Нешка Робева: Отказвам ордена, не искам да си точат зъбките върху мен

OFFNews 18 май 2016 в 18:33 8581 17

Снимка БГНЕС, архив

Нешка Робева обяви, че отказва ордена "Стара планина", след като стана ясно, че решението дали орденът да ѝ бъде връчен е разделил министрите на заседанието на Министерския съвет. Това обяви треньорката по художествена гимнастика в отворено писмо до МС и медиите.

Предложението за това Робева да получи орден "Стара планина" беше обсъдено на заседанието на правителството във вторник. "За" предложението се обявиха Лиляна Павлова, Красен Кралев, Николина Ангелкова, Вежди Рашидов, Ивелина Василева, Ивайло Московски, а "против" гласуваха Румяна Бъчварова, Владислав Горанов, Божидар Лукарски, Николай Ненчев, Меглена Кунева, Екатерина Захариева. 

"Решението ми да откажа дойде, след като в публичното пространство изтече дискусията между министрите в МС. Въпреки многото грешки, които направих в живота си, имам ясното съзнание и самочувствие, за това какво съм направила и правя за държавата и народа си, за да разреша на поредните хрантутеници и безличия да си точат зъбките върху мен. Отказвам наградата и заради хилядите приятели и съмишленици, които определено бих унизила, ако я приема. Отказвам я и заради младите хора, с които работя и възпитавам, да бъдат преди всичко БЪЛГАРИ", заяви Нешка Робева в отвореното писмо.

Публикуваме писмото без редакторска намеса:

В последните 24 часа около моята персона за пореден път се разгоряха оживени спорове.

Да бъде или да не бъде наградена Нешка Робева?! Заслужава или не заслужава?! За какво заслужава и за какво - не?!

За никого не е тайна, че след броени дни навършвам 70 години. Преклонна възраст, според общите разбирания и безспорно добра за равносметка и оценка на житейски път на всеки човек.

Тази година се навършват и 50 г. откакто съм в обектива на общественото полезрение, като състезател, треньор и ръководител на музикално танцова формация, чиято цел е да популяризира българското традиционно изкуство и култура.

След всичко това, съвсем нормално е да получавам оценки, както от обществеността, така и от различни държавни и международни институции. И още по-нормално е да има положителни и отрицателни такива.
През този си живот и, разбира се заради тази си дейност, съм носител на безкрайно много награди у нас и в чужбина. Била съм оценявана от Личности и безличия.

Преживяла съм от "Осанна" до "Разпни го", но през всичкото време и в най-тежките за мен моменти, съм чувствала подкрепата и любовта на тези, които някои наричат "обикновени хора". Каква по-голяма награда от тази?

Ще кажа своето голямо човешко благодаря на хората от Инициативния комитет, които са ме предложили за голямото отличие, на хората от МК, които са го одобрили и внесли в МС, на министрите, които са го подкрепили и на Бойко, който въпреки политическите ни различия и нередките ми публични изяви срещу него, е решил спора в полза на награждаването ми.

Благодаря!

Благодаря, но при създалите се обстоятелства, не мога да приема наградата, още повече, ако тя е повод за раздори и рушител на без това крехкото съгласие в българското правителство...

Още по-малко бих искала да причинявам главоболие на Президента, който при наличието на взаимна антипатия, последен трябва да реши да бъде или да не бъде наградена Нешка Робева.

И накрая бих искала да завърша с това - не правя демонстрации. Като всеки човек и аз нося известна доза суета - зарадвах се, разбира се...

Решението ми да откажа дойде, след като в публичното пространство изтече дискусията между министрите в МС. Въпреки многото грешки, които направих в живота си, имам ясното съзнание и самочувствие, за това какво съм направила и правя за държавата и народа си, за да разреша на поредните хрантутеници и безличия да си точат зъбките върху мен. Отказвам наградата и заради хилядите приятели и съмишленици, които определено бих унизила, ако я приема. Отказвам я и заради младите хора, с които работя и възпитавам, да бъдат преди всичко БЪЛГАРИ.

С уважение,
Нешка Робева

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

17

El Commandante

18.05 2016 в 23:10

"Повечето ни спортни шампиони са благодарение на Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, нъл тъй?"

Па да!
Да не сме като онея наркомани руснаците да се зобиме с мелдоний!

12884

16

Nimart

18.05 2016 в 22:24

Все пак, Нешка разбра, че има разлика между култура и физкултура.

12129

15

Психодесен

18.05 2016 в 21:23

Plagiat, a като цитирате Бибилията, знаете ли, какво пише там за врачките, ходенето по врачки и други подобни неща? Нешка Робева не е спирала да рекламира точно това.

13056

14

Какавидков

18.05 2016 в 20:52

Кючекчията Байраков нали я награди. Ние мислим че това и е достатъчно.

20699

13

Новак

18.05 2016 в 20:33

Докторе, лесно хвърляш камъни.
Личностите затова са личности - мненията за тях винаги са полярни. Но като теглиш чертата и когато си обективен всичко си идва на местата.
Не съм съгласен обаче тихи номенклатури като Кунева ще лишават или даряват хора оставили много след себе си.
Не съм съгласен номенклатурчици мачкали човешки съдби сега да са морални съдници.
Не съм съгласен хора доказано некадърни да раздават оценки на личности доказали професионализма си.
Според мен богохулство е да погазваш божието слово с лицемерни думи и непристойни дела. Важно е да следваш идеите на словото, а не дали цитираш точно Библията.

11480

11

Plagiat

18.05 2016 в 19:42

Упс.... Нещо се преповторихме независимо във времето.... :)

Лекар, ако не си спортувал професионално - недей.
Повечето ни спортни шампиони са благодарение на Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, нъл тъй?

12205

10

The

18.05 2016 в 19:39

Шапки долу пред Нешка Робева. А тези малоумници да не се опитват да стават известни чрез нея, а да свършат нещо за България.

12205

9

The

18.05 2016 в 19:38

Шапки долу пред Нешка Робева. А тези малоумници да не се опитват да стават известни чрез нея, а да свършат нещо за България.

11480

8

Plagiat

18.05 2016 в 19:35

Wikipedia:
"Орден „Стара планина“ е най-високото отличие в наградната система на Република България. Връчва се от президента на България на политици, дипломати, общественици, музиканти, певци, спортисти, български и чужди граждани..."

"Йоан 8:2-11
...§80. Исус и блудницата (Йн. 8:2-11).
... Който от вас е безгрешен нека пръв хвърли камък на нея..."

И при Нешка има грешка. Ама има и много за България.
Аз и на Ицо му се сърдя за сафарито, ама му се кефя за спортизма и за ein zu zwei zu drun...

А на Муамар Кадафи отне ли му някой ордена? Питам, щот не знам.
За Ахмед Доган - знам.