"МВнР предложи Вартоломей за орден, искаме костите на цар Самуил"

OFFNews 11 ноември 2015 в 13:34 3205 1

Министерството на външните работи е предложило Вселенският патриарх Вартоломей да получи орден Стара планина-първа степен.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев след церемонията в Конституционния съд, където се заклеха 4 нови съдии на мястото на свои колеги с изтекъл мандат.  

"Бяхме изненадани от исканията на Вселенския патриарх Вартоломей", призна Плевнелиев.

В понеделник след като получи ордена Вартоломей поиска от българската държава да върне църковни ценности, които според неговите твърдения принадлежат на гърците. "Повече от ясно е,че не беше мястото, не беше начинът, по който Вселенският патриарх да отправи тази своя отдавна известна на българската държавност претенция. Тези въпроси се решават по пътищата на дипломацията", коментира Плевнелиев.

Той припомни идеята част от реликвите, искани от Вартоломей, да бъдат заменени за костите на цар Самуил. „Благодарен съм на гръцката държава, че в рамките на националното честване на 1000 години от трагичната смърт на този велик български цар, ние бяхме в Музея на византийското изкуство в Солун и за пръв път в нашата история, се поклонихме заедно с гръцкия министър пред тленните останки на цар Самуил”, отбеляза държавният глава, цитиран от Фокус. „Ще ми се усилията на българската държавност да продължат, така че костите му а намерят своята утеха и да бъдат погребани по най-достойния начин на родна земя в България”, заяви още Плевнелиев. Той допълни, че би "окуражил българската дипломация да продължи по пътя на преговорите". 

"Но той получава отличието във връзка с действия и подкрепа за българската православна църква в миналото", допълни президентът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!