Опозицията е в разкрачено положение и се чуди коя от две позиции да заеме. А нито едната не е добра за нея

Позицията на ИТН е много недостойна. След като си направил купища поразии, не може отново да искаш да преговаряш за участие във властта - коментира социологът Евелина Славкова

OFFNews 05 юли 2022 в 11:59 6973 5

Евелина Славкова

Снимка БНР/Ани Петрова

Евелина Славкова

"Опозицията е в двуполюсно положение - хем искат да отидат на предсрочни избори, за да покажат: "Ето, ние ще победим "Продължаваме промяната!", хем си казват "Как ще управляваме в толкова трудни времена, които предстоят - есента и зимата?". Те са в разкрачено положение, в което не са сигурни коя от двете позиции ще бъде по-добра за тях. А нито една от двете няма да бъде", коментира социологът от "Тренд" Евелина Славкова в интервю за БНР.

Когато обаче си реализирал вот на недоверие и той е първият успешен в рамките на демократичната история на България, отдръпване назад и подкрепа за друг кабинет на "Продължаваме промяната" би било истинско самоубийство - предупреждава тя. "Не може да обясниш тези неща на електората си. Предстои битка до кръв."

"Продължаваме промяната" "все още не могат да разберат, че за губиха властта. Те не намериха вариант" - констатира социологът дни, преди деня Х - моментът на връщането на мандата за съставяне на правителство на президента Радев - реализиран или не. Развръзката ще дойде в петък, когато ще се разбере успели ли са от ПП да намерят необходимите им депутатски гласове, за да имат минимум 121 гласа подкрепа в Народното събрание.

"Дори и да допуснем хипотезата, че в петък ще бъде връчен реализиран мандат на президента и следващата седмица - гласуван в Народното събрание, тези 121 депутати няма да направят много лека и приятна работата на кабинет начело с Асен Василев, защото всичко ще бъде толкова на косъм, на ръба, че реализирането на всички заложени политики, част от които смятам, че са много адекватни и трябва да бъдат реализирани, независимо от кого, няма да бъдат увенчани с успеха, който ПП очакват - предупреди Славкова. - Няма как да управляваш България със 121 души. Това е почти невъзможно."

Тя не подмина и поведението на доскорошния коалиционен партньор - "Има такъв народ" - който с изтеглянето си от четворната коалиция официално заради темата "Северна Македония" ускори падането на кабинета.

"Позицията на "Има такъв народ" е много недостойна. След като си инициирал, излязъл си от коалицията, направил си купища поразии, това отново да кажеш: "Ама ние искаме да седнем (на масата за преговори - бел. ред.), просто не искаме Кирил Петков, искаме друг", е несериозно", възмути се Славкова и отбеляза, че ако човек слуша различните представители на формацията, би заподозрял, че са от различни партии. За пример - лидерът Слави Трифонов пожела на бившите си партньори "да се задавите с власт", а след ден Ива Митева заяви готовност ИТН да преговарят за кабинет. 

Славкова коментира още, че ПП са влезли в капан, в спиралата, характерна за българския политически живот да се персонифицира, да се говори за хора, а не за политики. Говоренето е в стил: "Ако този го няма, ще направим така и така"; "Ако Бойко Борисов го няма, ще говорим с ГЕРБ";"Ако Делян Пеевски го няма, ще говорим с ДПС"; "Ако Кирил Петков го няма,..."

"Това е част от пейзажа, от спиралата на българския политически живот и е много вредно, защото вместо да се говори за политики и неща, които в крайна сметка са важни за хората, ние говорим "Искаме този"; "Този не ни е симпатичен". Това е за заблуждаване на обществото, че един човек е проблем, а не поведението на цяла политическа формация."

Тя обаче определи номинирането на Асен Василев за министър-председател като правилно решение.

"Асен Василев е този тип политик, който може да даде възможност на "Продължаваме промяната" да се обърнат към мнозинството, което всъщност решава изборите. Освен на градската, либерална десница в София и в по-големите градове, те могат да говорят и на тях, ако се стигне до избори, защото в качеството си на финансов министър той може да говори за пенсии, за доходи, за помощи към бизнеса".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

645

5

wakeup

05.07 2022 в 15:34

Хепи енда или траджик енда за България е изцяло в ръцете на българина но за съжаление той е толкова мъдър и политически просветен че гласува за мадридски хидалго или за руснак роден в Херсон после избира Ганьо Велики сетне се прехласва по льотчика който е добър само в лицевите опори а сега май харесва генерал който повтаря репликите на Путлер за специалната операция

1767

4

fiki

05.07 2022 в 14:37

Като разкараме мафията всичко ще се подобри, ще има по-заинтересовани хора и по-добро представителство. За това беше топ приоритет, и за това не успяха, защото е catch22, мафията си поиска своето.

12407

3

Bad Horse

05.07 2022 в 14:19

Има една група избиратели, които не сме представени в парламента. Ние сме за ниски данъци, малка държавна администрация, намаляване регулацията на бизнеса, свобода на словото без цензура, и т.н. свободи, де-централизиране на управлението. Тези неща, нито слугите на Мацква, нито пионките на Брюксел са им в главите. В Източно-европейските страни имаме силно представителство, дори някъде управляваме. В UK и САЩ имаме представителство също. Тук не. Изборът ни е или ЕССР или бившия СССР. Затова можеби слаба власт и нестабилни правителства са най-добрия вариант. Нито едните ще могат да наложат Еврото, Зелената Сделка и разлагането на семейството, нито другите ще ни вкарат в руската кал и мизерия. Чакам си дясната евро-скептична партия.

5827

2

pisnamiotmutri

05.07 2022 в 14:04

ИТН не само направиха поразии повтаряйки лъжи до втръсване - те ГЛАСУВАХА вот на недоверие внесен от ГЕРБ, които уж щяха да чегъртат. Първият успешен вот на недоверие в историята на България. А аргументът им беше Македония. Аргумент, който след няколко дни никой не коментира, че е бил лъжа и внушение. Вместо това същите продължават да го повтарят с надеждата някой да прихване и да повярва. Всеки загубен процент за ПП е в полза на мафията, а ИТН ще повлече всеки докато потъва.

1767

1

fiki

05.07 2022 в 12:23

добър анализ, реално няма дори хипотетичен хепиенд в следващите няколко години поне, но има много възможен траджик енд
 
X

Подкастът на OFFNews