Нови документи свързаха Атанас Тилев с разработването от ДС на нелегалите

OFFNews Последна промяна на 29 юли 2015 в 18:33 9167 12

Атанас Тилев (в центъра) до Симеон Сакскобургготски

Снимка http://razuznavane.com/

Атанас Тилев (в центъра) до Симеон Сакскобургготски

Нови документи, разкрити от Комисията по досиетата, показаха, че Атанас Тилев е бил привлечен като нещатен сътрудник на най-прикрития отдел от въшното разузнаване (Първо главно управление) на Държавна сигурност - отдел 05 - Линия "Н" (нелегали).

Досега документите на Комисията свързваха името на банкера през 90-те години в ОББ, Банка за земеделски кредит, ДСК, Добруджанска търговска банка и съдружник в "Дару кар" единствено с неговата дейност като сътрудник и нелегален разузнавач в Разузнавателното управление на Генералния щаб.

Решение 2-539/28.07.2015 разкрива, че агент "Румянцев", осветлен първо през 2013 г., е регистриран като ОРОН в отдел V под регистрационен номер 8351 със заповед от 8 юни 1972 г.

ОРОН е нещатен сътрудник, който е използван е преди всичко от Първо главно управление на Държавна сигурност. За ОРОН са подбирани лица, предварително проверени лица, членове на БКП или на ДКМС, които по една или друга причина не са могли да отговорят на всички изисквания за назначаването им като щатни сътрудници или лужители в ПГУ, уточнява сайтът desebg. ОРОН може да извършва агентурна разузнавателна дейност или да бъде използван при спомагателни дейности от ПГУ срещу месечно възнаграждение.

В случая с Тилев възнаграждението е до 50 лева на месец, считано от 1 юни 1972 г.

Данни за дейността на "Румянцев" се съдържат в архивни дела IА-31166, IVК-8155, Ф9, оп. 2, а.е. 325, Ф9, оп. 2, а.е. 331, Ф9, оп. 2, а.е. 326, Ф9, оп. 4, а.е. 328, Ф9, оп. 3, а.е. 125а, Ф9, оп. 3, а.е. 128, Ф9, оп. 4, а.е. 333, Ф9, оп. 4, а.е. 337, Ф9, оп. 4, а.е. 368.

Ръководили са го щатните служители о. р. Пеев и о. р. Божинов.

Дело №8351 - "Румянцев" е унищожено по предложение рег. № 3799/ 27.05.1993 г. Протоколът за унищожаването чрез смилане на делото е от 23 юни 1993 г. Така остава неизвестна дейността на Атанас Тилев за ПГУ, описана в пет тома на общо 1263 листа.

Унищожаването на делото на агент "Румянцев" предизвиква един от големите скандали на 90-те години.  По това време делото се намира в трансформираната от ПГУ Национална разузнавателна служба, а неин директор е дългогодишният щатен служител на Първо главно управление на ДС ген. Бриго Аспарухов, личен приятел с Атанас Тилев. Делото „Румянцев” е унищожено без изобщо да влиза в архива на Първо главно или НРС.

През 2001 г. Аспарухов е обвинен по чл. 387, ал. З от НК за умишленото унищожаване на досието на Тилев, за което се предвиждат 3 до 8 г. затвор. С действието си Аспарухов е нарушил заповед на Министерския съвет, с която се забранява унищожаването на архивни материали. Софийската военноокръжна прокуратура внася обвинителен акт в Софийския военен съд и срещу Бриго Аспарухов е образувано наказателно дело от общ характер №196/2001 г. На 17 юни същата година Бриго Аспарухов става депутат и съдът спира производството. Впоследствие и прокуратурата прекратява делото в съдебна фаза в нарушение на процесуалните правила. Тогава главният прокурор е Никола Филчев. Оттам нататък прокуратурата "забравя" за Аспарухов.

За това какво критично важно е трябвало да бъде унищожено чрез смилането на досието има непотвърдени слухове. Говори се там е имало ключово важна информация, свързана със Симеон Сакскобургготски, който, когато беше премиер, предложи Бриго Аспарухов, тогава депутат от БСП, за координатор на службите за сигурност на България. Това предложение предизвика международен скандал и Сакскобургготски го оттегли. Така Аспарухов остана и извън парламента, който вече беше напуснал.

Атанас Тилев е роден през 1944 г. в Стара Загора. Завършва Немската гимназия в Ловеч, а през 1969 г. и Висшия икономически институт „Карл Маркс” (днес УНСС, бер. ред.). В началото на 70-те години заминава за чужбина, където се жени за Кукка Мария, дъщеря на тогавашният министър на външните работи на Финландия д-р Ахти Карялайнен и виден политик от Центристката партия. Във Финландия Тилев създава фирма „Тампела”, която търгува с метали и земекопни машини с тогавашния Съветския съюз. По това време консултант на фирмата става Симеон Сакскобургготски.

През 1981 г. германският вестник „Welt am Zonntag” пише за него, че е „живият микрофон на КГБ”. 

В началото на 1990 г. държавата създава Банка за земеделски кредит. Тилев влиза като акционер в нея през 1993 г. Три години по-късно банката фалира, като БНБ я изкупува за 1 лев. Банката е кредитор на близкия до БСП кръг „Орион”, оглавяван от сина на бившия зам.-министър на вътрешните работи и приближен до Тодор Живков ген. Мирчо Спасов - Румен Спасов.

В доклад на МВР за състоянието на банковата система през същата година е посочено, че чрез БЗК Тилев е раздал над 40 млн. долара на фирми, свързани със самия него.

Атанас Тилев участва като собственик в две дружества в България – "Дару кар” ООД и "Дару АВ", в които държи съответно 80% и 90%.

В „Дару кар” на работа е назначен приятелят на Тилев ген. Бриго Аспарухов, след 1997 г., когато е освободен като директор на НРС.

След фалита на БЗК Атанас Тилев напуска нелегално България, въпреки че по това време има забрана. Според бившия кадрови служител на ПГУ и директор на пресслужбата на кабинета Виденов Красимир Райдовски Аспарухов лично е извел приятеля си Тилев през ГКПП на летище София.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.07 2015 в 09:40

Където и да се разровиш отвсякъде изскачат мръсните ченгета-доносници на ДС, унищожили хиляди човешки съдби.
Омерзен съм!

30.07 2015 в 09:15

Не им ли писна 25 години едно и също има- няма и извадят някое досие на който не им изнася, извадете ги всички, направете ги публични,качете ги в интернет и да се приключва. Тъпотии.

30.07 2015 в 00:47

Тъмен та чак мътен, Конституционният съд и съдебната система като цяло никога не са били доминирани от СДС, а винаги от ДС! Агент Виктор винаги си е бил удобен и контролиран ос същата ДС! Ти светил ли си на Васил Гоцев колко е бил близък до Костов? Връщане на имоти, наистина принадлежали на семейството от 25 години не е престъпление, товариш! Престъпление е подаряването на държавни интендантски имоти срещу послушание и подчинение! С бариери или без бариери, сенилният необразован ДС агент-комарджия никога не трябваше да припарва до българското управление и да прекъсва едва прохождащите с кански мъки промени!

29.07 2015 в 23:06

Ти не си "тъмносин,ти си побъркана глава!СДС го разбиха предателите от вътре като софиянски,бакърджиев ,агент виктор/сещаш ли се КОЙ е?/...Софиянски и бакърджиев си направиха партии и разделиха електората.Надето михайлова/нейнски се съюзи с други такива предателчета като николай младенов и започна да проветрява.Ако намекваш за ДСБ на Костов,тя беше създадена от хората напуснали СДС заради горе посочените предатели през 2004 година!А лакеят на ДС кобургота не биваше изобщо да идва в България и за президент не става.Нищо не може да направи ТОЙ за България в ЕС защото привидното уважение към него е чисто лицемерие!Монархистите навсякъде са лицемери!

29.07 2015 в 20:52

Симеон го доведе СДС. Справка посещенията, които организираха при него в Мадрид от депутати и действащи министри, начело с Васил Гоцев, министър на правосъдието и особено близък до Командира. Доминирания от СДС Конституционен съд отмени Закона за конфискация и му върна имотите с ПЪЛНО ЕДИНОДУШИЕ! Чак после Костов реши, че П.Стоянов си го контролира и му е удобен и започна да слага явни и неявни бариери непозволяващи на Симеон да се яви на избори за президент. Справка бившия конст.съдия М.Златарева, ако реши да говори. Костов никога не е предполагал, че Симеон като роден цар, ще тръгне да се явява на парламентарни избори. Когато това се случи, попречи за регистрацията на партията му НДСВ. РЕЗУЛТАТА: П.Стоянов загуби и президент стана Гоце! ЧЕСТИТО! А Симеон отнесе Костовото СДС (защото истинското СДС беше разбито и Командира го приватизира) и спечели изборите с най-големия резултат в демократичната история на България. А всичко можеше да бъде ИНАЧЕ: Симеон да си стане Президент, където щеше да бъде най на място, а СДС да продължи да управлява в коалиция с други десни партии. И така няколко мандата!

29.07 2015 в 20:21

Това са видните капиталисти, затова и капитализма ни е като от бананова република. Тези вече се насират, децата и внуците им са трета изправна страна, парите са изпрани и чакат в някоя фондация да бъдат наследени, България е на ръба и избора е дали да спонсорираме в геометрична прогресия всяко трето, четвърто, пето и така нататъка цигане, че да се циганизираме, за да не ни иска Турция или направо да си купуваме гащи за прясно обрязани. Тези които доведоха държавата до този хал бяха от първото издание на пролетариата - работници и селяни, ужасът е че сега ни управлява второто издание на пролетариата - слугите, шофьорите, бодигардовете, метресите на първото издание на пролетариата. Не ни чака нищо добро, вече дори и ДС няма, някакви маймунски физиономии играят ролята на велики спецове. Разбираме от новините на чуждите медии кога ще влязат танкове у нас, какви нелегали женени за дъщерите на външни министри, това е мисъл на няколко хиляди години от развитието на парапитеците в службите. Работата направо е страшна.

29.07 2015 в 20:18

Някой още ли се пита защо 25 години след падането на комунизма сме най-бедната страна в ЕС? Нормалните държави от бившия СИВ (с изключение на Путистан, ама там е друга планета) ги изметоха тия гниди за няма и месец. Нашият маТРЯл, обаче, ги държи на власт (с твърде микроскопични прекъсвания) и до днес...

29.07 2015 в 18:59

"ДС доведе кобургота ,през 2001 год"

Горския го доведоха ДС ... и половината СДС. Ама сега голяма част от тая половина се правят на ни лук яли и лук мирисали.

29.07 2015 в 18:56

"Ха добрутро!" - Секазва на това място.

Всички новоизлюпени "капиталисти" по съвсем странно съвпадение бивши борци против капитализма, а това че са свързани с комунистическата (днешна социалистическа) партия, тайните и служби и куфарите на Луканов е случайно.

Ама съвсем случайно.

29.07 2015 в 18:52

ДС доведе кобургота ,през 2001 год.,за да спре демократичните промени ,които едва бяха започнали...и те наистина спряха.Сега ДС ни управлява -ченгетата от дс са в парламента и ги наричат "господине",а те всъщност са си онези "другарчета" от старата бкп...и техните слуги ни управляват в лицето на бойко борисов и неговата измислена партия герб,уж дясна...и "абв" ,и дпс...всичките ченгета от ДС са в Парламента и в управлението...