Ексклузивно От четвъртък навсякъде на закрито само със зелен сертификат

Местан се скара на Ню Йорк Таймс: ДПС нито е проруска, нито етническа партия

OFFNews Последна промяна на 06 януари 2015 в 19:15 7054 30

Лютви Местан
Лютви Местан

Председателят на ДПС изпрати писмо до главния редактор на в. "Ню Йорк Таймс".

Реакцията на Лютви Местан е провокирана от публикация на американското издание от 30 декември.

Публикуваме пълния текст на писмото, разпространено от пресцентъра на ДПС, без редакторска намеса:

ДО

Г-Н ГЛАВНИЯ РЕДАКТОР

НА В.”НЮ ЙОРК ТАЙМС”

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ГЛАВЕН РЕДАКТОР,

Вашият „Ню йорк таймс” в своя обзорен материал от 30.12.2014 година със заглавие „Как Путин изкова сделка за тръбопровод, която се провали” е включил абзац, който засяга некоректно председателстваната от мен българска партия ДПС („Изборите в България изглежда също са работили в полза на Путин. Те довели до странно коалиционно правителство между две проруски партии – социалистите и партията на турското малцинство.”)

Първо. Видно от цитата, ДПС се определя от Вашата медия като проруска партия. Това е дълбоко некоректно и невярно твърдение. Подчертавам, че от създаването си на 4 януари 1990 г. до днес ДПС е най-последователната евро-атлантическа партия на България.

Фактите:

1.ДПС е първата българска партия, която още в началото на прехода от тоталитаризъм към демократично гражданско общество изведе като официална партийна позиция членството на България в НАТО за стратегически приоритет на българската външна политика. Припомням, че това бе сторено още в началото на 90-те години, когато дори десният политически субект (СДС) нямаше смелостта да включи членството на България в НАТО в своите официални партийни документи.

За нас цивилизационният избор за членство на Р България в НАТО и ЕС бе ценностният контрапункт на опасността от граждански конфликт в резултат на последиците от насилствената асимилация на мюсюлманското малцинство от комунистическия режим. Така ДПС се превърна в основния съархитект на мирния преход, придобил гражданственост с понятието – Български етнически модел.

2.Впоследствие цялото политическо поведение на ДПС бе в пълно съответствие с тази позиция.

- През 1999 година ДПС, макар и в опозиция, бе единствената политическа сила, която подкрепи правителството на ОДС с министър-председател г-н Иван Костов за даване на въздушен коридор на натовските сили срещу югославския диктатор Слободан Милошевич. Именно това стратегическо решение на 38-то Народно събрание на Република България трасира пътя на страната ни за членство в НАТО. Немаловажен е фактът, че членството се осъществи през 2004 година от коалиционното правителство на г-н Симеон Сакскобургготски, съставено именно от НДСВ и ДПС.

- Като пряк участник в управлението на страната в периода 2001-2009 година ДПС има не по-малко заслуги за осъществяване на втория стратегически приоритет на външната политика на РБългария – членството в ЕС, осъществено на 1 януари 2007 година от коалиционното правителство на г-н Сергей Станишев с прякото участие, освен на БСП и НДСВ, и на ДПС.

3.Собствено за проекта „Южен поток” бих искал да отбележа, че за разлика от БСП, която през 2014 година застъпи тезата, че „Южен поток” следва да се изгради „въпреки Брюксел”, ДПС като втората партия, която стоеше зад Кабинета Орешарски, заяви чрез своя председател в мое лице на специална пресконференция, че „Южен поток” е възможен само със съгласието на Брюксел и евро-атлантическите партньори на България. По-късно тази позиция бе застъпена и от министър-председателя г-н Пламен Орешарски и работата по проекта бе преустановена до постигането на евентуално съгласие на Брюксел. Припомням също така, че именно ДПС бе сред партиите, които поставиха въпроса за необходимостта Проектът да покрие изискванията на Третия енергиен пакет на ЕС и с връщането на страните в полето на международното право.

Уважаеми г-н Главен редактор,

Без да ангажирам вниманието Ви с всички останали последователни евро-атлантически позиции на ДПС, ще си позволя да изразя силното си огорчение и огорчението на избирателите на ДПС от незаслужения етикет „проруска партия”, който ни бе лепнат от Вашата медия.

Що се отнася до другото определение на ДПС като партия на турското малцинство, ще призная, че ДПС представя интересите на малцинствата в България, но наред с това и интересите на всички български граждани, които споделят ценностите на съвременната либерал-демокрация, и затова не бихме могли да бъдем определяни като етническа партия. Неслучайно сме първата българска политическа партия, която стана пълноправен член на Либералния интернационал и на семейството на европейските либерал-демократи в лицето на АЛДЕ.

Изразявайки още веднъж силното си огорчение от публикацията в „Ню йорк таймс”, оставам с очакване да публикувате настоящето ми Право на отговор.

С уважение:

ЛЮТВИ МЕСТАН

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДПС

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.01 2015 в 16:13

В сайта на Народното събрание, в раздела „Законодателство”, има внесени с дата 28.11.2014 год. два законопроекта от по една страница текст: „Законопроект за изменение и допълнение на Закон за българските лични документи” и „Законопроект за изменение и допълнение на Закон за гражданската регистрация”. Самите наименования на законопроектите са
грешни, липсва членуването на думата „закон”. В първия Законопроект от двадесетина изречения има точно 130 правописни, пунктуационни, граматически, стилни, фактически и други грешки. Не е за вярване, но са толкова!
В текста на самия проектозакон от 86 думи има 28 грешки, а в мотивите, където думите са 444, те са 102.
Вторият законопроект е по-кратък, състои се от три изречения с общо 34 думи. Тук са налице 12 правописни, пунктуационни и други грешки. В мотивите грешките пак са 102. Общо грешките в този втори проектозакон са 114. Като вносители на двата законопроекта от по една страница са се подписали 25 депутати от ДПС. Като вносител се е подписал и един политолог-масажист, милият.
Вносител е и Бат Сали. Всички те са създатели (автори) на текстовете или най-малкото са запознати с тях, за да ги подпишат. Всичките подписали се депутати са с висше образование, много са с повече дипломи за „вишо“.
Половината били преподаватели, Бат Сали също е преподавател, т.е. те обучават други хора, наливат някому знания, обща култура и грамотност. Всичките вносители владеят по най-малко по четири, че и пет (Станислав Атанасов) езика; единствено Дурхан Мустафа е признал, че владее само три езика – турски, български и руски. Сред вносителите има магистри по българска филология (Лютфи Местан и др.), има даже професор по български език от БАН (Мариана Георгиева), представяте ли си!
Същите тези хора или част от тях са написали писмо до „Ню Йорк таймс“, все едно, че пишат писмо до баба си на село или като запорожците – писмо до султана, и се оплакват, че световният медиен лидер казал нещо, което цяла България знае, че е така, както го е казал. Сигурно адресантът Местан халюцинира, че американският вестник вече е на Кой и Майка Му. Въобще в последно време душевното здраве на някои хора в София тревожно се влоши. Ако съдим по качеството на текста в проектозаконите, подписани от „филолога“ Местан, това писмо вероятно съдържа десетки правописни и всякакви грешки, няма начин.
Открай време епистоларните упражнения на неграмотниците са забавни

07.01 2015 в 15:17

Updated. Да разсъждаваме върху факти.
Атаката срещу Виваком бе предсказана от Цветан Василев. Той посочи, че Корпулентния и ДПС са "освирепели" защото нямат пари - Южен поток спря, Булгартабак е опоскан, другите активи не генерират пари, а ДПС трябва да се има ресурс да влияе върху българския политически живот за да се върне на власт. Затова трябва да атакуват Виваком за да я превземат и поемат контрол върху паричните потоци - чрез рязко влошаване на резултатите. Атаките срещу другите мобилни оператори и цирка скартините са отвличаща ПР маневра. Телевизиите обилно отразяват тази мюре новина. Да се чуди човек по каква законова процедура става разпореждане с лично имущество и без санкция на съда!? Ако е на КТБ пък още по-зле.
Паралелно с това атакуват Гриша Ганчев, за да вземат другата дойна крава - Петрол, която той взе под свой контрол.
Третият план е писмото на Местан до главния редактор на Ню Йорк Таймс - защото евроатлантическата маска на ДПС бе свалена. От тук нататък се активира плана по дестабилизация и сваляне на правителството - защото колкото и ББ да се опитва да постигне някаква форма на разбирателство, разбира добре, че ще остане сам с ДПС, а това означава край на ГЕРБ.
ДПС не са сами, зад тях и външни интереси от свалянето на правителството. Ако не се спре Корпулентния той ще вкара държава в низходяща спирала по формулата, ако ние - ДПС и Пеевски не можем да бъдем на власт --- следва потоп. Службите са пленени, прокуратурата също.
Това си е "пълзящ" държавен преврат - какво друго е координирата и синхронизирана атака срещу мобилните оператори в една държава. Бих се очудил ако координационния център не е в чужбина.
Ако ББ не контраатакува ще трябва да приеме играта на Пеевски. Помните ли какво каза Станишев за кандидатурата на Пеевски, който се е самопредложил за шеф на ДАНС. "Ако не гласуваме, утре няма правителство".!?!? Беше ги страх дори да споменат, че се е самопредложил!?


Ilian Vassilev /Fb

07.01 2015 в 14:29

хахахах, какво изрових:))))
от Ф-страницата на Илиан Василев
..."Уместен въпрос зададен от Момчил Дойчев, защо Местан не написа на главния редактор на съответния руски вестник, когато преди изборите от 2013 година вестникът написа, че трите проруски партии БСП, ДПС и Атака ще осигурят реализацията на Южен поток?..."

07.01 2015 в 14:06

Фактът, че партията ДПС бе създадена от екипа на Луканов по поръчение на Москва винаги е пораждал известна хладина в отношенията между Сокола и Анкара. Доставянето на "оня списък" в турското посолство, както и безусловната реализация на всички приоритети на Анкара на българска територия през последния четвърт век от стремително набъбващата с власт и пари етническа партия гарантираха търпимостта на турската държава към българо-съветската агентура начело на ДПС. На няколко пъти от Анкара се опитваха да сменят върха на партията и да я подчинят изцяло, но всеки път тези опити многозначително се проваляха. Москва даваше ясно да се разбере, че такива промени не е редно да се правят. ДПС ТРЯБВА ДА ОСТАНЕ РУСКО-турски КОНСОРЦИУМ, в който Анкара разполага с МИНОРИТАРЕН дял. Ердоган дълго време не искаше да се примири с това и демонстративно отказваше да се срещне с преуспелия агент Сава. Формалното назначаване на Местан за председател явно дава възможност на Ердоган да припознае партията, която осъществи всеобхватна монополизация на живота – стопански, обществен, личен и политически – на българските турци и се превърна в октопод, който е на път окончателно да редуцира българската държава до администрация на бандитска мрежа начело с ДПС. Така е – успехът е най-добрата препоръка. Какъвто и да е Доган, Ердоган е принуден да приеме неговия щедър подарък – всеобхватния контрол върху българските турци и мюсюлмани, нарастващото влияние върху циганските общности и механизмите за тотално корумпиране на българската държава. Е, трябва да дели всичко това с Москва – но на този етап друга възможност няма. Ако и доколкото все още съществува българска държава – основен инструмент за оцеляването й е внимателната оценка за динамиката на руско-турските отношения по проблемите на България и използването на всяко разминаване в интересите Ognyan Minchev /15 септември 2014 г./

07.01 2015 в 12:42

Местан това не ти е Работническо дело или нашите български вестникарски подлоги,за да плашиш!

07.01 2015 в 12:17

А така сиа, какво излезе, че и Ню Йорк Таймс и Иво Инджев са тръгнали в мрачния път на ксенофобията и дискриминацията, та и посягат на най-милото им наречено "Български етнически модел".
Е, не - не бива така, това вече е прекалено, политкоректността не позволява такива неща да правите.

07.01 2015 в 11:44

Местан в небран американски бостан

С писмо до „Ню Йорк таймс”, който настъпи върхушката на ДПС по ахилесовата пета ( скрития руски кокоши трън) , либералът Лютви Местан настоява за реабилитация и дори за извинение за написаната от лидера на либералната западна преса истина за пазената най-вече от българските турци “тайна” за руската връзка на ДПС.

В скоби казано, авторът на тези редове имаше честта да участва със скромен час-два принос в подготовката за написването на въпросната статия на „Ню Йорк таймс” и също може да изиграе туземния танц на неудовлетворението в прочита на крайния резултат. На фона на тази едра полемика между либерали, това би било дребнаво.

Но да хванем проблема ДПС за рога ( на изобилието, т.е. властта).

Да караме по (опорни) точки, сътворени от ( името на ) екзактното перо на Местан, който се има за категория „тежка” в аргументирането чрез словесно боксиране дори с „Ню Йорк таймс”.

Оперна точка номер едно в тази (пледо)ария:

“1.ДПС е първата българска партия, която още в началото на прехода от тоталитаризъм към демократично гражданско общество изведе като официална партийна позиция членството на България в НАТО за стратегически приоритет на българската външна политика. Припомням, че това бе сторено още в началото на 90-те години, когато дори десният политически субект (СДС) нямаше смелостта да включи членството на България в НАТО в своите официални партийни документи.

За нас цивилизационният избор за членство на Р България в НАТО и ЕС бе ценностният контрапункт на опасността от граждански конфликт в резултат на последиците от насилствената асимилация на мюсюлманското малцинство от комунистическия режим. Така ДПС се превърна в основния съархитект на мирния преход, придобил гражданственост с понятието – Български етнически модел”.

Като част от ръководството на петчленното Бюро на възникналия преди четвърт век Атлантически клуб, който в началото на 90-те години имаше към 50 души членска маса, потвърждавам, че от ДПС много бързо се ориентираха и задушиха в прегръдките си тази неправителствена организация.

Проруската корпорация Мултигруп, която дойде на власт с мандата на ДПС (след октомврийския преврат на ДПС ) в края на 1992 г., чрез кабинета на съветника на президента Желев проф. Беров, направо си напазарува Атлантическия клуб.

Мултигруп, по стар руско-съветски обичай, овъргаля Атлантическия клуб в купчини от хайвер, опашки от лангусти, планини от сьомга и го удави в марково уиски в кристални чаши насред посткомунистическа гладория. Поради което моя милост напусна тази руска далавера и се скара за години напред със Соломон Паси, приел въпросното „спонсорство”.

Наплюскан, упоен и инфилтриран ( т.е. яко корумпиран), българският троянски кон на Москва получи писта за изява. Резултатът 10-12 години по-късно беше: руско негласно позволение българският троянски кон да препусне в тила на НАТО.

Оперетна точка номер две на Местан в писмото му:


„2.Впоследствие цялото политическо поведение на ДПС бе в пълно съответствие с тази позиция.

- През 1999 година ДПС, макар и в опозиция, бе единствената политическа сила, която подкрепи правителството на ОДС с министър-председател г-н Иван Костов за даване на въздушен коридор на натовските сили срещу югославския диктатор Слободан Милошевич. Именно това стратегическо решение на 38-то Народно събрание на Република България трасира пътя на страната ни за членство в НАТО. Немаловажен е фактът, че членството се осъществи през 2004 година от коалиционното правителство на г-н Симеон Сакскобургготски, съставено именно от НДСВ и ДПС.

- Като пряк участник в управлението на страната в периода 2001-2009 година ДПС има не по-малко заслуги за осъществяване на втория стратегически приоритет на външната политика на РБългария – членството в ЕС, осъществено на 1 януари 2007 година от коалиционното правителство на г-н Сергей Станишев с прякото участие, освен на БСП и НДСВ, и на ДПС”.

Веднъж задействан, троянският кон на Русия в България нямаше как да обърне необратимата тенденция срещу ( предимно мюсюлманската общност) в Косово и беше запазен в о(т)бора на Кремъл за следващи къчове по команда на московските дресьори.


„3.Собствено за проекта „Южен поток” бих искал да отбележа, че за разлика от БСП, която през 2014 година застъпи тезата, че „Южен поток” следва да се изгради „въпреки Брюксел”, ДПС като втората партия, която стоеше зад Кабинета Орешарски, заяви чрез своя председател в мое лице на специална пресконференция, че „Южен поток” е възможен само със съгласието на Брюксел и евро-атлантическите партньори на България. По-късно тази позиция бе застъпена и от министър-председателя г-н Пламен Орешарски и работата по проекта бе преустановена до постигането на евентуално съгласие на Брюксел. Припомням също така, че именно ДПС бе сред партиите, които поставиха въпроса за необходимостта Проектът да покрие изискванията на Третия енергиен пакет на ЕС и с връщането на страните в полето на международното право.”


Третата опорна точка от оплакването на Местан е спорна не за друго, а защото в този баклава няма сироп. Да се позоваваш на това, че никога не си подкрепил „Южен поток” ( както и не си възразил против руския коневръз чрез обвързването на България с АЕЦ „Белене” и „Бургас-Александруполис”), за да „доказваш” липса на подчиненост на Москва, е като да криеш пиянството си от ходжата. Махмурлукът ти личи по лицемерната молитва на Изток, което не означава към Мека, където не пият, а към Москва, където напиват лакомите корупционери и ги впрягат в своята карета за антизападни набези под фереджето на дереджето, подготвяно тук от десетилетия.А има и една основополагаща точка, за която ще оставя многоточието да бъде дописано от желаещите да си представят, дали в началото на прехода от комунизъм към путинизъм в България щеше да е възможно вбиването на етнически клин между левия и десния крак на прохождащата, лазещата българска демокрация, без насочващата ръка на съветските ковачи на българската съдба.Дори сам да приема за спорно написаното за ДПС като скрита проруска партия от мен по-горе, има нещо безспорно. То е удостоверено неволно, но екзактно от самия Местан, който отхвърля категорично твърдението на „Ню Йорк таймс”, че ДПС е етническа партия. Ако в това отношение Местан е толкова „прав”, колкото и в отхвърлянето на проруския характер на поверената му партия, значи няма нужда обяснявам повече защо Местан лъже.

ИВО ИНДЖЕВ

07.01 2015 в 10:39

МЕСТАН Е ЛЪЖЕЦ! ДПС Е: Про-РУСКА - ЕТНИЧЕСКА ТЕРОРИСТИЧНА ОРГАНИЗАЦИЯ! Целта на ДПС е ГЕНОЦИД НА БЪЛГАРСКИЯ ЕТНОС!

07.01 2015 в 08:52

Ще им накривиш шапката на Ню Йорк Таймс, Местанчо-Павел-Зидаров. :)
Те хората са много по-информирани от нас и вас, бъди сигурен. То да не е Пеевските парцали и ДС-пропагандата, бълващи само лъжи.

07.01 2015 в 00:45

А къде е Бисеров?