Quantcast

Кристалина Георгиева: Европа никога не е била против „Южен поток“

OFFNews Последна промяна на 20 декември 2014 в 18:28 3794 4

Кристалина Георгиева

Европейската комисия никога не е била против „Южен поток“, но иска да види проекта в контекста на енергиен съюз.

Това заяви зам.-председателят на ЕК Кристалина Георгиева, която заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова направи първа копка на проект „Детска къща“ на фондация „За нашите деца“.

Вчера премиерът Бойко Борисов обяви, че подготовката за реализирането на проекта продължава, допълни тя.
Въпреки това Георгиева подчерта, че „Южен поток“ не е стратегически проект, тъй като най-важни за Европа са тези проекти, които осигуряват диверсификация както на източника, така и на направлението.

По повод предложението на правителството за изграждане на хъб край Варна, където да излиза газопровода от морската част на „Южен поток“, Кристалина Георгиева обясни, че едно такова предложение ще бъде обсъдено, когато е подготвено подробно.

В програмата на ЕК е залегнало да има силна Европа от енергийна гледна точка. Комисията има пълно разбиране за това, че България очаква да играе роля в тази енергийна политика, обясни тя.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.12 2014 в 20:41

Путин ПОСЕЧЕ Борисов за „Южен поток“, номерът с „разрешението“ не мина. Александър Новак ОТРЯЗА Теменужка…
Кахърни празници се заформят за Бойко Борисов. Сигналите от Русия за него са потресаващи – номерът с „разрешението“ не мина. Оказа се, че Кристалина Георгиева напразно се е натягала да обработва бюрократите в ЕК. Путин ПОСЕЧЕ Борисов за „Южен поток“. Читалището в Банкя може да му подготви като подарък за „ЧНГ“ постановка на самодейците – „Късно е, либе, за китка“. Дърдоренето на Б.Б., че Путин е политик и „може да каже всичко“, а той не бил виждал документ за отказа на Русия от „Южен поток“, е поредният досаден опит на „момчето с филия с мас“ да си измие кунките. Очевидно е, че пред руския президент такива пунтове не минават.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова вече е информирала Бойко Борисов за резултата от разговора с руския й колега Александър Новак, който я ОТРЯЗА очаквано. Накратко – „хурка“ за „Бойко“. Колко пъти трябва да му го показват босовете в Русия на Б.Б., че врътките му не им минават? Колко? Играта на Борисов е очеизвадна. В Брюксел го отвориха, че Русия в сегашната ситуация няма да отиде на варианта през България, защото за тях това е неизгодно. Така на Б.Б. му хрумна, ех, „блестящата идея“ да вземе, че да им даде на руснаците проклетото „разрешение“. Те така и така няма да строят. Защо да трепери Б. за арбитраж. Може пък българите да решат, че е време да го „изгонят с камъни“. Лошо.
В интервю за прокремълския тв канал „Россия“ 24 министърът на енергетиката на Русия Александър Новак заяви, че „Южен поток“ не е актуален проект. „Ние ИЗЛЯЗОХМЕ от този проект, тъй като заради позицията на ЕК нашият бизнес модел, изграден като резултат от междудържавните договори със страните по трасето, не можеше да бъде реализиран. В момента работим по проекта, който ще реализираме с Турция.“. Точка.

20.12 2014 в 19:24

Тези ненормалници в Брюксел не могат ли поне достойнството си да запазят?
Не стига, че цяла Европа плаща идиотщините на васалните на сащ еврогейове заради тъпите им санкции срещу Русия, не стига, че хвърлиха сума ти пари в една предварително изгубена кауза в У-крайна и пак заради слугинаж на сащ, не стига, че лишиха една европейска държава България да стане енергиен център на ЮИ Европа, за сметка на една НЕевропейска Турция - ами сега почнали тези кухи лейки да се оправдават и да лъготят.
Не е нормално това. Жалки са. Боклуци са.
Другарката Сталинка да види какво рещение е взела ЕК през Април 2014 и тогава да ръси простотиите си!

20.12 2014 в 18:41

Арееееееее сега Путин сега ще ви раздаде по една маска за заварки и бегом да заваряте.

20.12 2014 в 18:38

Ема от ФАЩ казват друго.