Митрополит Николай: БПЦ бе принудена да покани Вартоломей

OFFNews Последна промяна на 12 ноември 2015 в 14:32 4716 9

Визитата на Вселенския патриарх Вартоломей в София бе прибързана, а главният двигател за нея бяха светски кръгове с политически цели.

Това твърди пловдивският митрополит Николай в официална позиция по повод посещението на Вартоломей у нас, награждаването му с орден "Стара планина" и изразените претенции, които взривиха обществото.

В текста си митрополит Николай пише още: 

Едва след като поканата до Вселенския Патриарх беше отправена от въпросните кръгове, Светият Синод на Българската Православна Църква и лично Негово Светейшество Българският Патриарх и Софийски митрополит Неофит, бяха подложени на натиск да се отправи и абсолютно задължителната, в тези случаи, канонична покана, без каквато никой представител на православна или друга християнска църква не би стъпил в България. През цялото време, включително чрез медии, се внушаваше, че всяко забавяне от страна на Българската Православна Църква да отправи поканата, с която да се легитимира, иначе замисленото като светско, посещение, би могло да бъде интерпретирано като липса на църковна дипломатичност и липса на уважение към госта.

Иначе казано, Българската Православна Църква беше принудена, включително медийно, да отправи покана за едно посещение, за което ние изначално знаехме, че не е подготвено, както трябва. Както и знаехме, че в момента между Българската Православна Църква и Вселенската Патриаршия има някои открити въпроси, за чието отстраняване е необходимо малко време, такт и спокойствие. И на първо място междуцърковен диалог, в който, заради неговите възможни международно-правни измерения, в никакъв случай не трябва да бъде ангажирана светската власт.

За съществуването на тези открити въпроси Светият Синод беше надлежно информиран от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум, в негов доклад, по повод официалната среща с патриарх Вартоломей по решение на Св. Синод на БПЦ-БП на 30 юли т.г. „Според Патриарх Вартоломей, ако БПЦ не вземе в най-скоро време сериозно решение по въпросите с паметника на екзарх Антим и титулуването на епископ Евлогий, изпращайки свое ясно решение в Константинопол, ще е напълно вероятно да бъде преразгледано от негова страна и предстоящето му посещение в София, както и установяването на забрана от страна на Вселенската патриаршия за бъдещето посещение и служение на български архиереи на нейна територия, до решаването на въпросите от наша страна.” Тази информация беше своевременно предадена в канцеларията на Президента на Република България, за да се има предвид. Вижда се, че не е била взета предвид. Някои светски власти и организации твърдо се бяха амбицирали това посещение да се случи, за да удовлетворят някакви свои светски цели. Ако резултатът не им харесва, могат да се сърдят само на себе си. Ако към посещението на един духовник се пристъпва със светски политически цели, няма как да се получи друго освен политически проблем. До това води подмяната на духа на едно такова събитие.

Вселенският Патриарх беше третиран едва ли не като държавен глава, какъвто той не е. В медиите той често бива наричан „папата“ на Източната църква или „главата на православието”. Твърдение богохулно. Това показва едно дълбоко неразбиране на съборния характер на Православната църква, в основата на който е залегнал принципът на абсолютното равенство между патриарсите, никой от които няма повече права в сравнение с останалите. Архиепископът на Константинопол по древно канонично правило има „първенство на чест“, и е „пръв между равни”, което не му дава в Църквата никакви права повече от правата, които има всеки православен патриарх.

В случай, че представители на българската държава или на български светски организации третират даден православен патриарх по начин различен от този, с който се отнасят към собствените си български патриарх и архиереи, то това само дискредитира въпросните светски представители. За съжаление, когато се отдава някому значение, което той няма, с това той може да бъде въведен в изкушение и съблазън, да се възползва и да злоупотреби с наивността на венцехвалещите го. Това, което Църквата в такива случаи може да направи, е тихо да се помоли на Господа за вразумление на душите и успокоение на страстите.

Постоянно срещан проблем у нас е дълбоко вкорененото у някои светски лица убеждение, че те по-добре от Българската Православна Църква знаят как трябва да се води междуцърковния и междурелигиозен диалог. Хора, които считат себе си призвани да „раздвижат“ БПЦ, да я „отворят към света“ и особено пък да й „посредничат“ при установяването на дружески отношения с църкви, с които тя е в братско общение от 1150 години насам. Вижда се, че всяко светско „раздвижване“ на междуцърковните отношения може да доведе до откриване на междудържавни въпроси, чиито характер и последици могат да бъдат много по-сериозни, отколкото ентусиазираните сторонници на междуцърковните диалози могат да предвидят.

С пълна подкрепа и благодарност трябва да се отдаде дължимото на Министър-председателя на Република България г-н Борисов, който виждайки измеренията на очерталия се проблем, чисто и просто прекрати и преустанови светските ангажименти на Патриарх Вартоломей по време на визитата му в София, с което, според нас, г-н Борисов ясно показа поне две неща. Първо, че подобни посещения имат смисъл и полза за обществото, само когато се придържат към църковния си и духовен характер. И второ, че е крайно време нашата държава да се научи на малко себеуважение. Което предполага включително и наличието на известно уважение към родната ни Православна църква – Българската Патриаршия – включващо впрочем третирането на нейните патриарх и архиереи като равни на абсолютно всички, подчертавам – всички без изключение патриарси и архиереи по света. В противен случай не можем да се сърдим на някой, който ни е засвидетелствал неуважение, защото той просто е видял, че ние не уважаваме себе си.

Вярвам, че Бог допусна тези неприятни инциденти, при посещението на дълбоко уважавания и почитан от нас архиепископ на града Константинопол, за да разтърси някои хора и да им преподаде определени уроци. Щом Бог е допуснал това, значи е за добро.

Слава на Бога за всичко!"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.11 2015 в 21:13

В едно село хората постоанно се оплаквали от попа си на владиката. Аман-заман, владико, назначи ни друг поп, с този не се трае, ролекси носи, на мерцедеси се вози, недоволстваме значи. Владиката назначил друг. След две седмици селяните пак го емнали - владико, назначи ни друг поп. С този не се трае, не служи редовно, не спазва каноните, не прави туй що трябва. Владиката назначил и трети поп. И срещу него се надигнали селяните: бе хич с такъв поп живее ли се бе, ей? Този пък смени хора и сега не ни харесва новия хор как пее. Накрай досаденият владика им казал: не ме интересува, оправяйте се. Каквото ви е селото, такива са ви поповете - от друго село поп няма да ви назнача.
Така че, скъпи сънародници, ако се дразните на ролексите и колите на митрополита, съветвам ви да се огледате първом себе си и около себе си. В София е пълно с поршета дето ги карат 20-годишни хлапаци с мутренски вид, едва завършили гимназия. Няма съмнение, спестявали са от закуски. После отиваш на Графа и гледаш тулупи с ролекси. Защо се учудваме? Обществената толерантност към тези извращения е нещото, което го прави да изглежда престижно! И ако в една държава мерцедесите и ролексите се считат за престиж, а не за парвенющина каквато в действителност са, кои сме ние да съдим митрополита, че му се е поискало миряните и него да уважават? Ако аз примерно съм доктор на науките, обаче това никой не ми го зачита за нищо, докато като си купя един ролекс всички ми казват, че съм голяма работа и цъкат с език, осъдително ли ще е да си купя ролекс? Галфонска държава - това е основният проблем, сбърканите ценности в обществото. Митрополитът е, както и всички вие, продукт на това същото общество - ако греши някъде, Господ ще си го съди независимо от вашитее щения. Тъй че, вместо да коментирате ролекси, нямаше да е лошо първо да се замислите преди да си пуснете следващата чалга с мутреси, които носят същите или по-скъпи часовници... но чалгата се изтръгва трудно, тя е по-лесна за консумация и най-вече не изисква да МИСЛИШ...туйто бабаджанлар. Поздрави от псевдо-Хасанаа Бодрумлията.

12.11 2015 в 17:20

Пример за българска дипломация par excellence. Външно министерство и подгласниците им от БАН надминаха в пъти "Мисия Лондон" и ми се струва редно някой да понесе отговорност. От изявлението на митрополита става съвършено ясно, че държавните институции са били уведомени за проблемите, които могат да възникнат от това посещение, но са посрещнали тези индикации с бурен непукизъм, характерен за статуквото в тях. Този път трябва да има оставки, както в БАН, така и в МВнР. На дипломатите са плаща да правят дипломация, а не дипломатически гафове. Ако един дипломат не знае, не умее и не успява да се предпази от гафове, лечението е просто и се нарича НЕЗАБАВНА ОСТАВКА.

12.11 2015 в 17:18

Независимо от Ролексите, Коко добре е обяснил за какво става дума. БПЦ просто не е имала избор и от двете лоши решения е взела по-малко лошото. Ако не бяха поканили Вартоломей щеше да стане, както църковен, така и междудържавен скандал. А президентчето и министърчето щяха да ги хокат на Козяк.
Борисов прояви държавнически усет в този случай и селска хитрост, и не се остави да го вкарат в плитък капан. Надявам се да е проявил и богобоязливост, и да е показал кой е истинския му началник.

12.11 2015 в 16:15

То по тая логика ако искаме да те измъчваме трябва да те вържем да слушаш на сила форумния спец и платен трол на цеко от алеко - краси.

12.11 2015 в 16:02

Роската не го знам какво говори, че като го послушам 2 минути и получавам мозъчни колики.

12.11 2015 в 15:50

БирникЪ, седи мирен и не се газирай. Естествено че тия двамата отявление последователи на обонго!
Обидно е вече даже и за соросоидските червеи да ги питаш.


колективе, не се оплакваш преди, защото става въпрос за държавен глава. Но това използвано ксерокопие на обонго в селски нужник вчера на 2 пъти се опита да прехвърли цялата вина на БПЦ за злополучната визита. Рева, че поповете са го подвели, а то както е видно от заявлението им е точно обратното!
Това е гаф на ирландското ксерокопие на обонго и гърчавата хомосексуална труженичка на външния фронт!

Е па ша излезе, че ники ролекса не е толкова луд колкото се опитват да го изкарат.

12.11 2015 в 15:50

Не бе, бирник, поканен е от шефа на БАН Воденичаров (и инициативен комитет) за откриване на кандидат-президентската му кампания с вице Рени Инджова. Бан го направи доктор хонорис кауза, Плевнелиев му връчи ордена по предложение на външно. Четете бе, данъчните......

12.11 2015 в 15:23

#КОЙ?
Пак ли идиотът в МВнР и онова нещо, дето пасло овце в Ирландия в минал живот ?

12.11 2015 в 15:11

При "принуда", шмульовци, се оплакваш преди да си свършил работата, а не като стане издънка и със задна дата.

Щото сега много прилича на измиване на ръце, ама по-нескопосно и от Пилатя.