"Вартолозмей, ти си недостоен!" (галерия)

Калоян Константинов Последна промяна на 10 ноември 2015 в 21:55 13076 22

Снимка Иван Шишиев

Протест изпрати Вселенския патриарх Вартоломей I от "Гранд хотел София", където беше настанен, по пътя му към летището.

Около 20 християни с икони, свещи и знамена се бяха събрали пред хотела под зоркия поглед на също толкова полицаи и служители на НСО, които внимаваха някой да не посегне на патриарха. Събралите се там изразиха недоволството си от исканията му България да върне църковни реликви на Гърция, както и бяха против скандалните изказвания на Вселенския патриарх по повод българската „схизма” и етнофилетизма на народа ни.

"Вартоломей, откакто е дошъл в страната ни, цялото му посещение е пълно с провокация към БПЦ и християнското общество. Бе почетен с орден "Стара планина", но не се посвени да поиска от държавния глава православни светини, които вече веднъж са уредени по политически начин от българското и гръцкото правителство", коментира един от тях пред OFFNews.

Той сподели и че на патриарха се носи лоша слава, особено в България, където подигравателно му казват Вартолозмей.

Докато протестиращите чакаха, пред входа на хотела се появи кола на македонската църква, в която бяха духовни лица, които най-вероятно са преговаряли с Вартоломей за автокефалия (независимост) на македонската църква, заяви информирано лице.

Напускащите хотела български и не само духовници, които също бяха посрещнати с освирквания. Снимка: Иван Шишиев.

"Ние не протестираме, ние сме тук да изразим нашето вероизповедание, което не допуска протест или обида, молим Господ да го вразуми, да намери сили да се покае и, разбира се, ако има дръзновение, да се извини", каза и една от протестиращите жени, като изрази и подкрепата си за българския патриарх Неофит.

Трябва да се отбележи, че това е първото посещение в историята на Вселенски патриарх в православна страна, в което той е изпратен с протест. Малко преди той да се качи в колата си, от хотела излязоха български духовници, начело с архимандрит Дионисий, който беше посрещнат с викове "анаксиос" ("недостоен" на гр.), тъй като миналата година патриарх Неофит го предложи за ръкоположение в епископски сан с титла Стобийски. Тогава пред Св. Синод се събраха много хора, които скандираха, че той е недостоен, а в интернет се събра петиция от над 2500 подписа против него, обединени в акция "Стоп Дионисий", което принуди Неофит да оттегли предложието си.

Вартоломей се усмихва на протестиращите. Снимка: Иван Шишиев.

Малко преди 20:30 часа Вселенският патриарх се появи и беше посрещнат от викове "Недостоен си" и "Анаксиос", на което той отговори с усмивка и благослови събралото се множество, след което потегли към летището за полета си в 22:00 часа.

Визитата на патриарха премина под знака на скандали и провокативност от негова страна, припомни "Добротолюбие". Още в първия ден, когато заедно с патриарх Неофит Вартоломей съслужи в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", акцентът в неговото слово тогава беше схизмата между двете патриаршии и етнофилетизма, в който били изпаднали българите.

Освен това изказване Вселенският патриарх бе награден с орден "Стара планина" I степен, от Плевнелиев, въпреки липсата на национални заслуги на гърка към България. След награждаването той изказа мнение, което смути голяма част от християните, а именно, че българската държава трябва да върне свещени утвари на гръцката църква, които според Вселенския патриарх били откраднати по време на Първата световна война. Вечерта на същия ден в хотела, в който бе отседнал Вартоломей, трябваше да се проведе брифинг за българските и чуждестранни медии, които бяха подведени, защото брифинг така и не се проведе. Своите въпроси те се опитаха да зададат на главния вход на хотела, но патриархът бе изведен от страничен изход, до който журналистите нямаха достъп.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.11 2015 в 18:15

Според мен следващия носител на орден Стара планнина,награден лично от "президента" ше бъде Абу Бакр ал Багдади...логично е,замислете се...

11.11 2015 в 18:02

Не разбирам как така някои от коментиращите поставят знак на равенство между неодобряващите Вартоломей и слугите на Путин.

Тъкмо обратното! Ноторно извстно е, че по линия на КГБ (ФСБ) Вартоломей е подчинен на Кирил Московски, който пък е на пряко подчинение на подполковник Путин.

Вярвам, никой не се съмнява, че РПЦ е нещо различно от политическо оръжие на Кремъл, подобно на Газпром, VTB и т.н.

11.11 2015 в 17:54

Освен да се "дава", орден "Стара планина" може и да се отнема.

Основание - недостоен.

На ход е президентът.

11.11 2015 в 12:56

по какви причини Офнюз се присъедини към звъна на московските камбани у нас? че даже остави червени зениците на Вартоломей и останалите духовници, сякаш ние не се сещаме за дяволския огън. Май се обединиха необединените в други случаи, кой порази глупост, кой поради незнание, ама да не се цепи от общия хор, кой поради сметки в рубли, кой за лична сметка, кой защото този или онзи владика не му харесва, кой защото иска да клати трона на патриарха, кой защото иска да го забележат и НАГОВОРИХА НЕЩА КОИТО НИТО СА ВЕРНИ, НИТО ХРИСТИЯНСКИ. Ще кажеш заговор, ама не е. Друго е и то постепенно се разбира.

11.11 2015 в 12:16

А за широката публика,пишеща глупости,да ви светна за една много гадна и мръсна гръцка,историческа постъпка.Като съвременен човек,европеец,който с удоволствие почива в братска Гърция,изгонен от българските мутри.
След 13.07.13г.,българското население в Тракия е оставено на произвола на Съдбата,от собствената му Държава.Моментално,местните турци,спрятат"възстание",против българската Власт в новоосвободените български земи.Под"възстание",да се разбира масов палеж,избиване,геноцид,грабеж върху невино,цивилно население.
Край гр.Фере,в Източна Тракия,се събират около 10 000 българи-бежанци.Жени,деца,старци.Нормално,те тъсят спасение от източно-православните братя гърци.Получават времено убежище.Когато башибозукът"турски възстаници",идва край града,без никаква пряка заплаха за гърците,местният Владика и Кмет,отиват на преговори,за да предадат българите.И ги предават.С "благословията"на свещеник от Гръцката ПЦ.Нали се сещате какво се случва с тези хора!?

11.11 2015 в 11:39

Много ми е интересно,къде се видя дългата московска ръка,както и "платените"жени и деца в случая.Само олигофрен,след тежка алкохолна нощ,може да сътвори подобни писания,пък и сам да си пише плюсчетата.
В БГ,пристигна един надут,арогантен грък,за да променя историята ни и да натрапва вина и низвергване на националното ни чуство,в частност,БПЦ.Поведението му беше не само неадекватно,ни и грубо и хулиганско.И това,ти да видиш е"Вселенски Партриарх"....Тъпанар,обладан от мания за величие.
Поведението на Властта,имаше две страни.Плевньо Глупакът,както и БАН старчетата,възнаградиха тази креатура с най-високото Държавно отличие и го нарекоха"Доктор хонорис кауза"-срам и позор за тях.
Премиерът,постъпи като мъж и прагматик,като Български Премиер и го отряза за среща.
Какви щуротии за ви в тиквите,след като всичко беше толкова очевадно!?

11.11 2015 в 11:29

След раздаването му като партида сутрешни вестници от Първанката и Плевню смятам, че Стара Планина трябва да бъде закрит като орден! Абсолютно му се обезцени стойността, което е подигравка спрямо онези, които действително са заслужавали награждаване. Само да припомня, че със Стара Планина се кичат Анг. Марин, Доган, Муамар Кадафи, Джордж Сорос, знайни и незнайни посленици...

11.11 2015 в 11:21

А тази протестираща група от неудовлетворени жени и деца (това не редно да водят деца) е жалка, защото даже не платена.

За един седесарин, всеки незаплатен протест е жалък.

11.11 2015 в 10:09

Тук различни сили, по свои си причини- кои защото са верни на Москва, кои защото работят по поръчка на някои лица от Св. Синод (като напр. митр. Николай), кой на вътрешнополитически сметки, оплюха Вартоломей и представиха думите му така както дявола чете Евангелието. А тази протестираща група от неудовлетворени жени и деца (това не редно да водят деца) е жалка, защото даже не платена.

11.11 2015 в 09:06

С камъни е трябвало да целят самозабравилото се нагло старче!