Станишев: Разбира се, че социалните роли на мъжа и жената се променят

OFFNews 03 февруари 2018 в 10:44 9282 10

Разбира се, че социалните роли на мъжа и жената се променят. Преди 100 години жените нямаха право да гласуват, право на развод или дори да носят панталон. Днес е различно, заяви пред bTV президентът на ПЕС Сергей Станишев.

Всяка трета жена в ЕС е жертва на насилие. Крайно време е политическите партии в България, както и институциите да спрат да си затварят очите пред този проблем и да организират мащабна обществена кампания срещу насилието над жени и деца. Изкривеният дебат за ратифицирането на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие запуши устите на жертвите, надигна вълна от насилие и демотивира и малкото хора, които доброволно помагат на тези жени, каза Станишев.

Дадохме абсолютно погрешен сигнал на жертви и насилници – че като общество толерираме това. Политиците трябва да внесат спокойствие и разум в дебата, а не да истеризират и да се възползват от страховете на хората. В противен случай ще трябва да понесат отговорността за насилието в семействата – над жени и деца, в детските градини, в училищата, над лекари, по улиците. Никой няма да го каже открито, но изкривената дискусия, акцентирането върху неща, които изобщо не съществуват в тази конвенция, фиксирането върху хипотетични страхове загърбва реалния проблем. Заради разделението, започнало още вътре в правителството, е блокирана националната програма, от която зависи функционирането на кризисните центрове и телефонните линии за жертви на насилие, заяви президентът на ПЕС.

Човешкото достойнство е фундаментално човешко право. Още през 70-те години в документа от Хелзинки държавите се съгласяват, че въпросите за човешките права не са въпрос на вътрешна политика. Затова съм притеснен от реакцията на президента Радев. Тезата, че домашното насилие е работа на полицията е несъстоятелна. А позицията, че видите ли - ще се дадат могъщи функции на НПО-тата, не отговаря на истината. И в момента те са единствените, които водят борбата с насилието и се грижат за жертвите, държавата е абдикирала от темата, коментира Сергей Станишев.

Той подчерта, че Истанбулската конвенция е най-всеобхватният международен договор, чрез който 45 от 47 държави в Съвета на Европа поемат ангажименти за борба с насилието над жени и домашното насилие.

С конвенцията България ще поеме ангажимент да се бори с насилието, да финансира центрове за жертви на насилие, както и да отделя средства за програми за жертвите и работа с извършителите на тези деяния. Ще се опростят процедурите и най-вече – ще се говори за това, за да не се толерира насилието и така да постигнем здраво общество, изградено от здрави и щастливи семейства. Конвенцията съдържа философията на борбата с насилието и най-добрите международни практики. Промяна в законодателството не може да постигне този обхват и ангажименти, каза Станишев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9116

10

Йордан Бояджиев

04.02 2018 в 09:23

серГЕЙ

23293

8

Стефан

03.02 2018 в 18:46

Не. Тоя път става дума и за психиатрия.

16193

7

SC

03.02 2018 в 18:42

Всяка трета жена??? Че това си е масов побой. Серьожа сигурНА ли е, че е гледала статистика за ЕС? И колкото и да увърта, конвенцията наистина дава могъщи функции на НПО-тата. Дали онези близо 200 организации, подкрепящи конвенцията са се пръкнали от голям хуманизъм и благородство или чакат да сучат от държавната хранилка?

Каквото и да ви говорят, знайте, че става въпрос за пари.

23293

6

Стефан

03.02 2018 в 13:50

Да са живи и здрави. Само че не разбирам, защо сменения пол на станишев, трябва да води до половото побъркване на българите. Сменил - сменил, негова си работа. Някой от несменените да му се бърка на него, та той си позволява да се бърка на другите?

11800

4

limlim

03.02 2018 в 13:30

Иска да каже, че с Моника са с разменени роли, и на него много му харесва.

23293

3

Стефан

03.02 2018 в 12:48

Станишев, мани ги тия философски локуми - всички сме чували и за изменчивостта, и за диалектиката. Я по-добре кажи ясно, КОЙ ИМЕННО толкова ви натиска в тоя брюксел за тая работа? Американците? Китайците? Брадатите чалми? Пациентите на психодиспансера?
Или сами си го измислихте?