Първанов: Новият президент ще бъде стратег

Лимитът на компромисите ни е изчерпан, предпочитам еднопартийно управление, заяви основателят на АБВ и президент два мандата

Юлиана Ончева 15 май 2016 в 11:50 6327 8

Георги Първанов

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Георги Първанов

Новият президент ще бъде стратег. Това обяви лидерът на АБВ и президент два мандата (2002-2012) Георги Първанов в речта си пред делегатите на Втората национална конференция на партията, която се провежда днес.

Той не съобщи официално предложението на АБВ за кандидат-президент, но описа какъв би трябвало да бъде бъдещият държавен глава на България:

"Би ми се искало президентът  да прави външна политика не с уклон към представителност, към протокола, а политика, способна да решава проблемите на нашите сънародници, външна политика с характер при отстояването на националните интереси. Нашите национални  аргументи, когато  става дума за държавния глава, не са в кротуването, снишаването и обезличаването. Новият български президент ще утвърди България като незаобиколим фактор в ЕС при вземането на решенията, на важните въпроси за бъдещето на Съюза, за разширяването, за източната политика, за проблема с бежанците, за икономическото развитие и др. Къде сме ние сега на този европейски дебат? Никъде! Новият български президент ще възстанови добрите и взаимноизгодни отношения с Русия. Ще съдейства  за рестартирането на големите енергийни проекти, ще отвори нови възможности за икономическо и духовно общуване между българския и руския народ. Новият български президент  няма да е големият отсъстващ от сцената на регионалната политика, а ще възстанови ролята на България като лидер на Балканите".

Първанов се обяви за широка коалиция с цел спечелване на изборите наесен и заяви: „Тръгваме срещу модела ГЕРБ. В политиката няма младо и старо, а можещи и неможещи“.

"Основната  задача на АБВ  за настоящата година е спечелването, заедно с коалиционните ни партньори, на изборите за държавен глава. Ние  тръгваме на президентски избори, срещу модела ГЕРБ на държавен глава. Ние  от АБВ  сме били и ще бъдем категорична алтернатива на политиката, провеждана от настоящия държавен глава. Не бива да допуснем един назначен президент да бъде сменен с друг и то посочен по идентичен начин. Всъщност, опитите на една външна сила да назначи отново досегашния президент, продължават. Всички може да познаете от първи път, коя е тази външна сила", заяви Първанов.

Първанов отново повтори тезите си за разширяване на президентските пълномощия и за президентска република. АБВ ще подготвят нов конституционен проект, подчерта той.

Новият президент ще бъде стратег, категоричен бе Първанов и допълни, че ще предложи на колегите си да се възстанови някогашният „Клуб 100“, който двамата с покойния вече д-р Дертлиев създадоха.

Може на първия тур да сме втори, но на втория ще сме първи, прогнозира още Първанов за президентския вот.

По повод излизането на АБВ от кабинета "Борисов 2" той заяви:

"Лимитът на нашите компромиси е окончателно изчерпан, но колкото и да сме били остри по отношение на липсата на диалог и партньорство с партията мандатоносител, отново ясно ще кажа, че не липсата на диалог е големият проблем, а отсъствието на ефективност в работата на кабинета".

"Ролята на коректив не е достатъчно амбициозна, предпочитам еднопартийно управление", допълни той.

АБВ обяви излизането си от кабинета по-рано тази седмица. Същия ден вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин подаде оставка. Последваха го и други членове на АБВ, заемащи властови постове.

След словото на Първанов форумът продължава работа при закрити врата.

Негови гости са лидерът на БСП София Калоян Паргов, зам.-преседателят на ДПС Йордан Цонев, Красимир Каракачанов – лидер на ВМРО, Слави Бинев – основател на ГОРД, Любен Дилов-син от „Гергьовден“, Румен Йончев, Светлин Танчев, Красимира Ковачка, председателят на БЗНС „Александър Стамболийски“ Спас Панчев, както и лидерите на КНСБ Пламен Димитров и на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13056

7

Какавидков

15.05 2016 в 16:15

Ще съдейства за рестартирането на големите енергийни проекти

.. като първо спре сондирането на българска територия.
Тоя ще е Станишев 2. Ще обедини цялата държава срещу БСП АБВ и ДПС.

11841

6

трафоПОСТ

15.05 2016 в 15:10

Баси наглия архар. Гоце, да не са свършили парите на децата, че пак си се засилил да ни голямошлемиш?

12584

5

сдг

15.05 2016 в 14:52

Каза,тръгвали срещу модела на ГЕРБ.Значи посоката на Гоце,е Раша.Пак ще иска да ни вкарва в Евразия.Ще бием пак Архари?