Митрофанова: Русия не иска война. Всяка пушка може или сама да гръмне, или някой да натисне копчето

OFFNews 11 февруари 2022 в 21:55 3365 2

Русия не иска война, това беше абсолютно ясно заявено и на ниво президент, и от министъра на външните работи. Въпросът изобщо не е в Украйна всъщност. Както знаете, става въпрос за колективната сигурност и за гаранциите за сигурността във връзка с това, че НАТО се придвижи на изток непосредствено до нашите граници. Това е свързано с факта, че Украйна се напомпва с летално оръжие и, както разбирате, всяка пушка, която се зарежда може или сама да гръмне, или някой да натисне копчето.

Така обрисува ситуацията между Русия, Украйна и НАТО руският посланик у нас Елеонора Митрофанова в ефира на БНТ. 

Тя изрази надежда, че дипломатическите усилия могат да доведат до мирно решаване на конфликта между двете държави.

Митрофанова напомни за провеждащите се военни учения, като отбеляза, че това се случва "някъде на 150 километра от границата".

"Това е Западният военен окръг, тези учения са провеждани и преди една година, и преди две години. В тези учения няма абсолютно нищо ново. Просто те се провеждат по това време защото ние се притесняваме от агресия от страна на Украйна и от страна на НАТО", посочи тя на въпрос за струпването на войски. 

По думите й това е "превантивно предупреждение, че агресивните действия ще получат съответния отпор".

За изказване на президента Владимир Путин след срещата си с френския си колега Еманюел Макрон, че Русия е ядрена държава, Митрофанова каза:

"Ако сте гледали интервюто на президента, там имаше определен увод преди това твърдение - ние сме ядрена държава - това е факт. Владимир Владимирович напомни, че в доктриналните документи на Украйна става въпрос Крим да бъде върнат на Украйна в това число по военен начин. По военен начин! Какво ни остава да правим, ако от тази страна се намира НАТО и НАТО изцяло помага на Украйна? Ще ни се наложи да се защитаваме, нали. И просто Владимир Владимирович напомни, че Русия е ядрена държава и просто не може така да се постъпва с нея. Това е оръжие със сдържащо въздействие, всички разбираме това."

Може ли Украйна да бъде независима и по какъв начин?

Руският посланик заяви, че неутралният статут на Украйна е фиксиран в украинското законодателство. Според Митрофанова сега е време на хаос, когато никой нищо не спазва и смята, че световният ред, изграден върху правила, се натрапва със сила - и в съзнанието на политическия елит, и в съзнанието на хората, че ще се върши онова, което в момента е изгодно.

"Точно това е формулата, срещу която абсолютно категорично се изправяме и смятаме, че само международното право, ако нещо в него е остаряло, трябва да се промени според съответните процедури, но само международното право представлява гаранция за международните отношения", категорична бе тя. 

Доставките на газ

Митрофанова заяви, че откакто са започнали доставките на газ към Европа, не имало нито едно нарушаване на договор от страна на Русия, въпреки че периодично отношенията са били трудни. По думите й просто тогава не са се размахвали санкции, както сега. Единствено през 2009 г., когато Украйна спря доставките на синьо гориво за България, въпреки че тръбата беше пълна, е било заради несъгласие с цените. Иначе Русия винаги е била един сигурен доставчик на енергия.

Според посланика руското общество не е единодушно по много въпроси за ситуацията днес.

"И чуваме някои политици напълно категорично да заявяват, че не разбираме защо ние, след като сме в такъв конфликт с Украйна, в толкова напрегната ситуация, все още им доставяме газ, търгуваме с тях, доставяме им някаква продукция и така нататък - това трябва да бъде спряно. Смятам, да не дава Господ, че до това няма да се стигне, защото доставянето на газ в такива обеми в Европа, освен другото, е и социална отговорност. Прекрасно го разбираме това", каза още Елеонора Митрофанова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

12.02 2022 в 08:50

тъй тъй, хоп пушката сама гръмна

3714

1

GB

11.02 2022 в 23:35

Ах, какви нежни агънца са... Размахват мащабни войски, учения, ядрената си мощ, ама ги е страх, видите ли от нападение от страна на малкото натовски войски, които едва сега започват да се подсилват и предислоцират насам...

 
X

Да помогнем на украинските деца!