"Вартолозмей, ти си недостоен!" (галерия)

Калоян Константинов 10 ноември 2015 в 21:55 14210 21

Снимка Иван Шишиев

Патриарх Вартоломей на излизане от Гранд хотел София. Вляво от него е Дионисий.

Протест изпрати Вселенския патриарх Вартоломей I от "Гранд хотел София", където беше настанен, по пътя му към летището.

Около 20 християни с икони, свещи и знамена се бяха събрали пред хотела под зоркия поглед на също толкова полицаи и служители на НСО, които внимаваха някой да не посегне на патриарха. Събралите се там изразиха недоволството си от исканията му България да върне църковни реликви на Гърция, както и бяха против скандалните изказвания на Вселенския патриарх по повод българската „схизма” и етнофилетизма на народа ни.

"Вартоломей, откакто е дошъл в страната ни, цялото му посещение е пълно с провокация към БПЦ и християнското общество. Бе почетен с орден "Стара планина", но не се посвени да поиска от държавния глава православни светини, които вече веднъж са уредени по политически начин от българското и гръцкото правителство", коментира един от тях пред OFFNews.

Той сподели и че на патриарха се носи лоша слава, особено в България, където подигравателно му казват Вартолозмей.

Докато протестиращите чакаха, пред входа на хотела се появи кола на македонската църква, в която бяха духовни лица, които най-вероятно са преговаряли с Вартоломей за автокефалия (независимост) на македонската църква, заяви информирано лице.

Напускащите хотела български и не само духовници, които също бяха посрещнати с освирквания. Снимка: Иван Шишиев.

"Ние не протестираме, ние сме тук да изразим нашето вероизповедание, което не допуска протест или обида, молим Господ да го вразуми, да намери сили да се покае и, разбира се, ако има дръзновение, да се извини", каза и една от протестиращите жени, като изрази и подкрепата си за българския патриарх Неофит.

Трябва да се отбележи, че това е първото посещение в историята на Вселенски патриарх в православна страна, в което той е изпратен с протест. Малко преди той да се качи в колата си, от хотела излязоха български духовници, начело с архимандрит Дионисий, който беше посрещнат с викове "анаксиос" ("недостоен" на гр.), тъй като миналата година патриарх Неофит го предложи за ръкоположение в епископски сан с титла Стобийски. Тогава пред Св. Синод се събраха много хора, които скандираха, че той е недостоен, а в интернет се събра петиция от над 2500 подписа против него, обединени в акция "Стоп Дионисий", което принуди Неофит да оттегли предложието си.

Вартоломей се усмихва на протестиращите. Снимка: Иван Шишиев.

Малко преди 20:30 часа Вселенският патриарх се появи и беше посрещнат от викове "Недостоен си" и "Анаксиос", на което той отговори с усмивка и благослови събралото се множество, след което потегли към летището за полета си в 22:00 часа.

Визитата на патриарха премина под знака на скандали и провокативност от негова страна, припомни "Добротолюбие". Още в първия ден, когато заедно с патриарх Неофит Вартоломей съслужи в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", акцентът в неговото слово тогава беше схизмата между двете патриаршии и етнофилетизма, в който били изпаднали българите.

Освен това изказване Вселенският патриарх бе награден с орден "Стара планина" I степен, от Плевнелиев, въпреки липсата на национални заслуги на гърка към България. След награждаването той изказа мнение, което смути голяма част от християните, а именно, че българската държава трябва да върне свещени утвари на гръцката църква, които според Вселенския патриарх били откраднати по време на Първата световна война. Вечерта на същия ден в хотела, в който бе отседнал Вартоломей, трябваше да се проведе брифинг за българските и чуждестранни медии, които бяха подведени, защото брифинг така и не се проведе. Своите въпроси те се опитаха да зададат на главния вход на хотела, но патриархът бе изведен от страничен изход, до който журналистите нямаха достъп.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews