Николай Денков: Няма какво повече да кажем на ГЕРБ до 15 часа

Най-лошият сценарий е да пуснем мъгла отпред, а отзад да се сменят няколко лица, например Гешев, и следващите 10-15 г. отново да ни управлява завладяната държава. Ако можем, ще направим управление, което ще смени тази система, ако не, ще стоим в опозиция

OFFNews 15 май 2023 в 09:40 3188 1

Николай Денков и Десислава Атанасова в парламента

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Николай Денков и Десислава Атанасова в парламента

Коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" няма да отговори на ултиматума на ГЕРБ-СДС да отговори до 15 ч подкрепя ли правителство с първия мандат, стана ясно от думите на акад. Николай Денков в интервю за bTV.

"Няма какво повече да кажем (до 15 ч днес). Ние трябва да минем през нашите си национални органи. Ако някой може да свика от днес за утре, ей така, хората, без да са разбрали за какво става дума, това не е в една нормална, демократична процедура. Има седем дни. Срокът за връщане на изпълнения мандат е следващия понеделник, а не днес, така че тази седмица трябва да бъде използвана максимално.

Ние отговорихме ясно на няколко неща. Първо, ние ще подкрепяме политиките и законите, които сложихме заедно в законодателната програма, ще подкрепяме дейностите, които бяха заложени в управленската програма независимо кой е на власт, защото те съответстват на националните приоритети на България, целите, които искаме да постигнем и нашите ценности.

Второто, за което говорихме е, че няма да има коалиционно управление с ГЕРБ – това сме го казвали много пъти. Оттам нататък има много възможности и, между другото, Мария Габриел беше едно сравнително добро решение от страна на ГЕРБ да се търси някакво развитие в положителна посока", каза акад. Денков.

За 15 часа е насрочено връчването на мандата от президента Румен Радев на първата по резултат от изборите през април коалиция ГЕРБ-СДС. В президентството в този час ще го получи номинираната за министър-председател Мария Габриел.

"До вчера следобед единственото, което знаехме е кой е номинираният за министър-председател. Нормално е да се съберем да обсъдим има ли нещо ново, което да изисква да променим нашето обръщение" - напомни Денков, визирайки вчерашната следобедна извънредна пресконференция на Габриел и Бойко Борисов в централата на ГЕРБ. Чак на нея стана ясно, че тя предлага експертно правителство с мандат 1 година, тоест до местните избори. 

"Как правиш експертен кабинет с едно от най-силните си политически лица - учуди се обаче Денков, визирайки Габриел. - Тук не става дума за лично отношение към Мария Габриел. Аз я уважавам като комисар, като човек, който не се е въвлякъл в дейности, които биха били укорими, но политическо лице начело на експертен кабинет най-малкото трябва да обяснят ГЕРБ какво имат предвид. Кой ще избере експертите? Ако ги избере тя, е едно. Ако ги избере Борисов или Делян Добрев, е друго. Да не би експертите да са тези, които биха студентите под колоните? И те бяха експерти."

Той разказа още, че на срещата между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС миналата седмица ГЕРБ са ги тласкали към това да кажат НЕ на "офертата" за подкрепа към ГЕРБ-СДС и се усъмни, че всъщност ги използват като параван.

"В петък от нас – без да имаме информация – искаха да чуят „да“ или „не“ и всеки, който присъства на срещата усети, че всъщност се очаква едно „не“. Натам ни бутаха през цялото време. Добре, че беше госпожа Габриел, която през цялото време казваше: „Аз искам да отговоря на въпросите“. Тук не е ясно доколко всичко това е театър, в който ние да послужим само като параван и като алиби.

...

Непрекъснато ГЕРБ се опитва да ни вкарва в някакъв цайтнот: "Няма време!". Когато на нас ни поискаха (информация) какъв ще е подходът, име на министър-председател, състав на кабинет, програма, всичко това ние го показахме и го показахме, само за да могат те да вземат информирано решение, а от нас искат да кажем „да“ или „не“, първо, без да имаме информация и, второ, в рамките на 24 часа, даже по-малко, при положение, че ние имаме още една седмица, когато трябва да се върне мандатът. Така че това непрекъснато притискане във времето очевидно е с цел да се направи някаква грешка, да се каже: „Ето, тези са виновни“. Това изобщо не е основа на един нормален разговор.

...

Първо се насрочва среща, когато нашите лидери ги няма в България и, едва ли не, изглеждаме виновни за това, че те отсъстват. Когато след това се прави среща, тя без малко да бъде взривена. Който я проследи, видя, че Делян Добрев почти взриви срещата, та трябваше много бързо Борисов да дойде и да успокои нещата. За нас не е много ясно дали има истински разговор, или това е само прикритие зад едни други разговори, които може би са приключили и днес ще бъдат официализирани."

Той е изтълкувал вчерашното обръщение на Борисов и Габриел като отправено към "госпожа Нинова, към Карадайъ и ИТН", тъй като най-вероятната очертаваща се управленска коалиция - независимо дали бъде назована "коалиция" - е между ГЕРБ и тези политически формации.

"Във вторник вечерта ние имаме национален съвет. Той ще разгледа отново цялата информация и ще вземе решение. Мандатът изтича следващия понеделник. Има достатъчно време дотогава, ако някой иска да проведе сериозен разговор" - остави вратата отворена към ГЕРБ Денков.

Според него най-лошият сценарий пред България е отново да се окаже в ситуация, в която управлява "завладяната държава":

"Най-лошият сценарий е отново да пуснем една мъгла отпред, отзад да се сменят няколко лица, например лицето на Гешев, и да се окажем отново в ситуация, в която следващите 10-15 години ще ни управлява завладяната държава. Това е ситуация, с която ние не можем да се съгласим, в която не можем да влезем. Ако можем, ще направим управление, което ще смени тази система, ако не можем, ще стоим в опозиция, за да се борим срещу нея", увери той.

По повод поисканата от Мария Габриел оставка на главния прокурор Иван Гешев Денков коментира:

"Гешев отдавна трябваше да си тръгне, още 2020 г. Когато влезе в президентството, стана ясно, че той превишава правата си. Това, че някой предлага да се смени едно лице, не променя факта, че ние имаме системни проблеми в съдебната система. Примерът е и това разследване (за взрива до автомобила на Гешев - бел. ред.), в което видяхме, че има пълна неяснота какво се е случило и пълна неяснота дали изобщо ще разберем някога. Второ, виждаме опит за смяна на едно лице и не е ясно дали ще имаме някаква съществена промяна. Както виждаме, трябва са се приемат закони, които бяха бламирани от предното Народно събрание, трябва вероятно да се промени и конституцията. Искаме да видим знаците, че това се случва.

Това (смяната на главния прокурор - бел. ред.) е необходимо, но недостатъчно условие".

А за отношенията между лидерите на двете най-големи парламентарни коалиции той направи следния коментар:

"За да се изгради доверие, ние не трябва да попадаме в ситуация, в която да кажем, че нашите лидери ги няма, а те да казват: "Нищо, точно заради това, че ги няма, точно затова ще направим среща". Как се гради доверие по този начин?".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1650

1

ob1

15.05 2023 в 09:56

Макаците имат седмица да си проучват. Като какви дават изобщо някакви срокове на когото и да било?!?
А отговорът на ПП-ДБ следва да е само един - "ДГД тиквата"
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки