Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Орденът на Нешка Робева раздели правителството

OFFNews 18 май 2016 в 11:22 8480 22

Снимка БГНЕС - архив

Предложението Нешка Робева да бъде удостоена с орден "Стара планина" - първа степен, за принос в областта на културата и изкуството раздели правителството, става ясно от стенограмата от заседанието на кабинета вчера. 

На идеята се противопоставя вицепремиерът Румяна Бъчварова, според която приносът на Робева в спорта е безспорен, но този в културата "не може да бъде съпоставян с този на действително утвърдени творци". Следва гласуване по предложение на премиера Борисов, резултатите от него са: "За" се обявяват Лиляна Павлова, Красен Кралев, Николина Ангелкова, Вежди Рашидов, Ивелина Василева, Ивайло Московски, "Против" гласуват Румяна Бъчварова, Владислав Горанов, Божидар Лукарски, Николай Ненчев, Меглена Кунева, Екатерина Захариева. Приносът в културата на Робева е оценен като за орден "Стара планина" и от премиера, така с мнозинство предложението е прието.  

Стенограмата: 

Точка 17: Проект на Решение за предложение до Президента на Република България за издаване на указ за награждаване на Нешка Робева с орден „Стара планина“ първа степен

ВЕЖДИ РАШИДОВ: Господин премиер, има предложение на съставен инициативен комитет и по повод този инициативен комитет сме направили това предложение. Предложенията на Министерството на културата са в следващата точка.

КРАСЕН КРАЛЕВ: Подобно предложение мина през нашата администрация. Нашето мнение беше, че след като има учреден… Казали сме, най-високото звание за заслуги в областта на спорта е Венецът на победителя, който почнахме да го даваме като почетен знак на министерството, ако трябва да се дават на спортисти награди, след като е казано това, че е най-високият знак, по принцип да работим с него за отличаване на спортистите и треньори, които имат заслуги за нашата държава…

РУМЯНА БЪЧВАРОВА: Господин премиер, бих искала да обобщя какво коментирахме с колегите преди заседанието. 
Смятаме, че за да бъде удостоена определена личност с най-високото държавно отличие, тя трябва да отговаря на много по-високи изисквания в съответната област. С цялото ми уважение към заслугите на госпожа Робева към спорта, към нейните успехи там, които са безспорни, мисля, че приносът й в областта на културата, заради който се предлага да бъде отличена, не може да бъде съпоставян с този на действително утвърдени творци, каквито има в следващата точка и които се предлагат за орден „Св. Св. Кирил и Методий”. Например, Теди Москов, Камен Донев, Мариус Куркински, Васко Василев… да не изброявам всички. Затова, може би е по-добре да бъде наградена за заслугите й в областта на спорта.

БОЙКО БОРИСОВ: Тогава да гласуваме. Припомням, че гласуват само министрите. Кой подкрепя предложението по точка 17?
Бойко Борисов, Лиляна Павлова, Красен Кралев, Николина Ангелкова, Вежди Рашидов, Ивелина Василева, Ивайло Московски.
Който не е съгласен да бъде подкрепено предложението, да гласува!
Румяна Бъчварова, Владислав Горанов, Божидар Лукарски, Николай Ненчев, Меглена Кунева, Екатерина Захариева.
Гласували: „За“ – 7; „Против“ – 6; „Въздържали се“ – няма.
Със 7 гласа „За“ и 6 гласа „Против“ се приема предложението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29585

22

Izalina

18.05 2016 в 23:32

Но да се върна на Н.Робева. Скоро ще стане на 70. Да приемем твоята теза, че е лоша и грешна комуняга. Току що отказа почетното отличие. Достойнство? Злоба? Примирение? Разкаяние?
Аз съм християнка, но не претендирам да съм добра такава, защото чета библейските послания избирателно. Щото не съм толкова умна може би за да ги разбера всичките. И две от предпочитаните ми теми са в посока "не съдете за да не бъдете съдени" и ... за прошката... аз отдавна съм й простила.
В тоя ред на мисли веднага се оборвам, защото цялото християнско мислене трудно ми позволява да прощавам грандиозните манипулации и провали и нагли прегрешения и кражби на силните на деня.

Но след като и до днес тази жена пълни зали с нови спектакли, които радват хората, вероятно има и не малко принос и към културното ни наследство.
Мисля, че трябва да спрем да живеем с миналото, а само да го помним за да не повтаряме и допускаме същите грешки.
Колкото до днешния масов спорт, уважаеми Лопе де Вега, отчаянието е пълно. Кинти, кинти, федерации, кинти, сделки, никой не го е еня за децата всъщност ако не носят КИНТИ под една или друга форма. И май заслугата за това не е точно и само на Робева и гимнастиката. Това е положението за съжаление.
За мен беше удоволствие да ви чета, ако и да се раздалечават на моменти позициите ни.
Сполай Ви за вниманието!

29585

21

Izalina

18.05 2016 в 23:30

Е, докторе, очевидно другарката Робева сложи точка на спора. И тъй като тази тема явно вече е безинтересна за всички, не виждам защо да не си похортуваме още малко тук, докато не дойде модератора да ни изгони ;)
Моята зона на комфорт не е от значение в случая, смятам, че всеки има право на обосновано мнение, докато не се вживява в ролята на "последна инстанция". Пределно наясно съм с онова зловещо време, като мога да приложа десетки примери от близкото ми обкръжение и далеч не само в спорта. Изпадала съм в положение да недоумявам как е възможно мои връстници или малко по-млади от мен (говоря за възрастов диапазон 35-45г) да не са чували или почувствали някак ограниченията на онзи свиреп режим и към днешна дата имена като Станишев или Доган (примерно) за тях да са просто едни политически фигури - даденост, като останалите?!
Аз за себе си предпочитам да търся положителното, защото в противен случай съм обречена или на апатия или на озлобление - така характерните настроения в наши дни.
Тъжно ми е също, че онова наследство стои с дебелата си сянка и цялата си тежест и днес и няма изгледи да си тръгне скоро. Не малка част от останалите държави от блока успяха да се раздвижат и преодолеят застоя и покварата от онези години и да се развиват, а ние още ровим досиета и търпим соц.престъпници, номенклатурчици и наследниците им, докато мръкаме как някой друг ни е виновен.
Еми не става... тема безкрайна и без бъдеще...

13249

20

лекар

18.05 2016 в 20:07

трудно се наканих, но може би си струва. мило момиче - от моя възрастова гледна точка. разбирам, че аз и другият колега газим твоя уютна, позитивна емоция. онова време беше жестоко. поздравявам те за възпитания и умерен тон и ти желая щастие, но нешка е страшен фосил от това жестоко минало. хиляди загубиха здравето, а някои и живота си, за да докажем нещо спортно на някакви чужди - и те жертви на тяхната идеология. кошмарът продължава. а комплексарите - само това им дай - да са велики с чужди постижения...

29217

19

Лопе де Вега

18.05 2016 в 15:48

Изалина, няма нужда да се извинявате. Не съм засегнат или обиден от думите ви. Все пак да уточним. Ние спорим за матодите и отношението на Нешка към момичетата, но предложението за ордена не е за спортните и постижения а за постижения в културата и изкуството! Както вече споменах - да и дават и този орден. На мен не ми пречи, нито ще промени отношението ми към нея. Оставам с уважение,
Лопе де Вега.

29585

18

Izalina

18.05 2016 в 15:12

Окей, лекар, Лопе де Вега, сега вече разбирам и разгорялата се дискусия сред ония главочи там горе дет ги решават тез неща.
Очевидно всеки е обременен от собствени спомени/информации, които има/няма и гледа от собствена камбанария.
Ако сте се почувствали лично засегнати от моите аргументи/хипотези, моля, приемете извиненията ми, не влагам лично отношение, нито опитвам да изопача думите ви.
Мнението ми е, че след като целия спортен свят признава тази жена, е редно да ѝ бъде връчено едно такова формално отличие в собствената ѝ страна, дори и да не я харесваме.
Всичко останало като фактология е предмет на други дискусии.
Сполай ви за вниманието.

29217

17

Лопе де Вега

18.05 2016 в 14:46

Изалина, моля не изкривявайте думите ми и не ми приписвайте желания, каквито нямам. За жалост Лекар не иска да бъде по-подробен, а той може да разкаже какви бяха следствията за крехкия женски организъм зверските методи на Нешка. Никога не съм искал наказания, затвор и бесилки за подобни треньори, но не приемам да проектират неосъществените си амбиции върху невинни деца, които искат просто да спортуват. Ето личен пример. Малката ми дъщеря много харесваше този спорт и се опитваше да прави разни неща с уредите. Впрочем до днес на тавана се мотаят едни бухалки. Жена ми успя да стигне до Вера Маринова (знаете коя е, нали?) и тя беше възхитена от детето. Фигурка, пластика, добра основа но! Но татиното съкровище беше вече на ОСЕМ ГОДИНИ!! Много стара за този спорт. Без шансове да донесе слава и награди на треньорката си. А детето просто искаше да спортува. Толкова за прехваления масов спорт. Надявам се, сега ме разбирате по-добре.

Поздрав!

13249

16

лекар

18.05 2016 в 14:31

не съм прокурор слава богу, а и има давност. довод: "отказвам да повярвам", не ви прави чест. собственият ви спомен силно се е видоизменил оттогава. психология...за родителски амбиции сте права, но това не облекчава жертвите. а моето участие има скромна цел да предпази нови жертви. към вас се обръщам, само за да отговоря на ваше обращение. клавиатурата ми още не протестира.

29585

15

Izalina

18.05 2016 в 14:26

Лопе де Вега, не омаловажавам и Вашите аргументи, но ако ще разглеждаме по този начин нещата, следва ли, че всички медали по онова време са престъпна соц. манипулация с цената на здравето и психиката на спортистите и че и без всякакви треньори пак щяха да са си на върха?
А всички треньори - директно в пандиза?

29585

14

Izalina

18.05 2016 в 14:21

да, лекар, познато ми е и това.
Помня, че личните ни треньорки, тогава подведени от успехите на националките, решиха да прилагат тези методи и при нас, но, слава Богу, бързо прогледнаха след няколко колапса.
Дали пък не е било болна амбиция - родителска или лична (в съзнателна възраст) не знам. Отказвам да повярвам, че процесът е бил непременно едностранен и насилствен.
Аз някак имах избор без репресии през '80-те (бидейки дете, разговарящо с родителите си) и го направих.
И ако ще заклеймявате тези нейни постижения с подобни аргументи, то е редно да пледирате 'затвор' вместо да си чешем клавиатурите по темата ордени.
 
X

Подкастът на OFFNews