Станишев не е съгласен с президента Радев и БСП за Истанбулската конвенция

Мартин Георгиев 02 февруари 2018 в 17:56 5829 7

Снимка OFFNews

Председателят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев посети днес кризисен център за пострадали от домашно насилие жени и деца в Перник.

Той подчерта, че е изненадан от позицията на БСП, която е против ратифицирането на Истанбулската конвенция, тъй като политиката в защита правата на жените е приоритет на социалистите от дълго време.

Станишев обяви, че не е съгласен и с позицията на президента Румен Радев по отношение на конвенцията:

"Не съм съгласен с Радев. Аз съм убеден, че Истанбулската конвенция е полезен и цялостен инструмент за усилия от държавата. Изразявам съжаление за неговата позиция. Тревожен е аргументът му, че "само ще ни съдят за това". Нима се отказваме от вече извоювани права? Конвенциите са да защитят гражданите от произвол, ако държавата не си върши работата. Дискусията се изкриви и се превърна в културна война до такава степен, че разумът започна да отстъпва. Само за последния месец 4 жени намериха смъртта си. Безумният дебат в обществото надигна вълна от насилие и демотивира хората, работещи в подобни центрове да продължат да го правят, често на доброволен принцип. Истината е, че държавата е абдикирала от този проблем и само ратификацията на конвенцията може да принуди институциите да спрат да си затварят очите."

Според лидера на социалистите, много по-консервативни страни в културен и социален аспект са ратифицирали конвенцията:

"Искам да призова политическите сили да успокояват дебата, а не да го истеризират, защото това е тяхна отговорност. Просто цялата дискусия отиде в посока, която наистина я няма. Представата, че ЕС иска да наложи нещо, което ще разруши българските семейства, е невярна."

По отношение на предложения от БСП референдум Станишев припомни този за АЕЦ Белене, като посочи, че тогава кампания за насаждане на страх в обществото е отказала много хора да гласуват.

Той изрази опасения, че резултатът от подобен референдум сега също би бил изкривен - заради кампанията, основана на страховете на българите.

С парите за референдума могат да бъдат финансирани 20 кризисни центъра за жени и деца жертви на насилие. Нека си изберем за какво ще дадем парите на данъкоплатците, каза председателят на ПЕС.

По време на посещението на Станишев днес беше съобщено, че за последните 3 седмици на януари тази година повече от 20 жени са потърсили помощ в кризисния център на фондация "П.У.Л.С" в Перник. През последните 5 години над 2 000 жени са потърсили закрила там.

Кризисният център в Перник разполага с 3 терапевтични стаи, едната стая е специализирана за работа с деца.

В него работят високо квалифицирани психолози, които всекидневно провеждат десетки консултации с жертвите на насилие.

В България функционират 20 кризисни центъра, от които 12 са само за деца, 8 са за жени с деца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12422

7

biol

03.02 2018 в 09:28

http://i.pik.bg/news/77/660_a42634d6bde75dcd268a0f7b13915cba.jpg

Точно за това сме на тоя хал

Почвам да подкрепям Кошлуков, всеки който го дават по ТВ или интервю или статия - да изписват от коя партия е и дали е в конфликт на интереси.
Излизаш и декларираш .... и тогава обяснявай по темата защита на жени
Така всеки читател/зрител ще си прави сметката да вярва или не

20696

6

Новак

03.02 2018 в 05:07

Аз мисля, че президента е прав в твърдението си, че насилието се бори със закони и най вече със спазването им. Преди време някаква мутра уби бившата си приятелка. Оказа се, че тя е подавала сигнали до полиция и прокуратура, но никой не е реагирал. Как би помогнала някаква конвенция в този случай? И по-конкретно как биха помогнали дефинираните роли на пола?
Аз мисля, че в Европа, по покана, на Меркел, дойдоха много хора, в чиято култура наистина насилието над жени не е престъпление - случаите в Кьолн. От друга страна пък ако вкарат в затвора тези мераклии според тукашните закони (и култура) ще има рев, че се преследват имигранти - няма да сме политкоректни. Та според мен тази конвенция си е поредния бюрократичен опит да се налага някаква мултикултуралност заобикаляйки законите. За това е и този натиск от всякакъв калибър еврочиновници. Цялата работа много прилича на комунистическитенприйоми за извиване на ръцете - под благовиден повод да се прокарват други практики. Както беше известен лафа преди време -“А вие защо биете негрите?”

11851

4

Дядо Кольо

02.02 2018 в 21:10

1.Този направил ли си е едно нормално семейство, че се е загрижил акъл да дава на другите?

12182

1

sawall

02.02 2018 в 18:11

Доживях да съм на един акъл със Станишев. Не знам къде да се дяна от объркване.