Станишев: Разбира се, че социалните роли на мъжа и жената се променят

OFFNews Последна промяна на 03 февруари 2018 в 10:44 8596 11

Разбира се, че социалните роли на мъжа и жената се променят. Преди 100 години жените нямаха право да гласуват, право на развод или дори да носят панталон. Днес е различно, заяви пред bTV президентът на ПЕС Сергей Станишев.

Всяка трета жена в ЕС е жертва на насилие. Крайно време е политическите партии в България, както и институциите да спрат да си затварят очите пред този проблем и да организират мащабна обществена кампания срещу насилието над жени и деца. Изкривеният дебат за ратифицирането на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие запуши устите на жертвите, надигна вълна от насилие и демотивира и малкото хора, които доброволно помагат на тези жени, каза Станишев.

Дадохме абсолютно погрешен сигнал на жертви и насилници – че като общество толерираме това. Политиците трябва да внесат спокойствие и разум в дебата, а не да истеризират и да се възползват от страховете на хората. В противен случай ще трябва да понесат отговорността за насилието в семействата – над жени и деца, в детските градини, в училищата, над лекари, по улиците. Никой няма да го каже открито, но изкривената дискусия, акцентирането върху неща, които изобщо не съществуват в тази конвенция, фиксирането върху хипотетични страхове загърбва реалния проблем. Заради разделението, започнало още вътре в правителството, е блокирана националната програма, от която зависи функционирането на кризисните центрове и телефонните линии за жертви на насилие, заяви президентът на ПЕС.

Човешкото достойнство е фундаментално човешко право. Още през 70-те години в документа от Хелзинки държавите се съгласяват, че въпросите за човешките права не са въпрос на вътрешна политика. Затова съм притеснен от реакцията на президента Радев. Тезата, че домашното насилие е работа на полицията е несъстоятелна. А позицията, че видите ли - ще се дадат могъщи функции на НПО-тата, не отговаря на истината. И в момента те са единствените, които водят борбата с насилието и се грижат за жертвите, държавата е абдикирала от темата, коментира Сергей Станишев.

Той подчерта, че Истанбулската конвенция е най-всеобхватният международен договор, чрез който 45 от 47 държави в Съвета на Европа поемат ангажименти за борба с насилието над жени и домашното насилие.

С конвенцията България ще поеме ангажимент да се бори с насилието, да финансира центрове за жертви на насилие, както и да отделя средства за програми за жертвите и работа с извършителите на тези деяния. Ще се опростят процедурите и най-вече – ще се говори за това, за да не се толерира насилието и така да постигнем здраво общество, изградено от здрави и щастливи семейства. Конвенцията съдържа философията на борбата с насилието и най-добрите международни практики. Промяна в законодателството не може да постигне този обхват и ангажименти, каза Станишев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21662

11

spirit оригиналът

14.02 2018 в 12:07

Едно време само мъжете можеха да практикуват прекрасните професии на миньора, да карат валяци, да управляват прекрасните кранове и да спускат самосвала на самосвала… Беше много тъжно. Стотици малки момиченца плачеха по строежи на панелки и пътища, разделяйки се мъчително с мечтите си. Даже две плакаха на входа на Марица изток 3.

Най-добрата ми приятелка искаше да стане гълтач на ножове, но тази професия беше разрешена само за мъже. В това време стотици малки момченца страдаха /на момченцата едно време беше строго забранено да плачат, дори когато майките им ги бият с каиш, колан, пръчка и точилка/ за шивашки машини, черпаци и точилки, искаха да станат лелки в детски градини… но това беше невъзможно.

Дано прочетете моето есе, скъпа мисис и да пророните поне една сълза за моят погубен професионален живот. И личен, забравих да добавя, че мъжът ме ме накара аз да родя сина ни…

6116

10

Йордан Бояджиев

04.02 2018 в 09:23

серГЕЙ

22099

8

Стефан

03.02 2018 в 18:46

Не. Тоя път става дума и за психиатрия.

12193

7

SC

03.02 2018 в 18:42

Всяка трета жена??? Че това си е масов побой. Серьожа сигурНА ли е, че е гледала статистика за ЕС? И колкото и да увърта, конвенцията наистина дава могъщи функции на НПО-тата. Дали онези близо 200 организации, подкрепящи конвенцията са се пръкнали от голям хуманизъм и благородство или чакат да сучат от държавната хранилка?

Каквото и да ви говорят, знайте, че става въпрос за пари.

22099

6

Стефан

03.02 2018 в 13:50

Да са живи и здрави. Само че не разбирам, защо сменения пол на станишев, трябва да води до половото побъркване на българите. Сменил - сменил, негова си работа. Някой от несменените да му се бърка на него, та той си позволява да се бърка на другите?

7800

4

limlim

03.02 2018 в 13:30

Иска да каже, че с Моника са с разменени роли, и на него много му харесва.

22099

3

Стефан

03.02 2018 в 12:48

Станишев, мани ги тия философски локуми - всички сме чували и за изменчивостта, и за диалектиката. Я по-добре кажи ясно, КОЙ ИМЕННО толкова ви натиска в тоя брюксел за тая работа? Американците? Китайците? Брадатите чалми? Пациентите на психодиспансера?
Или сами си го измислихте?

21662

2

spirit оригиналът

03.02 2018 в 12:02

Регулаторните органи на Великобритания са одобрили два експеримента за зачеване на дете от трима родители по метод, разработен от американският учен от казахстански произход Шукрат Миталипов, съобщава научнопопулярното издание New Scientist.

Преди две години светът бе потресен от новината, че в една мексиканска клиника се е родило дете, заченато не от двама, а от трима родители – две майки и един баща.

По-късно аналогична процедура бе проведена в клиника в Украйна, където няма забрана за провеждане на подобни генетични експерименти.

New Scientist съобщи, че властите на Великобритания неотдавна да дали разрешение за провеждане на такива опити в клиниката за репродуктивна медицина в Нюкясъл. Учените очакват, че първите „легално заченати“ по тази методика бебета може да се родят още тази година. Имената на пациентите и подробности около процедурата на оплождане ще останат лекарска тайна.
http://www.moreto.net/novini.php?n=368374