне мандата

Според Христо Иванов Слави Трифонов използва записа, за да избяга от отговорност, а ГЕРБ и ДПС се опитват чрез дестабилизация да "изперат" образа си

OFFNews 23 юли 2022 в 10:02 5224 11

Кънев

Снимка Архив

Петър Кънев

Надеждите за съставяне на ново правителство в рамките на този парламент се изпаряват - става ясно от думите на Петър Кънев от БСП, който е част от преговорния екип. Според него преговарящите от столетницата са направили всичко възможно преговорите да се водят прозрачно, но след последните събития най-вероятно БСП ще върне мандата. 

Снощи лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов обяви, че ИТН напуска разговорите. Причина за това стана изтекъл запис от закрито заседание на парламентарната група на "Демократична България". В аудиото съпредседателят на политическото обединение Христо Иванов информира депутатите от групата за хода на преговорите с мандата на БСП и изказва мнението си, че по-скоро правителство няма да има и се върви към нови избори около 16 октомври. От думите му става ясно, че Корнелия Нинова е пропуснала да постави на масата важни теми, между които и условието ИТН да няма министри в евентуалния кабинет. А това ще доведе до "силен блокаж" на преговорите при обсъждане на структурата и персоналния състав на бъдещото правителство.

Не закъсня и реакцията на Слави Трифонов, който изригна пред собствената си телевизия, че ИТН няма място в преговорите, защото Христо Иванов ги е прекратил. 

"В рамките на две години четири пъти ИТН ликвидираха възможности България да има правителство. На този етап, излизайки от проекта за коалицията, вървим към предсрочни избори", коментира Петър Кънев пред бТВ.

"Никой не предполагаше, че вчера в рамките на три часа ще настъпят такива горещи дни за българската политика. Бях част от експертния състав на БСП в преговорите с останалите две политически сили. Смятам, че доста разумно и практично подходихме", допълни Кънев.

Христо Иванов пък коментира, че няма нищо, което да притеснява ДБ, и затова са пуснали записа с призива всеки да го изгледа и да си отговори дали си струва страната да се хвърля в предсрочни избори. 

"Публикувахме целия запис с видеото, за да могат хората сами да преценят, а не да разчитат на гербаджийска пропаганда, която веднага се опита да извади нещата от контекста", коментира съпредседателят на ДБ пред бТВ.

По думите му това е съвсем нормална политическа дискусия, в която той докладва на колегите си какво се е случило, дава анализ и получавам обратна връзка.

"За нищо не съжалявам от казаното, защото това е нормална професионална дискусия, в която никой не е обиден", бе категоричен Христо Иванов.

Според него сме в ситуация, в която Слави Трифонов си мисли, че могат да използват аудиото, за да избяга от отговорност, но "ще бъде грешна преценка, ако заложи на това".

"ПГ на ИТН трябва да реши готова ли е да заложи съдбата на страната на емоционална реакция или на желание да се избяга от отговорност от техния ръководител. Или все пак ще намерят начин да се върнат обратно в процеса" (на преговорите - бел. ред.), допълни Христо Иванов.

"ГЕРБ и ДПС се мятат, правят панаири. Искат избори, защото смятат, че колкото е по-зле, толкова по-добре за тях. Че дестабилизацията в страната в крайна сметка ще ги изпере, че с Пеевски и Борисов отпред те ще успеят да се задържат, докато ние се изпотрепем за глупости. Преговорите са изключително сложни, защото са между пет субекта. Ако не ни чакаше енергийна и икономическа криза, война, щяхме да кажем "в тази ситуация е невъзможно, хайде да ходим на избори. Но когато човек погледне отвъд собствения си нос, вижда, че ни предстои една от най-трудните зими. Затова нашата позиция беше - да трудно е, но сме длъжни да опитаме", коментира съпредседателят на ДБ пред БНТ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1331

9

ваксиниран

24.07 2022 в 00:17

Платен трол ли е, няма кво да ми говори за мислене. Ходете лижете на Путя и Боко задните части за някой кършей хляб. Нещастници.

-4778

8

137

23.07 2022 в 14:32

Ваксиниран, изпуснал си 'срещу мислене' да впишеш в handel-а си.

1331

5

ваксиниран

23.07 2022 в 13:47

Разкрайте се, тролове нещастни. Даже не ви се чете кво пишете, толкова да сте зле. Овчари.

-4778

3

137

23.07 2022 в 12:20

Видехме ги и новите колко бива. Хуч. Нада. Нула. Ицко мравояда пак се осра пред камера и микрофон. Показа си истинския нрав и (липса на) морал. А бе все дно ЦвЦв се е преродил в ицо мравояда. Потрес! Хубавото е, че поне сега генерал джуджи атанаско от дс стой като девица до ицко. Абсурд! Или да кажа ъпсурт? Къде е хазарта бе? Той от както влезе в пп изгуби желание да коментира вакханалиите на властта. Защо ли?

915

2

8LCHQ997B0oOvWE

23.07 2022 в 11:13

Др.Кънев,не казваш защо така свирепо искате да назначите Рашков.Аз съм,Рашков хубавеца,няма друг кат мен.Само той и единствено той.Гледам,че си възрастен мъж.Но защо ни мислите за простаци?Защо др.Нинова държи мандата?За да се правят далавери точно сега,когато има беззаконие.Не,че до сега имаше законност.
 
X

Да помогнем на украинските деца!