Ексклузивно Борисов предложи Даниел Митов за премиер (обновена)

Нинова: Да направим Софийска конвенция за демографската криза

Как ПЕС ще изключи от редиците си БСП, която е в подем? - попита председателят на Столетницата

OFFNews Последна промяна на 03 февруари 2018 в 12:07 8614 4

"Нямам обяснение защо се получи такава истерия и такъв натиск за Истанбулската конвенция. В политическия си живот доста натиск съм преживяла, такова нещо не ми се е случвало. Не може ли със същия натиск и сила да направим Софийска конвенция за демографската криза и всички европейски държави, които са в такава криза, да решим, че ще направим всичко за проблема. И младите да остават в България, и да се раждат българчета".

Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред Нова телевизия. Тя е на мнение, че истинската същност на текстовете проличава не толкова в Истанбулската конвенция, а от т. нар. обяснителен доклад към нея на Съвета на Европа.

В него се обяснява всеки член от Конвенцията и истината тук лъсва. Може би неслучайно този доклад не беше придружаващ решението на МС за одобрението, коментира лидерът на БСП.

Нинова цитира чл.53 от този доклад: "Определени групи физически лица могат също да се сблъскат с дискриминация, въз основа на тяхната полова идентичност - което с прости думи означава, че полът, с който те се идентифицират, не е в съответствие с пола, който им е отреден по рождение. Това включва някои категории лица като например: транссексуални, трансвестити, травестити и други групи от хора, които не отговарят на това, което обществото е отредило като принадлежащо към категорията на мъжете или жените".

"Чл. 311 - страните по Конвенцията се изисква да признаят, че насилието, свързано с пола, може да придобие размери на преследване и да доведе до предоставяне на статут на бежанец", посочи още тя.

"В доклада има и за образованието в училище, където се казва, че на базата на тези постановки там, където е възможно, да се въведат в училищните програми обучения за нестандартните роли на пола. Виждате какво започна още преди да е ратифицирана Конвенцията - различни енциклопедии тръгнаха в публичното пространство, комикси за деца в тази посока", каза още лидерът на БСП.

Нинова уточни, че в един референдум има информационна кампания. "Всеки от нас ще изрази позицията си, ще тръгне по страната, ще обясняваме на хората едната и другата страна. Най-разумното в това разделение, в което попаднахме, е хората да се произнесат. Президентът призова депутатите да проявят разум и да не ратифицират Конвенцията и тогава вече референдум наистина няма да бъде необходим", каза председателят на БСП.

Как ПЕС ще изключи от редиците си БСП, която е в подем?

"Никога не съм подкрепяла тази Конвенция. Ние дори физически не бяхме в залата, когато това е гласувано, защото по това време, с благодарност към Сергей Станишев и към екипа му, ни бяха направили двустранни срещи, извън форума", заяви Нинова.

Колко демократично е в една такава организация да ти кажат: ако си на различно мнение, ще те изключим от организацията (Партията на европейските социалисти - б.р.)? Сергей го намекна на пленума на НС. Колко демократично е да ти кажат в едно такова писмо - веднага да се оттегли предложението, в което се призовава за референдум? Демократичните партии не си ли питат народите? Какво по-добра реакция от това да не гласуваш или да свикаш Националния съвет? Ако бяхме в залата, щяхме да гласуваме против. Казвам, че не сме били там, защото се показва един протокол, в който сме се регистрирали за участие, твърди Нинова.

Тя попита как ПЕС ще изключи от редиците си една от двете партии в цялото семейство, които в последната година печелят избори – БСП и португалците.

"Ако искат да се лишат от едната партия, която от многото социалистически и социалдемократически в Европа през последните години има подем, тяхно е решението. Не мисля, че ще се стигне дотам", подчерта тя.

Нинова твърди, че други държави в ЕС като Хърватия, Чехия, Гърция, Ирландия, Латвия, Унгария, Литва, Люксембург, Словакия, Великобритания не са ратифицирали Конвенцията и те не са обявени за антиевропейски.

Бивши членове на БКП сега са в ГЕРБ и нападат БСП

По повод учебника по история за 10 клас Нинова коментира, че БСП не е против да се изучава периодът на социализма, но трябва да се изучава обективно:

"В новите учебници 11 века от историята на България са засегнати в 15 теми, а 45 години, социалистическият период - в 12 теми. Виждате ли несъответствието?" - попита тя.

По нейните думи това, което е било представено за обществено обсъждане, няма нищо общо с крайния резултат.

"На обществото бяха представени едни учебници, бяха обсъдени и приети и някой след това подмени този период. Разликата между това, което са видели хората, и другото е огромна", категорична е Нинова.

Според нея парадоксалното е, че бивши членове на БКП, които са били на много активни позиции и са се възползвали от онзи период, излизат и говорят срещу хора от БСП, които не са били членове на БКП.

"Погледнете първия ред на нашата парламентарна група, няма един член на БКП, погледнете първия ред на ръководството на ГЕРБ – две трети са били членове на партията. Това е лицемерно", допълни тя.

Ако има сериозни сигнали за корупция, няма наши кметове, няма ваши. Който е нарушавал закона и е крал, да си носи отговорност, подчерта още председателят на БСП.

Тя припомни, че през октомври депутати от БСП от Пазарджик са дали пресконференция, на която са показали схема на „Кумгейт“ в Септември.

"Това тръгна от БСП, а днес този кмет е с повдигнато обвинение и беше арестуван", каза още Корнелия Нинова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови