ООН припозна България като лидер в младежките политики за Европа

OFFNews Последна промяна на 16 април 2018 в 08:24 3819 0

Министър Красен Кралев с ръководството на Фонда на ООН за население и развитие по време на работно посещение в Ню Йорк.

Специалният пратеник на ООН по младежките въпроси Джаятма Уикенмараняке, зам.-върховният Комисар по човешки права на ООН Кейт Гилмор, регионалният директор на Фонда на ООН за население и развитие (UNFPA) Алана Армитаж и Афшан Кан - регионален директор на Детски фонд на ООН (УНИЦЕФ) пристигат в България за Европейската младежка конференция, организирана в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС от Министерство на младежта и спорта (ММС) и Европейската комисия (ЕК). Събитието ще се състои в зала 9 на Националния дворец на културата (НДК) от 17-ти април 2018 г. (вторник) до 19-ти април 2018 г. (четвъртък).

За първи път представители на ООН присъстват на събитие от председателство на съвета на ЕС, което е огромно признание за работата, която България върши в областта на младежките политики. Тяхното присъствие в страната ни е продиктувано от факта, че благодарение усилията на правителството на Бойко Борисов България е разпозната като една от водещите страни в насърчаването на младежко развитие.

За първи път на такъв тип конференции партнират международни организации в лицето на UNFPA (Фонд на Населението към Обединените Нации) и УНИЦЕФ.

В момента се подготвя и меморандум за сътрудничество между ММС и UNFPA, който ще бъде подписан от министъра на младежта и спорта Красен Кралев.

Министерството на младежта и спорта работи по два основни документа в Работна група "Младеж" на Съвета на ЕС, а именно "ролята на младите хора в изграждането на сигурно, сплотено и хармонично общество в Европа" и "ролята на младите хора за изграждане на устойчивост и преодоляване на демографските предизвикателства в рамките на Европейския съюз“, като за пръв път се осъществява междусекторно партньорство с Работна група ООН. ММС ще продължи работата си по тези приоритетни теми и след Председателството.

Европейската младежка конференция в София е най-значимото събитие от шестия цикъл на Структурирания диалог, а “Бъдещето на младите хора в Европа“ е сред основните приоритети на Българското председателство на Съвета на ЕС. На форума ще присъстват над 250 участници – млади хора, политици, общественици и представители на институции, заети в сферата на младежките въпроси.

В събитието ще вземат участие и младежи от Западните Балкани и Източното партньорство, което е резултат от последователната политика на правителството на Бойко Борисов за интегриране на Западните Балкани в Европейския съюз. Младежките делегати са избрани чрез регионалните офиси на Фонда на ООН за население и развитие (UNFPA), като повечето от тях са представители на организации, работещи с малцинствени групи. За пръв път на такъв тип младежки конференции има включен български и международен жестомимичен превод за младежи с увреден слух, тъй като на нея ще присъстват глухи младежи, както от България, така и от Европейската общност.

В резултат от проведените консултации с около 50 000 млади европейци по време на конференцията ще бъдат обобщени 11 тематични области, които ще се превърнат в Европейски младежки цели и ще послужат като конкретна препоръка към ЕК за следващата Европейска стратегия за младежта. На тази база ММС предвижда актуализиране на Националната младежка стратегия по модел на Европейската, за да отговори на актуалните потребности на младите хора в България.

На Европейската младежка конференция ще присъстват още Европейският комисар по въпросите на младежта, спорта и културата Тибор Наврачич, заместник министър-председателят на Република България Томислав Дончев, министърът на младежта и спорта Красен Кралев, евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел (Паунова), ресорният заместник-министър в ММС Ваня Колева, представители на Национален младежки форум.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови